Zaregistrován
13. 9. 2014
dobre. tak ať si uděláme jasno. já si to vlákno aji přečetl, ale spíš se tu řeší kapsle, alba.ale nenašel sem porovnání materiálu krabice ve které to leží😎 už je to jasné?😈
Zaregistrován
6. 7. 2009
To turtle - osobně jsem u mincí uložených v kapslích žádné poškození ani v dlouhodobém časovém horizontu nezaznamenal - nezaměňuješ to třeba s uložením v plastových kapsách (které mohou být rozdílné kvality) ? Samozřejmě uložení v kapslích má také své výhody i nevýhody, např.žádoucí patina na historických mincích se vytváří výrazně pomaleji než u mincí uložených volně.
Mám však obavu (a také podloženou určitými zkušenostmi) ohledně přímého styku uvedeného plata s mincí. Tato plata jsou také plastová s nanesenou vrstvou tzv.sametu který ale nemá se skutečným sametem nic společného a je otázka zda to nebude mít na mince nežádoucí vliv. Kdysi jsem podobná plata měl z Rakouska a ta tzv.sametová vrstva se mi časem uvolňovala jako jemný prach a ulpívala na mincích. Navíc u oběžných mincí Československa které jsem tam měl uložené docházelo k vytváření patiny a to samozřejmě pouze na horní straně (pokud se neotáčely), a tato patina je ne vždy např.u moderních mincí s ražebním leskem žádoucí. Samozřejmě firma Leuchtturm patří mezi zavedené značky ale je známo že ne vše již dnes vyrábějí mateřské firmy a pak bez patřičné kontroly může být výsledek překvapující.
Jak píšeš, co sběratel to jiný názor protože žádná univerzální rada bez přesně specifikovaných požadavků neexistuje.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Zaregistrován
16. 2. 2008
Ořech? Netvrdím že ne ale překvapuje mne to. Když pracuju celý den s ořechem, mám úplně fialové ruce, to znamená že něco se z něj vylučuje.
Některé autority tvrdí že nejbezpečnější je mahagon.
Jinak co se těch kapslí týká, tam jde především o to že když vkládáme minci zpocenou rukou či v den vysoké vlhkosti vzduchu, tato vlhkost zůstane v kapsli uzavřena a může tam dělat neplechu.
Zaregistrován
7. 2. 2011
Svou zkušenost jsem psal a ztotožňuji se s "Kucerou". Ještě bych chtěl upozornit na jednu věc. To co je vhodné pro určitý směr sbírání nemusí platit pro jiný. Např. naše republika je dobře zmapovaná (po roce 1918 ) a až na pár mincí se dá postupem času vysbírat (bez ohledu na kvalitu a to je otázka peněz) a tak víme do čeho uložit (prostorově) a je přehledná. Dělají se plata, tak zjistit, jaká je zkušenost. Já mám s kapslemi i kapsami dobré zkušenosti. Např. kapsy na medaile a jejich popisky jsou výborné. Hlavně pro uložení v bance a někdy kombinuji oboje. Je pravda, že průběžně kontroluji a zatím žádný problém. S dřevem nemám žádné zkušenosti. Možná se zeptat někoho, kdo restauruje staré střelné zbraně (pažby).
Závěrem:
http://www.sberatel.com/mince/usporadani
Zaregistrován
10. 8. 2011
Nevíte někdo o prodeji jednoduché látkové kapsy uzavíratelné na suchý zip velikostně vhodné pro pouzdra SLABS? Jednou jsem tento způsob uschování viděl u prodávajícího na internetu.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
10. 8. 2011
Ne, to ne, nemělo by se jednat o druh potřeby pro sběratele. Mám na mysli malou externí kapsičku uzavíratelnou na suchý zip, do které by se vložila jedna kapsle zmíněného typu.
Zaregistrován
15. 7. 2007
tu jednotlivou kapsicku bych spis tipoval na takove to "male domaci bastlenicko" (idealni pro nudici se manzelky a pritelkyne, ktere nemaj obe ruce leve) a nebo mozna slo o kapsicku na neco jineho (napr. mobil?), ktera se proste svym rozmerem perfektne hodila.
ale treba nekdo poradi lepe, ja nasel jen toto.
Zaregistrován
4. 5. 2012
zdravim vas, chcem sa poradit s cistenim tejto mince, uz ju macam cele dni vo vode a cistim zubnou kefkou a nic.....
Pred chvilou som dostal radu, ze cistit kefkou namocenou do jemne zriedenej citronky.Moze to pomoct? Alebo minci uz niet moci?Dakujem
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.