Máš pravdu. Celá ta mince vlastně stojí za prd. Vůbec se na ni neoplatí přihazovat!!
😃 😃 😃 😃 😃 😁 😁 😁
Trochu som sa vytrápil a skúsim nejaké postrehy, ale naozaj amatérske. Motívy mincí sú skutočne anjouovské, ale pokiaľ sú to dve mince a fotka po fotke nasleduje averz a reverz, tak sú tie mince nezmysel. Prvá minca vyzerá na prilbicu s pštrosiou hlavou, teda bežný motív, ale vždy má úplne iný motív na druhej strane. Na tretej fotke to vyzerá na písmeno R (ako REX ???), ale mohlo by to byť aj K, na pražských grošoch sa často stretávame s písmenom K ktoré je vyrazené ako R. Dokola však pozorujem (možno sa mýlim ?) LODOVICI a to je genitív, teda čo Ľudovítove? Predtým býva M ako moneta - teda minca Ľudovítova. Tu je však iba písmeno R, ale v tom prípade by išlo o skratku REGIS LODOVICI čo nie je pravdepodobné, lebo kráľovstvo bolo vždy uhorské a nie Ľudovítovo. Ale to naozaj iba strieľam.😉
Zhrniem to tak, že mince s týmito motívmi na jednej minci Anjouovci nerazili (žeby to však neboli Anjouovci ???😲 ) a mince na mňa na prvý pohľad pôsobia divným dojmom.
- Farbu mincí nechcem riešiť, ale nepripadajú mi čisto strieborné, pravdou však je, čo všetko porobí fotka...
- Mince na mňa pôsobia hrubým dojmom, denáre bývali tenké (vychádzam len z tieňov na fotkách, čo tiež nemusí byť smerodatné...).
- Ako bolo vyššie spomínané, mince s týmito averzmi a reverzmi v uhorskom (nielen anjouovskom) mincovníctve nepoznáme.
Osobne by som to zhodnotil ako falzá, otázka znie: za predpokladu že sa naozaj jedná o falzá, ide o falzá dobové?
Som zvedavý, čo na to ostatní...
Ďakujem za názor. Mince vyzerajú na tých fotkách fakt trošku zvláštne, hlavne farba. V skutočnosti sa zdá, že sú zo striebra.
Ak by to bolo falzum, tak predpokladám, že by boli z nejakého menej hodnotného kovu. Ďalej predpokladám, že by si poňazokazci vybrali za vzor nejaký bežne používaný typ.
Ináč, ako sa dá posúdiť, či sa jedná o falzum alebo jednoducho o mincu, ktorá sa do katalógov nedostala?
Napríklad tento http://katalogus.numismatics.hu/product_info.php/cPath/31_38_40/products_id/3025v. Spomínam ho preto, lebo aj takýto mám a tiež sa v katalógoch nenachádza.
Každopádne sem hodím aj ostatné, ktoré neviem identifikovať. Dúfam, že mi niekto pomôže.
Čo sa týka tých mincí hore, svoj názor už som napísal a je pravdou, že tomuto obdobiu sa ešte len začínam venovať, teda ma treba brať s rezervou. 😳 Videl som však rôzne falzá denárov (pravda je že toliarového obdobia), kde falšovatelia mince riadne zhovadili. Mám za to, že v anjouovskej dobe obiehalo toľko rôznych typov denárov a obolov, že málokto si pamätal všetky motívy na minciach. Navyše, keď to bola doba kedy Karol Róbert tvrdo dbal na platbu mincami a chcel ukončiť naturálnu výmenu, ktorá v prvých rokoch jeho vlády bola v Uhorsku stále dominantná. Čiže zoberme si situáciu takto: stále sa väčšinou platí v naturáliách, mincovne chrlia desiatky typov mincí a preto sa nezdá nemožné, že by peňazokazci siahli po známych motívoch, ktoré sa však nenachádzajú na jednej minci. Ono tí peňazokazci v zásade neboli žiadni numizmatici 😆 a dobre vedeli že ľudia peniaze berú na základe obsahu drahého kovu a pokiaľ vidia motívy vládnucej dynastie na minci, vo všeobecnosti je berná.
To však neznamená, že vaše mince zákonite musia byť falzá, môže sa naozaj jednať o oficiálne razby a v tom prípade by boli naozaj ojedinelé, keďže ich nepoznal ani Huszár, Pohl či Unger. Ale to neznamená veľa, aj v PG nachádzame stále nové a nové varianty. Takže vám gratulujem v každom prípade, či už ide o raritné razby alebo dobové falzá, máte super mincičky.
To bude asi aj prípad mince v tej maďarskej aukcii. Tu je ešte zvláštne, že Anjouovci (až na výnimku Karolovho parvu H-482) vôbec nepoužívali znak dvojkríž v štíte, ale výlučne v štíte uhorsko-anjouovský erb.
Sú tie mince pre mňa stále záhada, musíme sa ešte veľa učiť. 😎 Na vaše posledné mince mrknem neskôr, je však divné že sa zapájam iba ja. To naozaj všetci zbierajú iba zkadlovky v plastových obaloch? 👿 Tam je to iba o zberateľstve, ale nie o bádaní...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.