Moderátoři: numismat, smith

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#871 - 6. 10. 2012, 06:34
Prosím o určení, nějak ho nemůžu nikde najít. Díky Obrázky: ...

hmm,slezský kvartník.
zajímavý nález

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#872 - 7. 10. 2012, 18:57

Ahoj,
nemohl by mi někdo zběhlejší ve fenikových ražbách poradit? Snad se jedná o Salzburg. V Radoměrského popisu jsem je nenašel. Jsou bez čtyřrázu. Nevím která strana je lícní, ale první obr. mince A) i😎 mě přijde podobný(stejný) - je tam snad nějaká růžice. (U mince A bych typoval dva erby vedle sebe). Mince jsou bez čtyřrázu. Hmotnosti: 0,43g (16mm), 0,47g (17mm). Obě mince jsou zajímavé velkým dvojrázem. Díky moc.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

jv64

Moderátor

Zaregistrován
15. 5. 2009

#873 - 7. 10. 2012, 19:10

podle všeho se zase jedná o nějaké německé feniky würzburského rázu okolo r.1360, ale není se moc čeho chytit, žádný podstatný detail není zřetelný

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#874 - 7. 10. 2012, 20:01

Ty mince A a B údajně pochází z velkého depotu salzburských feniků. Ale ty okolo 1450 to nejsou. Ty nejznámější (Lang, Belasi, apod. 1530-1600) bych netypoval... tak nevím

vidím tam část štítu, snad křídlo nebo ratolest (větvička)... fakt nevím, zajímám se hlavně o antiku

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#875 - 7. 10. 2012, 20:18

jak to vidím...

Obrázky:

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#876 - 7. 10. 2012, 20:41

oliver napsal/a:

Ta tvoje druha mi trosku pripomina tenhle muj sirokej fenik. Prave proto jsem pred par mesicema shanel i clanek Erwina Löschla z Money Trendu - MT3/2012, str. 174 - 179 (uz ho mam). To moje je podobna tomu nize - LNP 45. Tvuj sem v katalogu nenasel, hledal jsem i na webu, jeste se mrknu.

Pri te prilezitosti bych se rad zeptal, jestli jeste nekdo nedisponujete necim podobnym, docela mne tyto razby zaujaly (kdyby mel nekdo neco na prodej, taky bych se nezlobil, mam jen dve). Vim, ze se tu uz na foru ukazaly.

Obrázky:

>

>

>

To je zajímavé!!!! Byl by ten článek k dispozici? V naší knihovně mají jen torza starších MT. Sám mám asi 6ks těchto ražeb. Prodávaly se až za 4000 jako moravské, neurčené, v souvislosti s II. kžížovou výpravou - odhaduji, že pocházely z nálezu na mor.-rak. rozhraní. Podobné "duenpfennige" popsal Arnold Luschin v popise rakvického nálezu.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#877 - 7. 10. 2012, 20:45

poslu vse co mam vymenou za kvalitni fota tech minci a jejich hmotnosti🙂

jv64

Moderátor

Zaregistrován
15. 5. 2009

#878 - 7. 10. 2012, 22:00

jotapianus: když si natočíte správně obrázky a víte, co tam hledat, tak na obou postřehnete, i když s dvojrázem (nebo částečně porušené přeražením obrazem z druhé strany) hlavičky s mitrou, jako např. na bamberském feniku (obr. dole), podobné jsou z té doby i würzburské a mohučské, salzburské ne, to Vás někdo mystifikoval. Poměrně přesně kruhový střížek a takto nedbalé ražby = feniky würzburského rázu, oblast Franky a okolí, koluje tady už několik let spousta kusů z většího nálezu, není to zde porpvé

Obrázky:

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#879 - 7. 10. 2012, 22:38

oliver: OK. Ale zabere mi to min. týden :-( Netuším totiž, kde je vůbec mám.

Cca 2007 bylo k mání 8ks (6 jsem koupil). Jednu prodal na aukru (min. tuto mám vyfocenou a zváženou). Jinou jsem tuším koupil na aukci v Brně... do trezoru v bance se ale běžně nedostanu a v druhém trezoru u kamaráda to asi nemám... pak mám ještě dvě uložiště, kam se běžně nedostanu... fakt hrůza... už pár let jsem jen teoretik a ne sběratel a postupně jsem si začal z nouze dělat "pomocnou evidenci", neb svůj "studijní" materiál stále někde dohledávám. Ale to asi zná většina sběratelů. (Jen na okraj: kolega mi nedávno říkal, že dle nějakého průzkumu 80-90% sběratelů jen hromadí materiál, ale sbírku precizně zpracuje jen 5% z nich - jak jste na tom vy pánové?)

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#880 - 7. 10. 2012, 22:45

parada, dekuju. budu se tesit. dalsi komunikaci kdyztak muzeme presunout na email. myslim, ze jako bonus bych nasel i nejake cislo MT navic.

co se tyce sbirani, mam to nekde na pul. o evidenci se snazim, ale casove duvody mi nedovoluji leckdy venovat vsechen potrebny cas to zpracovavat. na strane druhe moje prirustky jsou dost omezene, takze to neni tak spatne.

k tem vyse zminenym razbam. pokud byste mel v umyslu se nejake zbavovat, budu vam velmi vdecny, kdyz mi date vedet. prece jenom jsem se jimi mel moznost nejakou dobu zabyvat, takze k nim jisty vztah mam...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.