Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Zaregistrován
28. 12. 2011
Zdravím,na Budejovickom vydaní (Hornerov pretisk) je na zadnej str. známky - RV 110, 112 ktoré mám , značka , neviem ju rozlúsknuť, pomôže niekto, vďaka.
Obrázky:
Zaregistrován
29. 7. 2016
Dobrý den kamarádi filatelisté,
okolnosti kolem Šrobárova přetisku byly následující - existovalo celkem 5 tiskových desek (tři pro tisk v Žilině ("1. náklad" a dvě pro tisk v Praze "2. náklad")). Jak tu uvádí Pavel III, známka 2. náklad je ve skutečnosti padělek (zcizený štoček) z 5. desky (tisk již v Praze - tečka za Á). 5. deska vznikla stereotypováním desky č. 2, proto také nese všechny její znaky...Kdo by se chtěl věnovat Šrobárovu přetisku do hloubky, doporučuji kandidátskoupráci pana Krause ze 70. let (vyšla ve Filatelii), kde jsou jednotlivé desky a jejich popis uvedeny...Kdo by měl zájem, napište mi, mohu zaslat...
Zaregistrován
12. 6. 2012
Já bych se určitě přihlásil (anebo aspoň požádal, kde konkrétně se to dá najít, prohledávat 10 ročníků filatelie by zabralo nějaký čas).
Dále je otázka terminologie. Pokud je to tisknuto z originálu, nejedná se o padělek (čili napodobeninu), ale buď novotisk nebo patisk. A taky by záleželo na době vzniku a případně na možném reálném poštovním použití (jsem chud i po včerejším tahu😐 , nemám s čím porovnávat).
Zaregistrován
29. 7. 2016
Jasně, máš naprostý recht. Je však prokázáno, že deska č. 5 nikdy do Žiliny nedorazila, bylo z ní tištěno až v Praze a po oficiálním ukončení tisku v Žilině, proto také většinou pátá deska není zkoušená. Neexistuje jasný postup v této oblasti - Je také zajímavé, že u malého a velkého znaku je drtivá většina přetisků z původního stereotypového štočku, případně dotisku pro ing. Šulu a je také zkoušena Mrňákem a Gilbertem, ač se jedná o dotisky (novotisky). Dodnes jsem nepochopil, proč se tento postup neuplatňoval i u Šrobára (ženci) z Prahy, když se dle mého soudu jedná o totéž. Snad jen u drtivé většiny kompletních sad Šrobárova přetisku má na vydání parlament 4. tiskovou desku z Prahy a je zkoušena většinou Mrňákem jako pravá...
Jinak se koukni na Filatelistické sešity z roku 1972, číslo 10, strana 37 - tam začíná Krausova studie. Je dost podrobná, ale po chvilce se v tom dá celkem dobře orientovat. Pokud by jsi chtěl, napiš SZ, pošlu Ti spoustu materiálů k Žilinským přetiskům (články z novin, časopisů, knih apod.)
Zaregistrován
12. 6. 2012
Filatelistické sešity byla příloha Filatelie nebo je to něco jiného? Tou dobou mi bylo dost málo a "četl" jsem tak leda Asterixe a to ještě v němčině (protože u nás ještě nebyl) a kocourka Felixe.😉
SZ je co? Se v těch zkratkách nevyznám a severozápad to asi není!😳
Zaregistrován
6. 2. 2009
Pavle SZ je súkromná správa.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
29. 7. 2016
Přesně tak, já to sehnal myslím z www.filaso.cz SZ - soukromá zpráva... nebo napiš na satorimodels@seznam.cz a já Ti to pošlu....
Zaregistrován
25. 3. 2011
Pavel_III nemel byste en exponát (jpg.) v lepsim rozliseni, pripadne radu, kde je na internetu. Dekuji
Zaregistrován
12. 6. 2012
Mám to v rozlišení 600×600, ale je to moc velké. Jedině že bych sem dal odkaz na nějaké úložiště?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.