Moderátoři: numismat, smith

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
31. 3. 2010, 08:34

V tomto prípade mi je jasné že o tomto groši sa vie a bolo iba ticho pred búrkou. Premýšľam koľko budem ochotný naložiť, averz je teda v blbom stave. Ale rád by som ju privítal doma.🙂

llibor

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2008

Vytvořeno:
31. 3. 2010, 14:54

Máš pravdu. Celá ta mince vlastně stojí za prd. Vůbec se na ni neoplatí přihazovat!!

😃 😃 😃 😃 😃 😁 😁 😁

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
31. 3. 2010, 15:09

Máš pravdu tak na 50%. Polovica je predsa v poriadku... 😁 😁 😁 😁 😁

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
3. 4. 2010, 20:37

Potreboval by som pomôcť s určením týchto 2 mincí. Nenašiel som ich v Pohlovi ani v Huszárovi. Priemer 10-11 mm. Zrejme Karol Róbert alebo Ľudovít Veľký. Ďakujem

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
8. 4. 2010, 00:02

Trochu som sa vytrápil a skúsim nejaké postrehy, ale naozaj amatérske. Motívy mincí sú skutočne anjouovské, ale pokiaľ sú to dve mince a fotka po fotke nasleduje averz a reverz, tak sú tie mince nezmysel. Prvá minca vyzerá na prilbicu s pštrosiou hlavou, teda bežný motív, ale vždy má úplne iný motív na druhej strane. Na tretej fotke to vyzerá na písmeno R (ako REX ???), ale mohlo by to byť aj K, na pražských grošoch sa často stretávame s písmenom K ktoré je vyrazené ako R. Dokola však pozorujem (možno sa mýlim ?) LODOVICI a to je genitív, teda čo Ľudovítove? Predtým býva M ako moneta - teda minca Ľudovítova. Tu je však iba písmeno R, ale v tom prípade by išlo o skratku REGIS LODOVICI čo nie je pravdepodobné, lebo kráľovstvo bolo vždy uhorské a nie Ľudovítovo. Ale to naozaj iba strieľam.😉
Zhrniem to tak, že mince s týmito motívmi na jednej minci Anjouovci nerazili (žeby to však neboli Anjouovci ???😲 ) a mince na mňa na prvý pohľad pôsobia divným dojmom.

1. Farbu mincí nechcem riešiť, ale nepripadajú mi čisto strieborné, pravdou však je, čo všetko porobí fotka...
  2. Mince na mňa pôsobia hrubým dojmom, denáre bývali tenké (vychádzam len z tieňov na fotkách, čo tiež nemusí byť smerodatné...).
  3. Ako bolo vyššie spomínané, mince s týmito averzmi a reverzmi v uhorskom (nielen anjouovskom) mincovníctve nepoznáme.
    Osobne by som to zhodnotil ako falzá, otázka znie: za predpokladu že sa naozaj jedná o falzá, ide o falzá dobové?
    Som zvedavý, čo na to ostatní...
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
8. 4. 2010, 15:46

Ďakujem za názor. Mince vyzerajú na tých fotkách fakt trošku zvláštne, hlavne farba. V skutočnosti sa zdá, že sú zo striebra.
Ak by to bolo falzum, tak predpokladám, že by boli z nejakého menej hodnotného kovu. Ďalej predpokladám, že by si poňazokazci vybrali za vzor nejaký bežne používaný typ.
Ináč, ako sa dá posúdiť, či sa jedná o falzum alebo jednoducho o mincu, ktorá sa do katalógov nedostala?
Napríklad tento http://katalogus.numismatics.hu/product_info.php/cPath/31_38_40/products_id/3025v. Spomínam ho preto, lebo aj takýto mám a tiež sa v katalógoch nenachádza.
Každopádne sem hodím aj ostatné, ktoré neviem identifikovať. Dúfam, že mi niekto pomôže.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
8. 4. 2010, 19:58

Takže napr. tento:
A: kráľ s jablkom
R: 2 korunované hlavy, písmeno K, opis predpokladám: MONETA KARVLI

Obrázky:

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
8. 4. 2010, 22:11

___
Ďakujem za názor. Mince vyzerajú na tých fotkách fakt trošku zvláštne, hlavne farba. V skutočnosti sa zdá, že sú zo striebra. Ak by to bolo falzum, tak predpokladám, že by boli z nejakého menej hodnotného kovu. Ďalej predpokladám, že by si poňazokazci vybrali za vzor nejaký bežne používaný typ. Ináč, ako sa dá posúdiť, či sa jedná o falzum alebo jednoducho o mincu, ktorá sa do katalógov nedostala? Napríklad tento http://katalogus.numismatics.hu/product_info.php/cPath/31_38_40/products_id/3025v. Spomínam ho preto, lebo aj takýto mám a tiež sa v katalógoch nenachádza. Každopádne sem hodím aj ostatné, ktoré neviem identifikovať. Dúfam, že mi niekto pomôže.

Čo sa týka tých mincí hore, svoj názor už som napísal a je pravdou, že tomuto obdobiu sa ešte len začínam venovať, teda ma treba brať s rezervou. 😳 Videl som však rôzne falzá denárov (pravda je že toliarového obdobia), kde falšovatelia mince riadne zhovadili. Mám za to, že v anjouovskej dobe obiehalo toľko rôznych typov denárov a obolov, že málokto si pamätal všetky motívy na minciach. Navyše, keď to bola doba kedy Karol Róbert tvrdo dbal na platbu mincami a chcel ukončiť naturálnu výmenu, ktorá v prvých rokoch jeho vlády bola v Uhorsku stále dominantná. Čiže zoberme si situáciu takto: stále sa väčšinou platí v naturáliách, mincovne chrlia desiatky typov mincí a preto sa nezdá nemožné, že by peňazokazci siahli po známych motívoch, ktoré sa však nenachádzajú na jednej minci. Ono tí peňazokazci v zásade neboli žiadni numizmatici 😆 a dobre vedeli že ľudia peniaze berú na základe obsahu drahého kovu a pokiaľ vidia motívy vládnucej dynastie na minci, vo všeobecnosti je berná.
To však neznamená, že vaše mince zákonite musia byť falzá, môže sa naozaj jednať o oficiálne razby a v tom prípade by boli naozaj ojedinelé, keďže ich nepoznal ani Huszár, Pohl či Unger. Ale to neznamená veľa, aj v PG nachádzame stále nové a nové varianty. Takže vám gratulujem v každom prípade, či už ide o raritné razby alebo dobové falzá, máte super mincičky.
To bude asi aj prípad mince v tej maďarskej aukcii. Tu je ešte zvláštne, že Anjouovci (až na výnimku Karolovho parvu H-482) vôbec nepoužívali znak dvojkríž v štíte, ale výlučne v štíte uhorsko-anjouovský erb.
Sú tie mince pre mňa stále záhada, musíme sa ešte veľa učiť. 😎 Na vaše posledné mince mrknem neskôr, je však divné že sa zapájam iba ja. To naozaj všetci zbierajú iba zkadlovky v plastových obaloch? 👿 Tam je to iba o zberateľstve, ale nie o bádaní...

bambaleo

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2008

Vytvořeno:
11. 4. 2010, 21:13

..to Jano: MAXIMILAN .IMP.AUG.PF.DECRETO

Obrázky:

Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc....

bambaleo

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2008

Vytvořeno:
11. 4. 2010, 21:27

......MAXIMILIAN...samozrejme..

Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc....

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.