Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » smíšené frankatury BM

Vykupminci.cz
Numisargo

smíšené frankatury BM

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Prosím pěkně, v ruzných katalozích (POFIS,MICHEL)
jsem nikde nenašel hodnocení předběžných známek ČSR v potektorátu,, zejména ve smíšené frankatuře s následnými známkami BM. Existuje nějaké hodnocení?
Registrovaný uživatel
V roce 1990 vydal SČSF v rámci edice "KATALOGY SČSF" jako první svazek "KATALOG ZNÁMEK A CELIN 1939-1945" a jako svazek druhý "KATALOG CELISTVOSTÍ 1939-1945". První vyšel v náklady 20.000 kusů, druhý 3.000 kusů.

Obecně hodnocení celistvostí - a to i protektorátních - bych zařadil do rubriky "cena záliby". Žádný katalog Vám nezhodnotí poštovní použití té či oné známky vzhledem k poštovním tarifům, kombinacím známek, druhu poštovní zásilky (v místě, v další přepravě, letecky, a přídavné služby - doporučeně, expres, dobírka, do vlastních rukou), a použitým poštovním razítkům.

Mix toho všeho Vám dá možnou cenu celistvosti, ale vždy je to tak trochu alchymie...
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpověd, uvedené publikace nemám, pofis mám ve verzi z roku 2000.
Odpověd plně chápu. Možná jsem se ne zcela jasně vyjádřil. Ještě doplním dotazem.
Dle mé úvahy pro známky použité v prvních dnech protektorátu, i když razítkované již protektorátním razítkem, platí katalogová hodnota pro známky ČSR.
Pak si ovšem nejsem jist, zda-li po vydání provizorních přetisků 1-19 bylo ještě možné tyto, i pak následné známky protektorátu doplnit do hodnoty známkou původního ČSR. U několika celivstvostí jsem si ověřoval tarif, který odpovídal souhrnu známek na dopise, i když jsou ze dvou teritorií /například obrázek/.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Od 15. března 1939 platily na území Protektorátu Čechy a Morava (byť formálně vznikl až 16. března) všechny československé (i česko-slovenské) poštovní známky, a to až do 15. prosince 1939 (byly vzaty z oběhu 1.12. - tedy přestaly se prodávat u poštovních přepážek).

Již za protektorátu (v dubnu 1939) vyšly dvě emise s nápisem ČESKO-SLOVENSKO. První výplatní (1 K) s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka a druhá 30 h letecká. To jsou de facto první protektorátní známky. I tyto platily do 15.12.1939.

První přetisková emise protektorátu byla vydána 15. července 1939 (i ta měla omezenou platnost jen do 15.12.1939). Standardní "definitivní" známky protektorátu začaly vycházet od 29. července 1939 (tam již byla platnost do 31. března 1943).

Všechny výše uvedené známky mohly být standardně souběžně používány. Podotýkám, že sama pošta měla zájem vypotřebovat všechny původní (ČSR, ev. Č-SR) známky do konce doby jejich platnosti, aby minimalizovala ekonomickou "škodu" způsobenou již nemožností následně tyto známky jakkoliv používat.

Co se týká razítek - alespoň zjednodušeně. Od 15. března 1939 byla používána standardní razítka I., II. či III. typu (dle Votočkovy Monografie). O používání jazyků u pošty (tedy němčiny) bylo úředně rozhodnuto 18. září 1939 a tím byl dán rámec pro výměnu VŠECH používaných denních či strojových poštovních razítek za nová německo-česká. Tento proces byl naplánován do 30. června 1940, od 1. července 1940 tedy musela být používána všechna razítka v nové jazykové úpravě.

První dvojjazyčná razítka byla dodána poštovnímu úřadu PRAHA 1 na sklonku září 1939. Ještě malá odbočka - u československých razítek I. typu byl jejich součástí i text "Č.S.P." (Československá pošta). Od prosince 1939 tento text musel být z používaných razítek odstraněn, byť se v několika případech tak nestalo a tato razítka byla používána až do června 1940.
Odbočka druhá - na Slovensku se tato razítka "znárodňovala" odstraněním prvního písmene "Č." - zůstala tak zkratka "S.P." (Slovenská pošta).

Zajímavé je tak použití nově dodávaných dvojjazyčných razítek na celistvostech ze září až prosince, kdy ještě platily původní čs. (ev. č.-s.) poštovní známky.

To jen tak v rychlosti, dalo by se o tom povídat (i psát) hodiny a hodiny. A samozřejmě, o tom je ta krása sbírání celistvostí...
Registrovaný uživatel
děkuji a blahopřeji k vašim znalostem.
Registrovaný uživatel
Není zač. A ty znalosti - za cca padesát let sbírání máte "načteno" i "nakoukáno", tak zas´ něco mimořádného to není...
Registrovaný uživatel
ještě bych se zeptal, občas objevuji na dopise i znamky reichu, někdy smíšené s protektorátními, někdy i samostatně.
předpokládám, že tyto na území protektorátu neplatily a byly odesílány jen nahodile.
dekuji
Registrovaný uživatel
Naopak, tyto známky platily a byla možnost i jejich záměny - protektorátní v Říši, říšské v protektorátu. To se často stávalo v příhraničních oblastech, kdy Češi (Moravané a Slezané) byli zaměstnáváni mimo hranice protektorátu. Tedy zaměnitelnost (resp. možná platnost) měla své výhody.

Samozřejmě, toto je opět téma na delší rozpravu, ale snad Vám to bude takhle stačit. Mimochodem, ta zaměnitelnost (zde spíše již jen teoretická) byla možná i se známkami jiných poštovních území pod správou Říše.
Registrovaný uživatel
A tak to jsem měl mylný předpoklad.
A známky říše tedy platily oficiálně na všech uzemích , tedy protektorátnch, okupačních.
Ono asi v pruběhu války nebylo možné zcela kurátně stanovit kde co platí.
Děkuji Vám, já jsem si to přetřídil tak, abych si označil některé obálky sice poštou prošlé, ale se známkami již třeba částečně neplatnými. Dopisy se smíšenou frankaturou s říěskými známkami beru jako smíšenou platnou franktaturu pro protektorátní uzemí.
Přiznám se ovšem bez mučení, že ten protektorát si třídím a dorovnávám jen do trochu filatelisticky slušnější podoby. Přeci jen je to jen malá filatelistická skupina . Já ve svém duchodovém věku již nemám cíl překročit hranici od speciálních do studijních sbírek.
přeji hezký večer
Registrovaný uživatel
Pokud to ještě spíše jen pro sebe uzavřu, potože vstupní otázka byla ohodnocení československých známek první měsíce protektorátu, pak /což jsem přehlédl/ v michel special je na straně 962 katalogové ohodnocení .

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » smíšené frankatury BM

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1