Had84, je to jen moje hypotéza, ale znám teď 4 kusy těchto míncí a všechny byly nalezené na Moravě, z toho 3 v okolí Brna. Ani orlice, ani koruna nejsou polské (konzultováno s polskými kolegy). Orlice je detailně propracovaná, včetně naznačeného opeření a připomíná orlici na dutém haléři připisovaném Janu Jindřichovi. Nejdříve jsem myslel právě na něj, ale k jeho době mi moc nesedí ten čtyřráz na 2 mincích z těch, které znám. Pak je tady další kandidát, Jošt. Většina jeho kruhových mincí má korunu zdobenou "liliemi" tvaru vinných listů a s obroučkou viditelnou jen z boku, tedy bez uzavřeného oblouku.Na několika typech jeho haléřů se ale koruna s klasickými liliemi a celým obloukem obroučky (jakoby z podhledu) vyskytuje. Jsou to typy s křížky nebo růžicemi. Peníz s takovou korunou ale neznám. Podle mě by tedy ty neurčené mince mohly být z období před vypuknutím bojů mezi Joštem a Prokopem, kdy ještě neměl potřebu na mincích deklarovat, kdo je tím vládnoucím markrabětem.
Mimochodem, kolik váží?
Jen podotknu že nálezové místo nemusí být vždy podstatný, chvíli jsem sledoval výskyt slikovych mincí z plané a jsou roztroušené po celé republice s nemalým výskytem v okolí Brna.
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Samo o sobě nálezové místo nemusí ještě nic znamenat, ale pokud je mince známá jen v několika exemplářích a výskyt se soustřeďuje na omezené území, plus ikonografické indicie, tak už to někam směřovat může. Buď přímo oblast nálezů, nebo blízké sousedství. Dokud jsem znal jen jeden kus, kruhový, uvažoval jsem ještě i o Uhrách. Ta koruna je podobná korunám na Zikmundových quartingách, ale v Uhrách (ostatně, ani v tom zmíněném Polsku), se čtyřráz nepoužíval.
Škoda, že tu nemohu dát fotky těch dalších kusů, ale nejsou moje (ani mince, ani fotky).
misto nalezu take hraje vetsi ci mensi roli s ohledem na obdobi, v nekterych casech melo obezivo vice lokalni charakter, jindy mene. zde nelze pausalizovat, obecne ale znalost lokality je informaci zasadniho razu a je lepe ji mit nez nemit. ostatne prave i tento priklad krasne ukazuje, ze stale toho mnoho nevime a kdyz nevime, stezi muzeme rozhodovat, co dulezite je a co ne.
jinak je to velice zajimava mince.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.