Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#1 - 23. 1. 2011, 10:40

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, co si myslíte o tomto revolučním přetisku? Přetisky kontroluji podle Karáska, ale tam revoluční vydání nejsou, ani je nesbírám, tak nemám s čím porovnat, koupil sem to v konvolutu ČSR I. V pofisu je psáno, že některá falsa mají čárku za "Á" - něco takového tam je. Zároveň je mi podezřelé, že přetisk je na Turul 3f., který v pofisu ani není, resp. je brán jako "vzácnější" přetisk.
Abych předešel některým zbytečným odpovědím - vím že podle fotky se to dá těžko určitě říci a taky vím, že revoluční přetisky je lepší radši nesbírat, ale jak píšu výše, je to jen "vedlejší produkt" nákupu. Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#2 - 23. 1. 2011, 11:38

není původní...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#3 - 23. 1. 2011, 11:48

moj nazor, neviem, ze by pretlac bola pootocena tak sikmo iba ak prevratena, niekdajsi byv. znalec Sramek popisal ze tychto znamok videl natlaceny plny kufor. Ja by som to nezbieral pretoze to vydavali sukromne osoby z popudu vlastenectva...nikto to nechce zo znalcov ani overovat, bol na to znalec ale zial umrel...

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#4 - 23. 1. 2011, 11:54

Děkuji, něco takového jsem předpokládal.

VEP

Uživatel

Zaregistrován
20. 4. 2010

#5 - 24. 1. 2011, 07:18

Ta poloha přetisku není neobvyklá, nicméně bohužel musím souhlasit s tím, že u těchto soukromých přetisků si člověk nemůže být nikdy jistý.
Mám několik známek ze Šrobára ověřených Kaufmanem, ale musím konstatovat, že mezi nimi jsou známky, kde přetisk vypadá úplně jinak než u ostatních (možná 1. a 2. náklad), takže jistota bohužel není žádná ani když jsou ověřeny...

woodmaker

Uživatel

Zaregistrován
12. 1. 2010

#6 - 24. 1. 2011, 22:09

Mohol by mi niekto blizsie popisat historiu vzniky tohto pretisku?

. . . To, že sa niečomu všeobecne verí, vôbec neznamená, že je to aj pravda. Mýty sú oddávna najväčším ohrozením poznania. Každý, kto má odvahu ich spochybniť, je na dobrej ceste . . .

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#7 - 21. 1. 2014, 23:19

Já bych to tak příkře neodsuzoval. Řekl bych že to je pravý přetisk, ale 2. náklad. Tahleta čárka vedle Á je právě jeden z rozlišovacích znaků. Kousek vedle by byla, kdyby tam byla ještě jedna tenší.

woodmakera, pokud sen ještě chodí, bych odkázal na katalog Merkur, tam je historie popsána celkem dobře (ale náklady tam neřeší). Je to úředně-poloúřední vydání.

No a proč to sem píšu? Protože se mi nechtělo darmo zakládat nové téma a do Kecárny ... tam se toho nakecá. 😎

Takže. Našel jsem, myslím celkem zajímavou, vadu, či jak to nazvat v podobě puntíku v O (ve SLOVENSKÁ) na 1. nákladu (jen na 1. nákladu). Zajímavé, že mám (zatím) 3 známky 15 f Ženci a na všech třech to tak je (mám i jednu převrácenou a na té to není). Dále jdem ji našel i na 5 f Ženci. Na 3 f Ženci a 15 f Válečná příplatková je obdobný puntík, jen v horní části písmene. Co to může být? DV, náhodná TV nebo něco jiného? Přichycené kolečko ze zoubku to nebude, na to je to moc malé.

A nakonec, přidávám návrh prvního listu ke Šrobárovu vydání s tabulkou rozlišení nákladů. Ty čárky, obzvláště ta druhá ryska, je ale celkem prd vidět. Myslíte, že bych to měl výtvarně zvýraznit?

Obrázky:

VEP

Uživatel

Zaregistrován
20. 4. 2010

#8 - 22. 1. 2014, 06:37

Pavle, to rozlišení nákladu máš z vlastní hlavy, nebo je na to nějaká chytrá kniha? Ptám se, že vidím prvně rozlišovací znaky někde napsané...

A list je pěkný.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#9 - 22. 1. 2014, 13:51

Nevím, že by to bylo někde napsané, ale pravda je, že jsem se na to musel, z větší části, doptat. Kdysi jsem totiž koupil 2 listy, jeden s nekompletní (+ převrácená) a druhý s kompletní sérií (29 známek + 2 převrácené) a s nadpisem 1. náklad a 2. náklad. Dokonce i Mrňák na patřičné známky dal razítko "2. náklad" (pokud tam je Mrňák), ale dlouho mi nebylo jasné co je jako ten podstatný rozdíl (před cca 15 lety) až mne na to přivedl Klim. Jakmile takto člověka někdo nakopne hned to vidí a říká si: "Jsem to ale debil!"😃 Ale je pravda že ty čárky (obzvláště ta druhá) jsou celkem nenápadné a někdy by se mohlo zdát, že to je nějaká šmouha (ta bližší k Á, ta druhá se někdy ztrácí, nebo může být i mimo, když je posunutý přetisk) a ty "očka" taky není zrovna něco co by člověka skutečně praštilo do očí, obzvlášť když ten tisk je někdy trošku hutnější či méně dokonalý. Když má támhle "B" v přetisku Bánát Bacska, nebo u Baraně trochu jiný tvar je to takový zřejmější (první je padělek, druhý typ), ale tady toto je skutečně nenápadné. Na druhou stranu, šťouralové by tento drobný rozdíl mohli mít jako doklad že jde o padělek. V tom je ta záludnost.🙂

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#10 - 22. 1. 2014, 15:49

Ale čas od času je to na některých známkách i docela složité určit, jak dokladují tyhle přetisky otořené o 90°a 270°. Zajímavé na nich je, že se jedná o první náklad*, ale ten přetisk na posledním Parlametu kdyby byl sám o sobě, není to tak zřetelné. i ta doplatní nepatří k těm "na první pohled".

*Jeden by čekal, že, pokud to bylo především pro filatelisty, se bude spíše jednat o druhý náklad. Vyslovený omyl je složitější si představit, pokud přetiskovali celé archy, ale možný je ledacos.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.