Pokud chceš objektivně porovnávat tyto dvě doby (1. republika vs. naše demokracie), tak bys je musel obě zažít sám na vlastní kůži. Takové porovnávání nějaké knížky s naší realitou je podle mně absurdní, protože nesrovnáváš dvě různé reality, ale realitu s knihou.
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4
To je omyl, nehledím na pozdější přistěhovalce skrz prsty
a třeba Číňané mi do určitého množství 😃 nevadí, jsou to většinou pracovití, veselí lidé kteří alespoň dobře vaří😉
vadí mi hlavně pakáž ze středního východu která se sem v poslední době hrne, většinou ilegálně a jejich jediným přínosem je násilí a obchod s drogami.👿
Každé hodnocení je do jisté míry subjektivní, protože vycházíš ze svých hodnot a zásad, které má ale každý člověk trochu jiné. Absolutně objektivní hodnocení v podstatě neexistuje, pro alespoň trochu objektivnější hodnocení a porovnávání dvou období je ale podle mne žádoucí, aby badatel žádné z těchto období nezažil a měl po ruce pouze tuny materiálu. V ostatních případech je hodnocení vždy subjektivní, pokud bys totiž obě zažil, tu starší budeš hodnotit ze svého pohledu mladíka a tu současnou z pohledu starce. V obou případech je důležité, v jakém sociálním prostředí jsi vyrůstal nebo dožíváš. Takže o objektivitě nemůže být ani řeči.
takové záležitosti jedině po mailu😉
Hurley: souhlas, pokud se to bere podle knih, je třeba jich načíst hodně a to především od historiků případně nějakých sociologů apod. a na základě toho si udělat nějaký názor, který však stejně bude přefiltrovaný názory, pocity, zkušenostmi atd. konkrétního jedince a tento názor se pak bude podle toho u více jedinců opět lišit ... ale ty základní otázky tak nějak v obecné rovině zodpovědět lze - a to především to, že naši prapředci si svůj vlastní stát sami vydupali a pak si ho také vážili, v dnešním multikulturním světě už nikdo pořádně neví, za jaký tým kope a proč ... no ale nejsem sociolog, abych to hodnotil😃
Ad srovnáni:
Řekl bych, že pokud budeš srovnávat ty dvě doby /1. republika vs. dnešní demokracie/ plošně, dojdeš nakonec jen k tomu, že v součtu se je to možná překvapivě relativně podobné, jen možná vymahatelnost práva byla tehdy trochu pružnější a moc i důvěryhodnost autorit asi větší. I tehdy jsi měl podvodníky, falešné továrníky, nepravé šlechtice atd. stejně jako chudé pracující, co byli rádi že se jen tak tak uživí. Jen dnes se tomu říká trochu jinak a nebo je to horší v jiném segmentu. Třída zbohatlíků byla tehdy i je nyní a nedělám si iluze, že vždy nevládly peníze, ač se mi to nemusí líbit. To je ale zase dáno asi výchovou a také tím, že patřím do běžně příjmových lidí, mít velký majetek, kdo ví...(tvrdit to já nikdy je asi trochu pokrytecké, je to asi o možnostech i podmínkách, ono zásadních a pevných charakterů lidí asi nikdy moc nebylo).
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Taky mně to samé nejdříve napadlo a chtěl jsem to k tomu i připsat. Ale pak jsem si uvědomil, že toto neplatí pro všechny lidi, proto jsem to vynechal. Sice většina důchodců nadává na demokracii, protože v dobách kmunismu jim bylo lépe, což by se dalo zdůvodnit i tím, že jako pracující měli víc peněz a byli zdraví, oproti čemuž dnes, když jsou v pokročilém věku, často živoří a mají nemocná těla. Jenže jsou i tací důhcodci, kteří ač jsou nyní v horší finanční situaci a jejich těla jsou už stará a sešlá, přesto vědí a uznávají, že nejistá svoboda je lepší než zajištěná totalita.
Samozřejmě, že osobní hodnocení nebude zcela objektivní, ale i tak si myslím, že prožít si vše na vlastní kůži vydá za přečetní stohů knih.
Mail mám v profilu. Můžeš napsat vše co víš. Ale myslím, že kdybys to napsal sem, tak ti za to hlavu nikdo neutrhne. A takové zajímavé informace můžou mít cenu i pro ostatní.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.