Moderátoři: smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#1 4. 4. 2026 17:15:36

Prosím Vás, není zde někdo se základní znalostí ranného Švýcarska. Koukám se do michelu, scotu, SG, moc mi není jasné, jak je to s nitěmi v prvních vydáních strubelu Michel 14-19. Michel dělí jen tisk mnichovský a bernský. Mám sice podepsané příklady, ale že by mi to bylo jasné, to tedy ne. Možná bych se musel obrátit ke speciálkám, ale natolik za švajc nemám, abych se do toho příliš ponořil.

Takže dedukuji, dle scota tenký papír smaragdové, středně silný papír smaragdové, silný papír ruzně barevné?

stříbrná, číslo je nevím z jakého katalogu

já bych určil jako scot 28

tady to je asi jedno,

zde spíše nevím , ale s jinou podobnou známkou je toto velmi tenký papír, takže usuzuji scot 31 a)

děkuji za případné poučení. Marek

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#2 4. 4. 2026 19:12:08

Speciál na Švýcarsko mám jen od Michla.

Začnu od konce, hodnota 1 Frank jsou v podstatě jen 2 možnosti - časný bernský tisk a pozdní bernský tisk.

Ten časný má vlákno černé a je jen na středně silném až silném papíře - kat. č. dle Michla - 18 II Aym, ještě jsou 2 odstíny - (hell)-bläulichgrau nebo (hell)violettgrau.

Ten pozdní má vlákno jen žluté - opět na silnějším papíře. Varianta na tenkém papíře je už docela drahá (má mít tloušťku jen 0,04-0,06 mm).

Za mě je to jasný časný bernský tisk.

15 Rappen - tady je to složitější, barva vlákna není patrná - asi světle zelená (a rozhodně nemůže být bílá). Vzhledem k poměrně špatnému tisku, zašpiněním obrazu Helvetie a malými mezerami mezi známkami bych se nejspíše přikláněl k pozdnímu bernskému tisku - pokud modré vlákno tak 15 II Byp, pokud světle zelené pak 15 II Bym.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#3 5. 4. 2026 6:50:03

Děkuji za odpověd..

Já jsem se bohužel nedokopal k zakoupení měřítka tlouštky. Pokud potřebuji, vycházím ze síly podle gramáže papíru, tedy 80,90,120.. nebo pauzák, který má cca 0,05mm. Když vezmu 3 známky 1 Frank, tak mám jen jednu 2x slabší než ostatní , jedna má také zlaté vlákno -silnější papír,, tedy jak píšete pozdní bernský, ostatní mají hnědé a šedomodré.

Když se pro zajímavost vrátím k 15rp, cvakl jsem mikroobjektivem, pro ilustraci přikládám dvě jiné známky, kde je pěkně vidět smaragdové vlákno.

U té 15 si nemohu pomoci, ale vidím stříbrné, či bílé vlákno.

uvažuji, že si ten michel asi pořídím, když kouknu na další serie, či další množství známek s množstvím variet, asi to bude lepší.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 5. 4. 2026 7:07:19
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#4 9. 4. 2026 6:28:25

Kříž michel 45-57 z roku 1882. U známek co mám v albech nemám problém rozlišit bílý papír a vláknitý. Mám tady ale skupinu známek balených v celofánu, kde je sice označení, popis, ale moc tomu neduvěřuji. Navíc to je pravděpodobně katalogově Yvert a nevím. Třeba na fotce

známka označená jako 63 Ad, soudil bych že A by mělo znamenat bílý papír a d barvu. Nicméně známka je vláknitý papír, tak prostě nevím. A úplně obráceně to je u známky označené jako Bc, kde je to pro změnu bílý papír .

Mohl bych poprosit pana Ikanka, jestli v katalogu michel special není u této skupiny známek nějaké další specielní členění? Třeba v popisu uvedeno (kříž I, může být i kříž II.??/

děkuji

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#5 9. 4. 2026 15:27:39

Co vím takhle z hlavy, tak doopravdu je tato průsvitka známa ve dvou provedeních. Ale jestli jsou tyto varianty známy zrovna na této známce, to můžu ověřit, ale až o víkendu, nemám katalog zrovna po ruce.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#6 11. 4. 2026 17:47:55

Tak jsem se díval do speciálu, ale pro tuto známku je znám jen jeden typ průsvitky a to 1X.

Katalog nicméně uvádí 4 barevné odstíny, 3 z nich jsou zhruba stejně oceněny a jsou to: žlutá, oranžovo-žlutá a matně nazelenale žlutá, a pak hodně drahý odstín (cca 250x více než předešlé) a to žluto-oranžová.

Jako další varianta je známa tete-beche dvojice (hodně drahé) a jedna desková vada - bezbarvá silná linie dole zleva doprava.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#7 11. 4. 2026 19:17:46

Děkuji !

To by souhasilo s popisem původního majitele i hodnotově. Tím neříkám, že to musí být ten lepší odstín, signované to není. Pro zajímavost přikládám se standartní formou.

Po pravdě jsem už odskočil od tohoto období a mimo jiné pochopil taje grilovaného papíru. Ani jsem netušil, že něco podobného americkým girlům je i u švýcarských známek.

A jak píšete, tato serie křížů sice pokračuje i s vodoznakem, tedy wz1, ale tato žlutá 15ka je jen v serii prvé s raženým křížem v oválu, který nemá pokračování a v roce 1894 je 15ka vínová.

Mě také zmátly popisy v jednom z předtištěných alb, kde je popsáno jako kříž schlanke form a breite form.

dík Marek

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#8 11. 4. 2026 20:01:57

Ten kříž schlanke a breite odkazuje právě na 2 typy této "průsvitky".

1X - je široká, tedy breite - 8,85 mm - používaná do 1894

1Y - je úzká, tedy schlanke - 8,4 mm - používaná od 1894

Jako vzor se dá použít z této emise 15c žlutá pro X a 5c zelená pro Y.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#9 12. 4. 2026 6:15:55

Děkuji.

Možná mi to dělení x-Y nedochází. V michelu j x-Y-z členění uváděno pro papír Od roku 1894 dle mého katalogu nastupuje WZ1 viz obrázek mi84 z roku 1906. Do té doby tomu michel říká kontrolzeichen a ten je na serii z roku 1882. Nebo máte ny mysli že kříž v oválu se dělí na 1x a 1y? V tom případě tedy známky mi 53 zařazená v serii pro rok 1882 má kříž v oválu y, zatímco všechny ostatní známky této první serie křížů mají kříž v oválu x??

Omlouvám se, ale jak píši, nejsem moc v obraze. Na obrázku tedy vlevo kontrolzeichen1y a vpravo WZ1?

Pokud by to tak bylo, pak zas nechápu jednomu ze svých předtištěných alb, kde je pro serii kontrolzeichen II předtištěna skoro celá serie bez okrové 15.

No jak píšu, a opravuji text, tak mi to asi pomalu dochází, že s vyjímkou známky mi56 Okrgelb 15 mají všechny ostatní variantu kontrolzeichen1 a i 2, jak píšete x, i y,

je to tak správně? Poznat se to dá naučit dle té 15ky.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 12. 4. 2026 6:56:14
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#10 12. 4. 2026 7:15:22

Starší scot, už jsem našel a jsem v obraze. ještě jednou děkuji a pro další začátečníky jako já přikládám foto:

je tam i zmíněná barva žlutooranž

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.