Moderátoři: numismat, smith

Kenedz

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2016

#621 - 14. 9. 2018, 14:02

Tak úkol splněn pane učiteli. Jedlá soda cca 20 min práce. Povrch byl takový oschlý, tak jsem v kuchyni namočil prst do oleje a minci jím trochu přetřel, poté vyčistil ubrouskem.
Foto přikládám.
Neměl by někdo nápad, co s tím v levo nahoře? 1/2krejcar 1797, Slezsko pod Pruskem.
Tady asi není co čistit, povrch je asi úplně narušený, možná nějakým způsobem jen zakonzervovat, tak jak to je?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

novotny-zdenek@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#622 - 14. 9. 2018, 16:29

Kdybys ho babral tak cca 2 týdny v oleji tak ho máš ještě lepší,ale otázka je jestli to stojí za to....
Ale jak vidim v tvém případě,tve nadšení....... Rozumím tomu a mám s určitého pohledu i uznání k tvým snahám a zálibě.
Mám plno kamarádů hledačů, kteří se tomu věnují a čistí, střádají pro nás zdejši tvz.nume šrot.
Také já, jak jsem výše uvedl je to má zvědavost a nadšení,hledat pote čistit ,pak rozdávat,či vyhazovat.
Olej mi u měďáků vyhovoval,také pro jeho a mou časovou náročnost,šupneš je tam a jednou za 3 dny hadříkem promneš a pak znovu do oleje cca.par minut, některé rovno do koše🙂
Ale také se na mě pár krát usmálo štěstí v podobě vzácných středověkých haléřů i římských artefaktů, kdy zase potěším archeology.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Kenedz

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2016

#623 - 14. 9. 2018, 18:06

Olej zkusím, zítra se do toho pustím. Takže promnout hadříkem, aha já chtěl použít kartáček, zkusím hadřík. Nějaké doporučení jaký olej použít? Jakýkoliv kuchyňský, nebo ten všemi vychvalovaný olivový.

Nehodlám se tím živit, ani nějak výrazně rozšiřovat sbírku, jde jen o zvědavost a snad tato diskuze bude užitečná i někomu dalšímu.
Děkuji.

novotny-zdenek@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#624 - 14. 9. 2018, 18:35

Jakýkoliv rostlinný olej. Předem je, ale opláchněte ve vodě a zbavte je nečistoty. Pak osušte a pak do Olejové lázně,průběžně čistěte, můžete s počátku jemně, jemným kartáčkem na zuby,uvidíte sám. Já si předem mince vybírám jen ty co mají jaksi smysl a používám flanelovy hadr. V olejove lázni i měsíc podle potřeby, osobně stim nikdy nespěcham.

Pokud,ale naleznete tvz. koníka,keltskou mici, nebo nějaký, tenky ag.plechaček, doporučuji jen lehce opláchnout vodou.
Žáden citron,sodu,ocet,atd. Jen lehce vodou,často drobné stříbro je zemi taky poškozeno.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

soles

Uživatel

Zaregistrován
8. 10. 2017

#625 - 2. 1. 2019, 09:45

Ahoj, chci poprosit o radu. Rád bych vyčistil tuto minci. Má na sobě nějakou bílou vrstvu, která když se namočí, tak zčerná. Nevím, co to může být, možná něco vápenatého. Poradíte prosím, jak toto nejlépe odstranit? Děkuji

Obrázky:

maros

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2014

#626 - 2. 1. 2019, 12:39

skús si prejsť iba túto stránku, netreba celé vlákno - máš tu asi všetko na takéto krusty

pourak

Uživatel

Zaregistrován
5. 3. 2019

#627 - 5. 3. 2019, 18:39

Zdravím, jsem tu nový, chtěl bych začít sbírat resp. už i mám nějaké krejcary, no a všeobecně bych chtěl mince z dob FJ. Co jsem tak vydedukoval z diskuze, tak by nemělo dělat problémy uchovávat zmíněné mince v např. kobra kapsičkách ? Ale nemohu najít na internetu takové ty boxy kam bych to ukládal. Za případné rady s boxem či i skladováním budu moc rád.

stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#628 - 1. 6. 2019, 21:53

Veď to je brnkačka. Neviem o čom tu vlastne diskutujete..🙂 Minca je ako nová.🙄
Len ma teraz štve, že som ju nenechal takú zelenú. Ľahšie sa to čítalo. Ale to je vlastne jedno.
-s-

Obrázky:

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován
25. 11. 2016

#629 - 1. 6. 2019, 22:03

kobru používám. mám alba schulz, ale možností řazení je víc

ferovyobchodnik@seznam.cz

stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#630 - 1. 6. 2019, 22:11

Neviem či si pourak so svojim 1 príspevkom tvojej odpovede všimne. Sú to už cca 3 mesiace.
-s-

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.