Moderátoři: numpszi, smith

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#1 - 2. 2. 2014, 17:27

V souvislosti s několika vlákny, kde se probíraly okupační sovětské poukázky za II. sv. války - např. zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/poukazky-1944-goznak-7447x2 ... jsem chtěl ještě otevřít téma spojeneckých poukázek, které taky obíhaly za/po druhé sv. válce - povětšinou jsou si velmi podobné (americký design). Zatím jsem zachytil použítí v těchto zemích:

Itálie (1943) - 1 Lire - 1000 Lire
Francie (1944 - 2 emise) - 2 Francs - 5000 Francs (I. emise), 100 - 5000 Francs (druhá emise)
Německo (1944) - 1/2 Mark - 1000 Mark
Japonsko (1945/6) - 10 Sen - 1000 Yen
Rakousko (1944) - 50 Groschen - 1000 Schilling (tyto však nemají ten klasický americký design)

Nevíte, jestli je tento výčet úplný? Případně nemá z vás někdo nějaké bližší informace, které by mohl ve zkratce poskytnout (zda se např. používaly obdobně jako ty okupační sovětské, kdo všechno je používal, jestli je tento výčet výše uvedený úplný apod.)

Jen bych doplnil, že sovětské okupační mám zachyceny pro tyto země:
Maďarsko, Korea, Čína, Polsko, Rumunsko, Československo, Rakousko /jen dva nominály - 50 RPf + 1 RM/ - opět budu rád, pokud někdo doplní, jestli ve výčtu něco chybí

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

#2 - 2. 2. 2014, 17:37

Dansko
"Allierede Overkommando til Brug I Danmark"

Obrázek vložený uživatelem

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

#3 - 2. 2. 2014, 17:42

este Thajsko
vydanie z 1946, maju vodoznak "MILITARY AUTHORITY"

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#4 - 2. 2. 2014, 17:53

neznám, zajímavé... 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#5 - 2. 2. 2014, 17:57

numpszi - díky za příspěvky! to Thajsko vidím taky poprvé! nemám v tomhle špetku znalostí .... to bylo normální platidlo (jen s tímto designem), nebo taky nějaká vojenská poukázka?

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#6 - 2. 2. 2014, 21:34

Rád by som stručne zareagoval na túto tému. Poukážok, ktoré vydávali okupačné
úrady tej či onej bojujúcej strany je vo svete nespočetne veľa. Len sú na pokraji záujmu väčšiny zberateľov, ktorí dávajú prednosť klasickým bankovkám. Dajú sa nájsť od Ameriky, Afriky, Európy až po Čínu a Japonsko, či Oceániu. Do tejto kategórie by mali patriť podľa mňa aj platidlá zajateckých táborov. Dnes na internete existuje dostatok informácií k tejto téme. Môžem len pre ilustráciu uviesť obrázky šilingu, ktorý vydala japonská okupačná správa pre niektoré obsadené ostrovy v Tichomorí.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#7 - 2. 2. 2014, 22:32

Pre kolegu acme2000 pripojím ešte jednu perličku. Jedná sa o emisiu okupačných platidiel, ktoré vydala britská okupačná správa v r. 1943 tento raz z africkej Líbye. Keď britská 8. armáda v Afrike pod velením maršála Montgomeryho vytlačila zbytky talianských vojsk a nemeckého Afrikakorps z Líbye do Tunisu, okamžite sa ujali správy krajiny okupačné úrady. Líbya bola predtým kolóniou Talianska a tak aby v úradnom a obchodnom styku nenastal veľký chaos, kompetentné orgány rozhodli o vydaní dočasnej meny pod názvom LIRA TRIPOLITANA. Líbia bola už aj predtým rozdelená územne na oblasti Tripolsko, Fezzan na juhozápade a Kyrenajku. Je zaujímavé, že vo vzdialenej provincii Fezzan už platili alžírske franky, ktoré samozrejme vydávali zase francúzske koloniálne úrady. Briti si udržali vplyv v spomínaných oblastiach až do začiatku 50. rokov aj zásluhou OSN, ktoré vzniklo v r.1945. Toto územie mali v mandátnej správe. Tieto platidlá boli vydané v nomináloch 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 a 1000 lires. Boli značené latinkou i arabským textom. Mince sa nerazili, pretože okupačné úrady povolili dočasné používanie pôvodných talianských mincí. Papierová líra bola tiež pomyselne rozdelená na 100 centesimov ako mince. Po roku 1951 a uznaní Líbye ako samostatnej krajiny sa oficiálne platidlá nazývali líbyjské libry. Potom sa tieto poukážky začali meniť v pomere 1 pound = 480 lires. Tieto bankovky sú aj v katalógoch ako napr. World Paper Money ap. Na aukčných portáloch sa objavujú hlavne na e-bayi. Veľa informácií sa objavuje na googli po zadaní hesla, napr: Lira Tripolitana.

Obrázky:

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#8 - 2. 2. 2014, 22:44

To co sem dal numpszi se moc nevidí, naopak ty další se vidí celkem pravidelně a mnohé i běžně...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#9 - 3. 2. 2014, 11:40

TONNY-KK > Moc díky za zajímavé informace, jsem rád, když se dozvím něco nového (viz to pozadí k věci "Lira Tripolitana"). Samozřejmě vím, že různých okupačních/vojenských/táborových ... poukázek je hafo a není moc dobře možné udělat nějaký krátký jasný výčet; možná bych to tedy upřesnil, kam jsem mířil ... šlo mi o poukázky z období II. sv. války a po ní, které sloužily pro potřeby vojsk SSSR + USA ... u těch sovětských mě třeba už dříve zaujaly ty poukázky z Koreje + z Číny (ani ne tak jejich existence, jako grafická podobnost s poukázkami Československa); ty americké beru jako takovou protiváhu těm sovětským + opět podobnost grafických prvků (Francie - Německo - Japonsko ...).

Dánsko, pokud vím, osvobozovali Britové - tam bych asi hledal důvod, proč graficky nezapadají do té designové řady US poukázek (předpokládám, že si to Britové tiskli sami).

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#10 - 8. 2. 2014, 00:44

Acme 2000 stručne by som doplnil ešte to Dánsko. Úplné oslobodenie tejto krajiny prebehlo 5. 5. 1945 britskými vojskami, keď maršál Montgomery slávnostne defiloval v čele armády hlavným mestom Kodaň. Pre spojencov bola otázka Dánska chúlostivou témou, pretože malo status krajiny dobrovoľne spolupracujúcej s Nemeckom. Ale nakoniec nebolo zaradené medzi nepriateľské krajiny a nemuselo platiť reparácie.
Veliteľstvo spojeneckých síl pre Dánsko dalo v tlačiarni BRADBURY - WILKINSON začiatkom roka 1945 zrealizovať objednávku pre AMOC, t.j. Allied Military Occupation Currency, niekedy sa označuje len AMC. Boli schválené hodnoty 25 ore, 1, 5, 10, 50, 100 kroner. Pripájam aj averz korunovej poukážky, ktorú uverejnil Numpszi a obrázok ďalších nominálov. Je k tomu dostupná aj literatúra, ktorá sa dá zohnať na nete.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.