Poslední dobou se v aukčních nabídkách objevují tyto mince, tzv. "široké feniky", které měly být údajně raženy pro druhou křížovou výpravu v roce 1147/48. Máte někdo nějaké informace o původu? Někdy se uvádí Rakousy, jindy Morava a mincovna Podivín. Přiznávám, že mi postava na minci z mé sbírky značně připomíná svatého Václava na moravském denáru C 532.
Za jakýkoliv odkaz na literaturu nebo stopu o původu těchto mincí, případně počtu známých exemplářů děkuji!
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Mince pocházejí z velkého (rozchváceného) nálezu z počátku 90.let z jižní Moravy, jehož moravská složka je aspoň částečně "zrekonstruovaná" ve Folia numismatica 16/17, 2001/2, s.31-51.
Těchto mincí tam bylo zřejmě několik set, bohužel jsou různě rozstřílené, i v zahraničí.
Mám zdokladováno 10 typů či variant, leží mě to v šuplíku někde ve druhé vrstvě, že to snad někdy sepíšu. Kdyby se ale chtělo někomu jinému, rád mu podklady předám.
Celý nález byl (na 90%) uložen v době druhé křížové výpravy na konci 40.let.
Ostatní případně osobně, občas zde některým konkrétním lidem nerad dávám k dispozici rozumy gratis.
Děkuji za odpověď. Takže je možné, že jsou to mince moravské provenience. Celkem mě upoutaly, protože "široké feniky" se razily hlavně v západní Evropě. Na tomto feniku mě právě zaujala postava s praporcem. Měl jsem jich už v rukou už několik, ale byly na nich jen ornamentální motivy.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
jan322:
Veľmi zaujímavá minca, po čom asi chodia?
Zaujímavé, prvý krát vidím niečo takéto tak preto sa pýtam.
Bohužial zo Slezska nič nemám a pýtal som sa len tak zo zaujímavosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.