Moderátoři: smith, Koniáš

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:10

Když si tak člověk čte jak po převratu vc roce 1918 budovali republiku, tak se na tom sice taky snažili nezchudnout, ale hlavní cíl byl budovat republiku. U nás je od ledna 1990 hlavním cílem urvat si co nejvíc a na všechno a všechny nebrat ohled. Myslím, že docela pěkně to odkloňování je vylíčeno v seriálu Vyprávěj, jak si tam ti zasloužilí mladí straníci dělí ten PZO. Případně jak založili nakladatelství a ten vyšší šéf (si) pořídil za úvěr drahý auto, místo co by to použili na to nakladatelství.

Pokud chceš objektivně porovnávat tyto dvě doby (1. republika vs. naše demokracie), tak bys je musel obě zažít sám na vlastní kůži. Takové porovnávání nějaké knížky s naší realitou je podle mně absurdní, protože nesrovnáváš dvě různé reality, ale realitu s knihou.

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:10

Je to docela paradox, že přistěhovalec hledí skrz prsty na jiné, pozdější přistěhovalce. Ale nic ve zlém. Já bych to asi viděl podobně. Člověk má pocit, že si našel skvělé místečko a když se mu tam teď hrnou spousty dalších lidí, ta ho to štve.

To je omyl, nehledím na pozdější přistěhovalce skrz prsty
a třeba Číňané mi do určitého množství 😃 nevadí, jsou to většinou pracovití, veselí lidé kteří alespoň dobře vaří😉
vadí mi hlavně pakáž ze středního východu která se sem v poslední době hrne, většinou ilegálně a jejich jediným přínosem je násilí a obchod s drogami.👿

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:28

Pokud chceš objektivně porovnávat tyto dvě doby (1. republika vs. naše demokracie), tak bys je musel obě zažít sám na vlastní kůži. Takové porovnávání nějaké knížky s naší realitou je podle mně absurdní, protože nesrovnáváš dvě různé reality, ale realitu s knihou.

Každé hodnocení je do jisté míry subjektivní, protože vycházíš ze svých hodnot a zásad, které má ale každý člověk trochu jiné. Absolutně objektivní hodnocení v podstatě neexistuje, pro alespoň trochu objektivnější hodnocení a porovnávání dvou období je ale podle mne žádoucí, aby badatel žádné z těchto období nezažil a měl po ruce pouze tuny materiálu. V ostatních případech je hodnocení vždy subjektivní, pokud bys totiž obě zažil, tu starší budeš hodnotit ze svého pohledu mladíka a tu současnou z pohledu starce. V obou případech je důležité, v jakém sociálním prostředí jsi vyrůstal nebo dožíváš. Takže o objektivitě nemůže být ani řeči.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:30

turtleoverhead napsal/a:

... jejich jediným přínosem je násilí a obchod s drogami.👿

tak to zase není až tak špatné, zboříš se nějakým fetem a už Ti to bude jedno 😈 (ne sorry, to byl jen pokus o vtip ...)

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:32

A kdybys to chtěl více rozvést, tak budu rád. Mně řeči mystiků zajímají.

takové záležitosti jedině po mailu😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:37

Hurley: souhlas, pokud se to bere podle knih, je třeba jich načíst hodně a to především od historiků případně nějakých sociologů apod. a na základě toho si udělat nějaký názor, který však stejně bude přefiltrovaný názory, pocity, zkušenostmi atd. konkrétního jedince a tento názor se pak bude podle toho u více jedinců opět lišit ... ale ty základní otázky tak nějak v obecné rovině zodpovědět lze - a to především to, že naši prapředci si svůj vlastní stát sami vydupali a pak si ho také vážili, v dnešním multikulturním světě už nikdo pořádně neví, za jaký tým kope a proč ... no ale nejsem sociolog, abych to hodnotil😃

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:50

Ad srovnáni:
Řekl bych, že pokud budeš srovnávat ty dvě doby /1. republika vs. dnešní demokracie/ plošně, dojdeš nakonec jen k tomu, že v součtu se je to možná překvapivě relativně podobné, jen možná vymahatelnost práva byla tehdy trochu pružnější a moc i důvěryhodnost autorit asi větší. I tehdy jsi měl podvodníky, falešné továrníky, nepravé šlechtice atd. stejně jako chudé pracující, co byli rádi že se jen tak tak uživí. Jen dnes se tomu říká trochu jinak a nebo je to horší v jiném segmentu. Třída zbohatlíků byla tehdy i je nyní a nedělám si iluze, že vždy nevládly peníze, ač se mi to nemusí líbit. To je ale zase dáno asi výchovou a také tím, že patřím do běžně příjmových lidí, mít velký majetek, kdo ví...(tvrdit to já nikdy je asi trochu pokrytecké, je to asi o možnostech i podmínkách, ono zásadních a pevných charakterů lidí asi nikdy moc nebylo).

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:50

Každé hodnocení je do jisté míry subjektivní, protože vycházíš ze svých hodnot a zásad, které má ale každý člověk trochu jiné. Absolutně objektivní hodnocení v podstatě neexistuje, pro alespoň trochu objektivnější hodnocení a porovnávání dvou období je ale podle mne žádoucí, aby badatel žádné z těchto období nezažil a měl po ruce pouze tuny materiálu. V ostatních případech je hodnocení vždy subjektivní, pokud bys totiž obě zažil, tu starší budeš hodnotit ze svého pohledu mladíka a tu současnou z pohledu starce. V obou případech je důležité, v jakém sociálním prostředí jsi vyrůstal nebo dožíváš. Takže o objektivitě nemůže být ani řeči.

Taky mně to samé nejdříve napadlo a chtěl jsem to k tomu i připsat. Ale pak jsem si uvědomil, že toto neplatí pro všechny lidi, proto jsem to vynechal. Sice většina důchodců nadává na demokracii, protože v dobách kmunismu jim bylo lépe, což by se dalo zdůvodnit i tím, že jako pracující měli víc peněz a byli zdraví, oproti čemuž dnes, když jsou v pokročilém věku, často živoří a mají nemocná těla. Jenže jsou i tací důhcodci, kteří ač jsou nyní v horší finanční situaci a jejich těla jsou už stará a sešlá, přesto vědí a uznávají, že nejistá svoboda je lepší než zajištěná totalita.

Samozřejmě, že osobní hodnocení nebude zcela objektivní, ale i tak si myslím, že prožít si vše na vlastní kůži vydá za přečetní stohů knih.

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 12:53

takové záležitosti jedině po mailu😉

Mail mám v profilu. Můžeš napsat vše co víš. Ale myslím, že kdybys to napsal sem, tak ti za to hlavu nikdo neutrhne. A takové zajímavé informace můžou mít cenu i pro ostatní.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
27. 11. 2012, 13:01

On stačí jednoduchý příklad – základní vojenská služba.
Naprostá ponižující pakárna k nepřečkání a dnes, při posezení s kamarády z vojny v hospodě to každému připadá jako ohromná sranda.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.