Moderátoři: numismat, smith

matt251

Uživatel

Zaregistrován
23. 9. 2017

#611 - 11. 3. 2018, 08:27

Ako kazdy zaciatocnik som aj ja natrafil na problem so skladovanim.
Precital som mnoho reakcii a odporucani na webe na roznych strankach. Co odporuca jeden, druhy vyvrati.
Vytvoril som si nejake nazory a sympatie k niektorym rieseniam a vsak stale mam dilemu v niektorych veciach.

Ale zacnem od zaciatku.
Zbieram mince Nemecka, zatial posledne 3-4 storocia.
Na uskladnenie pre starsie kusky a striebro mam Leuchtturm MBS box. Vzhladom na moj velmi siroky zaber a uzko variabilny MBS system som usudil, ze toto bude pre mna najlepsie a postupom casu budem rozsirovat sufliky a selektovat ich na jednotlive obdobia alebo staty. Toto ale budem riesit ked mi "pretecie" prvy box.
Pod kazdou mincou mam papierik s popisom so zakladnymi udajmi a o cene a datume kupy atd. Zatial si tieto popisky pisem perom.

Takze otazka znie: nevadi, ze minca lezi na papieriku s atramentom? 😕

Dalsia moja dilema je na uskladnenie pre mladsie mince, konkretne DDR a BRD.
Z BRD sa mi mince nazbierali hodne a su po vacsine z obehu a niekolko z nich v naozaj krasnom stave avsak nemyslim, ze su hodne na uskladnenie v plate. Cena minci je v tomto pripade nizsia ako cena plata v ktorom by boli ulozene. Takze som zvolil album kde si mince radim zasebou podla rocniku a mincovne.
Cital som rozne reakcie na album, minca nedycha a koroduje po x rokoch, ale treba mat kvalitny album tam je to OK, pre bezcenne mince je to OK atd atd. Zatial mam uplne najobycajnejsi album.

Nedavno som vyhral aukciu a predajca mi zaslal mince v listu od Lindner-Karat. Tento system listu ma velmi zaujal. Zakupil som podobny list od Leuchtturm avsak narozdiel od karatu je list makky, tensi a matny. Minca z druhej strany listu je rozostrena a neni moc vidiet. Takze stale viac premyslam nad Karat-om.
Pripajam fotku mojej vizie ulozenia. V tomto rozmere listu to viem skladovat od 1 pfennigu az po 1 Marku. Stredny pas by som vyuzil pre mincovnu A v prislusnych rokoch.
Pre 2 DM a 5DM by som musel pouzit list s vacsimi okienkami (4 policka v riadku) takze tam viem tymto systemom ulozit max po rok 1990 ( bez mincovne A). Dalej si neviem rady...potom by som asi automaticky pokracoval pamatnymi 5 a 10 DM ale tiez mam pochyby o ulozeni striebra do albumu.

Celkova moja dilema je:
Je album vhodny pre toto obdobie (BRD)?
Ak nie - co by ste doporucili.
Pokial ano - prosim odporucte mi nejaku znacku albumu / lindner je dobra volba?
Pripadne: da sa najst nejaky album/box/kazeta ktora je priamo urcena pre BRD, aspon na tie obehove. Prehladal som cely net ale nenasiel som nic 😞

Dakujem kazdemu vopred za rady.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#612 - 11. 3. 2018, 09:00

Já bych byl k albumům, všeho druhu, nedůvěřivý.

Pokud chcete mít mince v něčem uložené, navíc v levném obalu z důvodu laciných mincí, pak např. zvolte celofánové sáčky. Jedná se o naprosto bezpečné uložení, kde nehrozí zásadní chemická zátež.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#613 - 11. 3. 2018, 10:59

co se tyce papiru, dokaze casem velmi neprijemne prekvapit. pokud je papirek v dlouhodobem primem kontaktu s mincemi, bylo by dobre pouzivat takovy papir, o nemz clovek alespon neco malo vi (tj. ze neni kysely). psani perem - myslite plnici pero? take inkoust nebo i napln propisek nemusi byt bez viny. setkat se lze historicky s pouzivanim tuse, tou si v minulosti nekteri sberatele (a asi i muzea) znacili mince primo. pokud se slozeni tuse vyrazne nezmenilo, tak alespon z tech par minci, co jsem videl takto oznacenych bych rekl, ze tus na dobrem papire by mohla byt ok (tj. i za sto let bez zasadnich nasledku). jistotou je ale obycejna tuzka (a klasicka tuha) a nejaky takovy papir s garanci "pro archivalie": https://eshop.ceiba.cz/ph_neutralni_papir_90g (netvrdim, ze ten, co jsem ted na prvni dobrou nasel bude spolehlivy).

diskuse o zpusobu ukladani minci je vecne a nekonecne tema. alba sice predstavuji mnoha rizika, ale s ohledem na moznost manipulace, ulozeni, prezentace sbirky jsou v podstate nejlepsi a i kdyz to zde neni slyset, tak i nejvice (nejsireji) vyuzivanou alternativou. mincovni skrinku musite mit doma a tezko ji s sebou nekam odvezete, sacky jsou neprehledne pokud nekomu chcete ukazat sbirku rychleji (ne kazdy si prohlizi jednu minci 5 minut) atd. na tomto se zde lide nikdy neshodnou, protoze kazdy preferuje neco jineho. jeden chce mit sbirku mobilni, druhy bezpecne ulozenou pred zlodeji, treti ulozenou tak, aby se mincim 100% nic nestalo apod. univerzalni system clovek nenajde. bezne se take pristup meni s vekem sberatele a s tim, jake hodnoty uznava sberatel a jakych dosahuje jeho sbirka. tudiz vsechno, co si tady clovek precte, by mel brat jako postrehy, nazory, podnety a rady a ne jako striktni dogmata, tj. ze pokud to dela jinak, bude jako sberatel na veky zatracen.

musim ale potvrdit, ze tricet let stara alba vyjdou v porovnani s celofanem urcite hur. ale urcite bude hrat roli i vyrobce a material (a bohuzel, coz nekteri neradi uslysi, i sarze - tj. dobra zkusenost s konkretnim vyrobcem a typem neni 100% zarukou). takze to je vlastne trosku ruska ruleta😉

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#614 - 11. 3. 2018, 12:40

Jedna poznámka.

Asi je také dobré poslechnout si názory dlouhodobých uživatelů jednotlivých možností. Pouze z těchto zkušeností se dají zjistit některé výhody a některé zápory.

Celofánové sáčky jsou vyráběny z umělého celofánu, který je povolen na používání v potravinářství. Mám dojem, že se používá termín polypropylen. S tímto materiálem se můžeme např. setkat v případě obalů na balíčky čaje.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

smazán

Uživatel

Zaregistrován
31. 12. 2010

#615 - 11. 3. 2018, 20:08

Trochu jsem se o to zajímal.Celofán je jeden z nejstarších plastu.Bylo mi divné,že by se v dnešní době dal ještě koupit.Je to čistá celulosa a pro svou nezávadnost se stále používá v potravinářství.

V měkčeném PVC jsou jedovaté ftaláty a ve své struktuře obsahuje chlór.Který se může při degradaci plastu uvolňovat.Ten jsme již pro uložení mincí zavrhly.

Bohužel ani polyethylen a polypropylen nejsou bez přísad.Teoretický by to měla být makromolekula,čistě ropný produkt.Ze kterého by se nemělo nic uvolňovat.Ale používají se polymerační přísady,které jsou velmi závadné pro lidské zdraví a často ani nejsou nijak testované.A výrobci plastů si svoje know how tají.Tak ani nevíme,co je tam za přísady.

Celofánové sáčky jsem také pořídil,na modernu a i něktéré starší mince u kterých bych nechtěl další tmavnutí patiny.Jsou výborně transparentní.Bohužel při dnešním znečištění vzduchu to je asi nevyhnutelné.
U jednoho známého který topí v krbu,je černání stříbra velmi patrné.

Kenedz

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2016

#616 - 14. 9. 2018, 02:59

Když dovolíte, vložím sem svůj příspěvek k čištění měděných kopaných mincí.
Mince sbírám, a zastáncem čištění moc nejsem, tak raději nečistím. Ale samozřejmě příspěvky na toto téma sleduji a knížku o čištění od Bukvice samozřejmě mám také.
A tak mi to nedalo a řekl jsem si, že to vyzkouším. Nerad bych zničil pěkné kousky a tak jsem si sehnal hromádku kopaných měděných mincí. To dnes není problém sehnat a škoda bude minimální. Vypadaly asi takto:
Několik týdnů jsem zkoušel různé postupy a pokusím se ty nejzákladnější popsat.
Začnu tím nejdrastičtějším. -Mosazný kartáček.. už nikdy, takové rady jsou na.. ani naprosto zničená mince si takový osud nezaslouží. Mince vydřená na kov a téměř nečitelná.
-Rady od Bukvice- citronka a chelatonová lázeň, namočit, vyndat pročísnout zubním kartáčkem a podle potřeby opakovat, ano, to čistí, ale až na měď navíc bukvic používá 10procentní lázen citronky a to se mi zdá moc, je to dost rychlé a odhadnou správný čas chce asi vís zkušeností nez mám já jako začátečník. Takže výsledek pro mou nezkušenost nebyl dobrý

• Citronka o nižší koncentraci 0,15-1% tady už to celkem šlo, namočit na chvíli od pár min po max půl hod u těch nižších koncentrací, vyjmout, pročísnout zubním kartáčkem a opakovat dle potřeby. Tento způsob se mi celkem líbil a dosáhl jsem s ním asi téměř svého maxima.
  • Rada solvina solfa, namočit minci v teplé vodě a potom mnout prstama a solvinou. Opláchnout a zase a zase. No pravda vyčistí to, ale každá solvina obsahuje abrazivo a nejspíš i chemikálie.. na ty kopané mince to samozřejmě nevadí, ale na něco lepšího asi ne.
  • To samé jsem zkoušel s kašičkou z jedlé sody, jen to trvalo o dost déle.
    -Dřevěné párátko. Minci nahřát v teplé vodě, možno i s trochou citronky, a potom do toho šťouchat a píchat a škrábat. To celkem šlo, výsledek .. rychlé, ale u lepších mincí bych se asi bál poškrábání.
  • Rada zkušených profíků, slabá lázeň citronky a potom trpělivě dočišťovat skalpelem, nebo jehlou. Bohužel to není pro mě, nemám ten správný cit a minci jsem zničil.
    -Poslední a nejšetrnější a myslím nejúspěšnější způsob. Destilka. Namočit, nechat do druhého dne, přejet zubním kartáčkem a zase a zase několik dnů snad i týdnů. Tento způsob se mi líbí asi nejvíc, i když to trvá věky.
    Způsobů je jistě mnohonásobně více, třeba máčení v olivovém oleji, ale došel materiál, tak snad příště.

Teď závěr, nechci fušovat do řemesla chemikům a profesionálním čističům, chtěl jsem to jen zkusit a napáchat co nejméně škody. Myslím, že většina měďáků co je v zemi má povrch narušený , ať už hnojivy, hnojem a složení půdy na to jistě také má vliv. Nejhorší na čištění jsou malé krejcárky FJI, mají mělkou ražbu a po čištění jsou téměř nečitelné, trochu lepší jsou mince s hrubší ražbou Marie Terezie a Fr I. Ale i tak výsledky mého snažení jsou smutné. Mince vykopané a mnou vyčištěné bych si do sbírky nedal.

Asi si říkáte, zas jeden co objevil Ameriku.. Budu rád za komentáře i kritické, proč ne, učený z nebe nespadl.
Ještě foto vyčištěných mincí, ještě by to asi chtělo něčím nakonzervovat.

Obrázky:

novotny-zdenek@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#617 - 14. 9. 2018, 07:30

Takový příspěvek ve 3 ráno,klobouk dolu🙂 ...nejspíš noční šichta🙂
Mám doma plno nalezovych nečistěnych.Dřive jsem to taky
zkoušel všemožně,byla to bida a utrpení. Destilka zni zajimavě,to zatím nemám v praxi.Pro mne nejlepší, vybrané kusy jsem máčel týdny v oleji a průběžně čistil, výsledky slušné,ale časově náročnější. Ikdyž pro mne je to jaksi jen ze zvědavosti a určitého nadšeni,kopane mince většinou daruji,nebo vyhodím.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Kenedz

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2016

#618 - 14. 9. 2018, 12:18

V noci jsem si posteskl, že mi došel materiál na další zkoušky a ejhle další se sype. Děkuji. V příloze foto.
Zkusím tedy ještě ten způsob máčení v oleji. Rada zní:

• Do nádobky trocha olivového oleje a do toho minci. Každý den vyjmout, pročísnout zubním kartáčkem a vrátit zpět. Samozřejmě olej občas měnit. Někdo radí do toho občas i šťouchnout párátkem. Uvidíme jak to dopadne, každopádně ten olej by měl mít výhodu, že bude mince rovnou konzervovaná.

Ještě přikládám foto, jak moje 6-letá dcerka čistí 1krejcar FJI. Máčení ve vodě a ,,,šolíchání,,, v solvině. Jak jsem již zmiňoval právě tento typ mince bývá nejvíce zničený korozí, viz další foto-výsledek čištění.

Obrázky:

novotny-zdenek@seznam.cz

maros

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2014

#619 - 14. 9. 2018, 12:57

keď sú tie 1 grajciare FJI v takom stave, aký čistí tvoja dcérka, tak myslím že tam už nepomôže nič, páč nie je čo čistiť - je to všetko vyžrané - skús taký, ktorý ležal v lese v čistej čiernej zemi (nejaký odborný názov neviem - je čierna, prachová a sype sa, nedrží pohromade) tie stačí jemne tou sódou a sú ako nové, ale s takým tmavým odtieňom povrchu, no a samozrejme ak nebola zošúchaná ešte pred stratou. A čo sa týka 1 a 2 halierov, tie majú takú krásnu zelenú oxidačnú vrstvu práve z polí a ílovitej pôdy v lese a tie nemá vôbec zmysel čistiť, ak sa nejedná o tých pár vzácnejších ročníkov. Pod tou vrstvou sú tiež vyžraté, takže ak ti nejde o "zbieranie " ako také, iba ich nechceš vyhodiť, jemne tou sódou daj dolu iba zeminu (tvoja dvojka na obr. hore vpravo) a už nič neskúšaj.

Kenedz

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2016

#620 - 14. 9. 2018, 13:27

Děkuji za komentář, sody mám doma dost. Zkusím jemně sodou. Do sbírky určitě nepůjde, tam jsou lepší.

novotny-zdenek@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.