bohuzel nejspis je to fakt fake. v nejakem polskem casaku, co je k dispozici i online, jsou tyhle smuky jasne popsane. nekde, tak cca 2-3 roky zpatky jsem o tom daval prispevek na SB i ja. naletel jsem tehda v Trencine na burze ceskemu prodejci, ktery je zcela vedome prodaval, hajzl jeden. mely by ho pribit za sourek k ohrade.
kdyz prohledate forum, muj prispevek (snad i s odkazem na clanek o tech falzech) urcite najdete.
btw. dokazete vyfotit minci kolmo na hranu?
tak jsem to nasel nakonec velmi rychle sam, je to zde:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/falza-stredovekych-minci_post_-344399#post344399
ten "muj" teda vypada asi vic podezrele, ale temhle polskejm vecem se verit neda, od te doby se mohli hosi vyrazne zlepsit. kdyz se mrknete, co vsechno nevyrobi a neprodaji (vcetne velmi dobre vypadajicich raznic na prazske grose), tak nema u techto veci smysl trpet prehnanou duverou .
takže som si nafotil tie moje. Trocha som to domotal, pretože tento typ mám jeden kus a ten druhý v dvoch kusoch, ale rozdiel zas nie je tak veľký. je to Kopicky 1240a - označovaný ako "malá hlava" a na dražbách to býva ešte delené na "vnútorný perlovec na spodku koruny" a na "vnútorný perlovec na vrchu koruny" (perlovec na ľavej strane mincového poľa - od chrbáta panovníka). Dlho som si prezeral fotky na fortress https://fortresscatalogue.com/coin_details.php?cat=1596PL04900 a v podstate som nezistil nič zvláštne akurát pri týchto dvoch podtypoch je rozdiel v tom že u jedného sa poprsie vpredu dotýka vnútorného perlovca a u druhého nie... - inak rôzne rozdiely v písmenách ako napr. chýbajúce časti písmen typické pre tieto šesťgroše (aj iné ročníky) ako X, G, O, R atď. prípadne mierne iné tvary a umiestnenie voči perlovcu. Vychádzam samozrejme z toho, že na tej stránke sú origo, čo sa už v dnešnej dobe ale zle zaručuje. Pridávam aj foto tých mojich prvá je ako vaša - perlovec hore a ďalšie dve sú perlovec dole. Pamätám si ešte na ten poľský článok, čo sem kedysi dával oliver, bohužiaľ som si ho neuložil, takže už neviem podrobnosti (ten odkaz je už mŕtvy a neviem ho nájsť), ale som tak trochu v tom , že sa zaoberal tými drahšími mincami - táto je najlacnejšia z týchto šestákov - neviem už. V každom prípade by ma to zaujímalo tiež, prečo to hned vyhodnotili ako falzum. Nepoznáte sa s niekým z nich osobne, že by k tomu povedal viac? Fakt na ňom nevidím nič, prečo by som povedal že je falzum.... ale je pravda, že niekedy stačí mať niečo v ruke a celkový dojem je iný ako z pravej mince.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.