Moderátoři: numismat, smith

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#401 - 14. 12. 2011, 14:36

Přece mi nechcete tvrdit že z mince za $80 platí clo či co? 😲
A co je to to DPH?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#402 - 14. 12. 2011, 14:38
Přece mi nechcete tvrdit že z mince za $80 platí clo či co? 😲 A co je to to DPH?

clo u 80$ ne, ale DPH 19% ano...(+ nemalé poplatky poště) 😐
DPH - daň z přidané hodnoty...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#403 - 14. 12. 2011, 16:14

Clo se plati vlastne az nad 100 EUR ci tak nejak.. ale DPH navic (20% z celkove ceny, tedy i z postovneho) proste zaplatit musim. A taky poplatky poste 220 Kc za to, ze mi zadrzi zasilku na nekolik tydnu, otevrou a chteji po me dolozit cenu (dokonce se plati nejaky poplatek kolem 100 Kc pokud bych prokazal, ze to nemelo jit do celniho rizeni, protoze cena byla nizsi nez 22 EUR, pry na to podle nejakych zakonu maji pravo). Holt realita EU.
vassilij: tak o tom, ze by doporucene dopisy mely vyjimku nic nevim. To by to tak posilali za chvili uplne vsichni. Myslim ze maximalne muzu mit stesti, ze to pod scan nepujde, ale riziko je prilis velke.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#404 - 14. 12. 2011, 18:36

pavelgregor: dakujem.

jacisin76@yahoo.com

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#405 - 14. 12. 2011, 19:06

To tenzor: já si vše nechávám posílat doporučeně a musím zaklepat, zatím bez problémů. Je ale pravda, že vždy trnu hrůzou, jestli zásilka dojde - bez pojištění je totiž riziko na mé straně.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#406 - 14. 12. 2011, 19:52

Pokud se nemylim, je to takto (ale melo by to prijit do jineho vlakna, spravce snad promine, nebot jsou s tim obcas problemy a mincickaru se to muze casto tykat):

Doporuceny dopis nema vyjimku. Doporucene muze je i cenne psani. Jde ale o cenu, kterou udas. Kdyz neudas nic, tak to pak cenu nema a pri ztrate ti posta nic nehradi, nebo hraji nejaky maly pausal (500 Kc u ceske posty). Pokud uvedes cenu, jde to celnim rizenim (pokud je zasilka zasilana ze zemi 3tiho sveta neboli mimo EU). Samozrejme celnici se mohou i na doporuceny dopis kouknout a chtit overit, ze je to opravdu levna vec a pak to jde opet celnim rizenim.

Celnici asi automaticky jdou po vecech, ktere vypadaji jak koupene nekde pres inet. Kdyz ma obalka napis ebay (casto velci prodejci pres ebay maji samolepky s adresou, kde je to napsano), tak to asi bije do oci.

V pripade procleni musite napsat plnou moc poste, ze to ma za vas udelat (nauctuji si za to snad dokonce 250 Kc), pak popis, co to je a bud nejake prohlaseni, ze je to darek (od zasilatele), v pripade koupene veci chteji videt ucet, coz muze byt problem, nicmene staci treba ofotit vypis z PayPalu, banky nebo z ebaye. Podle toho budou celnici vymerovat dan a clo, pokud nejake bude. Jsou tam figle samozrejme😉 U toho je zajimave, ze celni prohlaseni, ktere se casto s vecmi posila, je pro ne nezajimave, i kdyz je to defacto prohlaseni odesilatele s jeho podpisem, stejne to mohou chtit znovu.

Jak tohle odeslete, tak pri problemech s vami komunikuji maily, coz je fajn. Po nejake dobe u vas zazvoni postak a chce zaplatit DPH, pripadne clo a jejich poplatek.

Nektere spolecnosti jako Fedex se defacto o vsechno postaraji, coz je pohodlnejsi, ale kdyz jsem si pred 2 lety neco nechal poslat z USA Fedexem, zaplatil jsem 200 dolaru, coz jsem dlouho rozdychaval.

A jen historku na zaver - kamoska si nechala posilat preze me nejake casti korejskych loutek. Docela dobre udelane (take pekne drahe). Byla docela sranda celnikum vysvetlovat, ze v baliku je hlava a dve lykantropi ruce🙂

Flohmik

Uživatel

Zaregistrován
26. 10. 2008

#407 - 14. 12. 2011, 19:55

Je pravdou, že to co vymysleli ti byrokrati, tak mě pěkně štve, když to řeknu slušně. Před měsícem jsem si objednal v USA jednu věc v ceně 40$, protože u nás to nelze sehnat. Zásilka přišla v pořádku, ale obálka byla v rohu rozškubaná, že bylo vidět dovnitř (5x5cm). Naštěstí se obsahu nic nestalo. Říkal jsem si, že asi nějaký zvědavec nebo krysa 😁 . Za týden jsem si objednal 3 knihy (zamýšleny jako dar, rovnež u nás nesehnatelné) a opět obálka rozervaná v rohu a knihy vyčnívaly ven. To už jsem vymyslel několik nových nadávek...

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#408 - 14. 12. 2011, 20:17

To co tu píšete zní jak horror, to přece není normální, to se komunisti vrátili nebo co?😈
Když se ztratí doporučený dopis dostanu od Australské pošty 100 dollarů ale ještě se to nikdy nestalo.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#409 - 14. 12. 2011, 20:25

Komunisti se nevratili, oni tu celou dobu byli a jsou, akorat v 89 prevlekli kabaty🙂
Ale tohle je spis zalezitost neskutecne evropske byrokracie. I kdyz je pravda, ze nekteri predstavitele EU v 60. a 70. letech bojovali za lepsi zitrky nebo dokonce za velkeho Maa v ruznych rudych skupinach.
Ceska Posta mi "ztratila" za poslednich nekolik mesicu 3 doporucene dopisy. Nastesti vsechno hodnota do 1500 a vetsinu penez jsem dostal zpet, ale uz mam docela strach u vetsich zasilek.

jara22

Uživatel

Zaregistrován
18. 10. 2008

#410 - 14. 12. 2011, 21:12

ten poplatek poste je vysmech 👿 .ode dne kdy vyslo v platnost toto zverstvo jsem mimo EU nic nekoupil 😐

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.