Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Je sice pravda, že rudá, pěticípá hvězda z přilby mizí ( nevím již které nařízení) ale je pravda, že mnozí vojáci ji stále nosili, považovali to za svoji čest existuje dosti fotografii, které do pokládají. Barikádníci používali německé a hasičské přilby. ALE nic není vyloučeno, možné je vše. Armáda až na takové záležitosti jako je výstroj ( tedy především v poli) na tyto věci příliš nedbala a jde i o výzbroj. Bylo by to samostatné zajímavé téma
Ladislavaliev@atlas.cz
Fotka je z "С добрым утром, тётя Хая!", bitka o Odesu, rumunské a ruské vojská. Vedel som ze som ju niekde videl.
Používanie vz32 červenou armádou samozrejme až tak vzácne nebolo. Na úsekoch kde sa stretávala Rýchla divízia s ČA sa rusi dostávali k výzbroji Slovákov úplne bežne a bežne ju i používali. V najväčšej miere ale partizáni, ktorých vojenský materiál bol limitovaný. Ako korisť z ZD. Pri útokoch to spôsobovalo paniku, lebo na Slovákov útočili vojaci v našich helmách, kabátoch atď. Bola vojna, zužitkovalo sa všetko. Túto prax potvrdzuje aj Mičianik vo svojich knižkách o ťažení na východ.
mám tu pre vás pár obrázkov pekného originálu. Vnútro sa žiaľ nezachovalo, ale inak sa mi tento kus fakt páči. Navyše helma mala šťastie na majiteľa, ktorý sa jej venoval citlivo a dostal ju z zúboženého stavu do slušnej formy bez toho aby niečo zničil. Vynechal drátenú kefu a šiel na to fakt dobre. Posúďte sami. (ďakujem za fotky a povolenie zverejniť Matúšovi Adamovi).
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.