jozef49

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2011

#21 - 24. 4. 2016, 10:00

Zdravím,na Budejovickom vydaní (Hornerov pretisk) je na zadnej str. známky - RV 110, 112 ktoré mám , značka , neviem ju rozlúsknuť, pomôže niekto, vďaka.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Joss1979

Uživatel

Zaregistrován
29. 7. 2016

#22 - 29. 7. 2016, 10:13

Dobrý den kamarádi filatelisté,
okolnosti kolem Šrobárova přetisku byly následující - existovalo celkem 5 tiskových desek (tři pro tisk v Žilině ("1. náklad" a dvě pro tisk v Praze "2. náklad")). Jak tu uvádí Pavel III, známka 2. náklad je ve skutečnosti padělek (zcizený štoček) z 5. desky (tisk již v Praze - tečka za Á). 5. deska vznikla stereotypováním desky č. 2, proto také nese všechny její znaky...Kdo by se chtěl věnovat Šrobárovu přetisku do hloubky, doporučuji kandidátskoupráci pana Krause ze 70. let (vyšla ve Filatelii), kde jsou jednotlivé desky a jejich popis uvedeny...Kdo by měl zájem, napište mi, mohu zaslat...

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#23 - 30. 7. 2016, 21:21

Já bych se určitě přihlásil (anebo aspoň požádal, kde konkrétně se to dá najít, prohledávat 10 ročníků filatelie by zabralo nějaký čas).
Dále je otázka terminologie. Pokud je to tisknuto z originálu, nejedná se o padělek (čili napodobeninu), ale buď novotisk nebo patisk. A taky by záleželo na době vzniku a případně na možném reálném poštovním použití (jsem chud i po včerejším tahu😐 , nemám s čím porovnávat).

Joss1979

Uživatel

Zaregistrován
29. 7. 2016

#24 - 31. 7. 2016, 12:26

Jasně, máš naprostý recht. Je však prokázáno, že deska č. 5 nikdy do Žiliny nedorazila, bylo z ní tištěno až v Praze a po oficiálním ukončení tisku v Žilině, proto také většinou pátá deska není zkoušená. Neexistuje jasný postup v této oblasti - Je také zajímavé, že u malého a velkého znaku je drtivá většina přetisků z původního stereotypového štočku, případně dotisku pro ing. Šulu a je také zkoušena Mrňákem a Gilbertem, ač se jedná o dotisky (novotisky). Dodnes jsem nepochopil, proč se tento postup neuplatňoval i u Šrobára (ženci) z Prahy, když se dle mého soudu jedná o totéž. Snad jen u drtivé většiny kompletních sad Šrobárova přetisku má na vydání parlament 4. tiskovou desku z Prahy a je zkoušena většinou Mrňákem jako pravá...

Jinak se koukni na Filatelistické sešity z roku 1972, číslo 10, strana 37 - tam začíná Krausova studie. Je dost podrobná, ale po chvilce se v tom dá celkem dobře orientovat. Pokud by jsi chtěl, napiš SZ, pošlu Ti spoustu materiálů k Žilinským přetiskům (články z novin, časopisů, knih apod.)

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#25 - 31. 7. 2016, 12:38

Filatelistické sešity byla příloha Filatelie nebo je to něco jiného? Tou dobou mi bylo dost málo a "četl" jsem tak leda Asterixe a to ještě v němčině (protože u nás ještě nebyl) a kocourka Felixe.😉
SZ je co? Se v těch zkratkách nevyznám a severozápad to asi není!😳

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#26 - 31. 7. 2016, 13:19

Pavle SZ je súkromná správa.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Joss1979

Uživatel

Zaregistrován
29. 7. 2016

#27 - 31. 7. 2016, 14:00

Přesně tak, já to sehnal myslím z www.filaso.cz SZ - soukromá zpráva... nebo napiš na satorimodels@seznam.cz a já Ti to pošlu....

tomlisek

Uživatel

Zaregistrován
25. 3. 2011

#28 - 25. 2. 2017, 13:14
Nuž, aby řeč nestála, tak předkládám zfyzičtělé listy exponátu se Skalickýma a se Šrobárem. Skalické přetisky, jak známo (viz myslím Filatelie? anebo Merkur revue tak 2-3 roky zpátky), jsou ve dvou variantách - z ruční sazby a stereotypového štočku. Rozlišení jest relativně jednoduché a přesto poměrně složité, neb je to lepší v klidu než případně někde na burze (ale se světelnou lupou s rastrem by to mělo být jednodušší) - viz obrázek. Jenom nevím podle čeho se přišlo na to, že jedno je ruční sazba a druhé stereotypový štoček. Na to jsem se ale vykašlal, protože mám jen jednu sérii a z toho je jen jedna známka se stereotypovým štočkem. Až to časem vylepším, snad, doufejme, na vícero stereotypových exemplářů, rozliším to i v exponátu. U Šrobára je v jednom z nových katalogů poznámka, že 2. náklad je novotisk. Novotisk zavání něčím vydaným po letech, s delším odstupem výhradně pro filatelisty, ale myslím, že to zase až tak není. Nejspíše by to chtělo udělat podrobný rozbor celistvostí. Zjevně ještě je, i po skoro 100 letech, nad čím bádat.😉 Obrázky: ...

Pavel_III nemel byste en exponát (jpg.) v lepsim rozliseni, pripadne radu, kde je na internetu. Dekuji

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#29 - 1. 4. 2017, 21:00

Mám to v rozlišení 600×600, ale je to moc velké. Jedině že bych sem dal odkaz na nějaké úložiště?

tomlisek

Uživatel

Zaregistrován
25. 3. 2011

#30 - 2. 3. 2018, 18:45
Mám to v rozlišení 600×600, ale je to moc velké. Jedině že bych sem dal odkaz na nějaké úložiště?

zkuste na uschovna.cz
tomlisek@seznam.cz
děkuji a omlouvám se za opožděnou reakci, nedal jsem si odběr tématu

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.