Zaregistrován
19. 2. 2020
Mnohokrát děkuji. Publikace je určitě v plánu, ale ještě to nějakou dobu potrvá.
Zaregistrován
20. 8. 2007
OK Budu se těšit
Zaregistrován
21. 1. 2015
Prosím o pomoc pri určení tejto mince (alebo žetón?).
Mám iba foto ktoré mi poslali, snáď to bude vedieť niekto identifikovať.
Ďakujem
Obrázky:
Zaregistrován
4. 10. 2020
Dokázal by někdo poradit?
Přijde mi, že vidím hlavu čehosi se zobákem (orlice, gryf?) s korunou na hlavě. Opis začíná literou S a obsahuje spoustu kroužků, jakožto rozdělovacích znamének. Na druhé straně také něco bylo, ale...?
průměr: 14 mm
Děkuji za snahu
Obrázky:
Zaregistrován
26. 8. 2012
Štětín v Pomořansku.
15.stol.
Vierchen(1/4 šilink)
Zaregistrován
26. 8. 2012
Mince nad ní(Fukiwara) bude jeden z typů první ražby skotské pence Alexandra III. (před rokem 1280)s hlavou krále doprava.
Zaregistrován
16. 6. 2023
Zdravím všechny a prosím o názor na drobnou minci. Váha 0,15 g, averz plamenná orlice, revers lev, jedná de o haléř Karla IV./Václava IV. nebo se pletu?
Děkuju.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
No - není.
I když obrazové motivy jsou totožné.
Haléř se lvem a orlicí z přelomu vlády Karla IV. a Václava IV. je např zde:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/drobne-peniaze-grosoveho-obdobia_post_-330151#post330151
Zde se zdá být provedení lva i orlice (i z těch ne zcela dokonale zachovaných obrazů) poněkud odlišné.
Hmotnost je přibližně poloviční, než by měla být.
Střížek není okrouhlý, ale čtvercového tvaru - takový jako mívaly flútky (ev. prefabrikáty pro čtyřrázové mince?).
Čtyřrázové mince i flútky jsou však z doby o něco málo pozdější.
Každopádně zajímavé. Více však momentálně jen z fotky a rozměrů + hmotnosti vydedukovat nedokáži.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Z toho, co vidím, půjde o Německo, tipnul bych podle orlice na nějaké říšské město. Na druhé straně je jednoocasý lev (Sasko?) na kříži. Takže podle mně nominál haléř. Časově tak půlka 15. století. I když podle tvaru střížku (pokud nebyl dodatečně vylepšen) možná o chvilku dřív. Zatím jsem ho nenašel, ale na Německo moc dobrý literatury není.
Zaregistrován
15. 4. 2010
máš pravdu Pavle, také jsem k tomu chtěl napsat, že ten lev je podobný jako na míšeňských groších, ale nechal jsem to raději na odbornících. 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.