Moderátoři: numismat, smith

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#41 - 12. 6. 2011, 09:19

=turtleoverhead]

nemelo byt misto necentralne vyrazena spis napsano razba na nepravidelnem strizku? I necentralne vyrazena muze byt krasne kruhova 😁

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#42 - 12. 6. 2011, 09:26
Tak si ten gros orizne 😉 😁

To když už tak: “Dobově nebo stylově oklipuje”.😉

roland22

Uživatel

Zaregistrován
29. 8. 2007

#43 - 12. 6. 2011, 09:27

najlepšie asi bude najprv groše pozbierať, potom ich obkresliť a dať si vyrobiť plato na zakázku 😁

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#44 - 12. 6. 2011, 10:43
krokodill, treba si prečítať toto vlákno od príspevku č. 64 a ďalej (lepšie prečítať celú tému) https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ulozeni-minci-5123x3

Díky za odkaz😉 Konečně vím, že ukládané mince v těch papírových holderech a následně v albech používá víc lidiček a nemají vesměs žádné negativní zkušenosti😁 Čili zůstávám u toho...😉

Davie

Uživatel

Zaregistrován
18. 6. 2011

#45 - 30. 7. 2011, 13:06

Dobrý den vespolek,
sbíráním mincí se zabývám krátce (asi dva roky), ale už mne to asi nepustí ;-), tak bych se rád zeptal na skladování mincí. Začal jsem tak nějak logicky naší zemičkou od první republiky a zajímala by mne potenciální škodlivost uložení mincí v klasických albech (uzavřené kapsičky). Bojím se hlavně o protektorátní zinkové (je třeba nějak konzervovat?) a zdali může mít na mince po čase vliv zatížení způsobené vahou mincí v albu?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#46 - 30. 7. 2011, 13:59

Zatížení vahou mincí by nemělo mít žádný vliv. Jiný je případ alb. Zde záleží jaké to je album, protože v minulosti byly vyráběné z agresivních materiálů a mince v nich korodovaly. Proto si zvolte v případě zinkových mincí jiné materiály, například papírové sáčky. Konzervace mincí je také řešení, ale odrazuji Vás od lakování, protože to hodnotu mince snižuje. Bohužel v minulosti se tak běžně dělo. Možná, že řešením je přetření mince hadříkem napuštěným kvalitním olejem, ale k tomu ať se raději vyjádří někdo, kdo sbírá tyto mince a je fundovanější.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#47 - 30. 7. 2011, 14:14

Já jsem v minulosti vyzkoušel lakování tak zvaným kopa-lakem, je to sice náročné na čas ovšem například u mincí ze zinku a železa se mi to osvědčilo, ovšem pak jsem mince odprodával a tak jsem lak odstranil lázní v příslušném ředidle, na mincích to nezanechalo žádné stopy. Řešení přetřít minci napuštěným hadříkem v oleji, zde ovšem pozor protože není možné použít každý olej, je taktéž dobrá konzervace, ovšem má nevýhodu, že mince je neustále mastná, takže Vám zašpiní album a nebo plato.

Davie

Uživatel

Zaregistrován
18. 6. 2011

#48 - 31. 7. 2011, 18:03

Což o to, alba jsou nová, v podstatě tohoto typu (http://aukro.cz/album-na-mince-standard-modra-barva-i1698858556.html#gallery), tam snad problém tedy nebude. Lakování se trochu bojím, přece jen, viděl jsem pár ukázek a výsledek se mi příliš nezamlouval, možná špatný typ laku.
Mám i nějaká stará (prázdná) alba, ale tam jsou na mnoha místech nevzhledné nažloutlé kruhy po mincích, což pravděpodobně bude případ agresivního materiálu. Takže vyhodit ;-). Každopádně děkuji za odpověď.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#49 - 31. 7. 2011, 18:14

nevím, ale já bych do těchto neznačkových alb z odkazu vzácnější minci v pěkném stavu nikdy nedával(to platí i pro mince v 0/0)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Davie

Uživatel

Zaregistrován
18. 6. 2011

#50 - 31. 7. 2011, 21:17
nevím, ale já bych do těchto neznačkových alb z odkazu vzácnější minci v pěkném stavu nikdy nedával(to platí i pro mince v 0/0)
  • nějaké špatné zkušenosti nebo jen nedůvěra v použití kvalitních materiálů? Protože pak jedinou rozumnou alternativou by byly papírové sešívací holdery, ty se taky dají (s většími prostorovými nároky) založit do alb a lze vidět na obě strany... Nu, vidím, že mne ještě čeká dlouhá cesta 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.