Moderátoři: numismat, smith

santa

Uživatel

Zaregistrován
13. 9. 2014

#451 - 21. 9. 2014, 12:31
Kdyby si santa přečetl celé toto vlákno jak jsem mu doporučoval, věděl by že jednoznačná odpověď není neb co sběratel to jiný názor. Já osobně zastávám “sucho a vzdušno”, proto bych mince do kapslí nezavíral. A už vůbec ne do nějakých laciných a dlouhodobě nevyzkoušených.😉

dobre. tak ať si uděláme jasno. já si to vlákno aji přečetl, ale spíš se tu řeší kapsle, alba.ale nenašel sem porovnání materiálu krabice ve které to leží😎 už je to jasné?😈

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#452 - 21. 9. 2014, 12:40

To turtle - osobně jsem u mincí uložených v kapslích žádné poškození ani v dlouhodobém časovém horizontu nezaznamenal - nezaměňuješ to třeba s uložením v plastových kapsách (které mohou být rozdílné kvality) ? Samozřejmě uložení v kapslích má také své výhody i nevýhody, např.žádoucí patina na historických mincích se vytváří výrazně pomaleji než u mincí uložených volně.
Mám však obavu (a také podloženou určitými zkušenostmi) ohledně přímého styku uvedeného plata s mincí. Tato plata jsou také plastová s nanesenou vrstvou tzv.sametu který ale nemá se skutečným sametem nic společného a je otázka zda to nebude mít na mince nežádoucí vliv. Kdysi jsem podobná plata měl z Rakouska a ta tzv.sametová vrstva se mi časem uvolňovala jako jemný prach a ulpívala na mincích. Navíc u oběžných mincí Československa které jsem tam měl uložené docházelo k vytváření patiny a to samozřejmě pouze na horní straně (pokud se neotáčely), a tato patina je ne vždy např.u moderních mincí s ražebním leskem žádoucí. Samozřejmě firma Leuchtturm patří mezi zavedené značky ale je známo že ne vše již dnes vyrábějí mateřské firmy a pak bez patřičné kontroly může být výsledek překvapující.
Jak píšeš, co sběratel to jiný názor protože žádná univerzální rada bez přesně specifikovaných požadavků neexistuje.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#453 - 21. 9. 2014, 12:56
dobre. tak ať si uděláme jasno. já si to vlákno aji přečetl, ale spíš se tu řeší kapsle, alba.ale nenašel sem porovnání materiálu krabice ve které to leží😎 už je to jasné?😈

K nejbezpečnějším co se týče vlivu na uložené mince patří např.kazety z ořechového dřeva.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#454 - 21. 9. 2014, 13:30
K nejbezpečnějším co se týče vlivu na uložené mince patří např.kazety z ořechového dřeva.

Ořech? Netvrdím že ne ale překvapuje mne to. Když pracuju celý den s ořechem, mám úplně fialové ruce, to znamená že něco se z něj vylučuje.
Některé autority tvrdí že nejbezpečnější je mahagon.
Jinak co se těch kapslí týká, tam jde především o to že když vkládáme minci zpocenou rukou či v den vysoké vlhkosti vzduchu, tato vlhkost zůstane v kapsli uzavřena a může tam dělat neplechu.

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#455 - 21. 9. 2014, 15:16

Svou zkušenost jsem psal a ztotožňuji se s "Kucerou". Ještě bych chtěl upozornit na jednu věc. To co je vhodné pro určitý směr sbírání nemusí platit pro jiný. Např. naše republika je dobře zmapovaná (po roce 1918 ) a až na pár mincí se dá postupem času vysbírat (bez ohledu na kvalitu a to je otázka peněz) a tak víme do čeho uložit (prostorově) a je přehledná. Dělají se plata, tak zjistit, jaká je zkušenost. Já mám s kapslemi i kapsami dobré zkušenosti. Např. kapsy na medaile a jejich popisky jsou výborné. Hlavně pro uložení v bance a někdy kombinuji oboje. Je pravda, že průběžně kontroluji a zatím žádný problém. S dřevem nemám žádné zkušenosti. Možná se zeptat někoho, kdo restauruje staré střelné zbraně (pažby).
Závěrem:
http://www.sberatel.com/mince/usporadani

Ducaton

Uživatel

Zaregistrován
10. 8. 2011

#456 - 27. 9. 2014, 14:46

Nevíte někdo o prodeji jednoduché látkové kapsy uzavíratelné na suchý zip velikostně vhodné pro pouzdra SLABS? Jednou jsem tento způsob uschování viděl u prodávajícího na internetu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Ducaton

Uživatel

Zaregistrován
10. 8. 2011

#458 - 27. 9. 2014, 15:44

Ne, to ne, nemělo by se jednat o druh potřeby pro sběratele. Mám na mysli malou externí kapsičku uzavíratelnou na suchý zip, do které by se vložila jedna kapsle zmíněného typu.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#459 - 27. 9. 2014, 15:49

tu jednotlivou kapsicku bych spis tipoval na takove to "male domaci bastlenicko" (idealni pro nudici se manzelky a pritelkyne, ktere nemaj obe ruce leve) a nebo mozna slo o kapsicku na neco jineho (napr. mobil?), ktera se proste svym rozmerem perfektne hodila.

ale treba nekdo poradi lepe, ja nasel jen toto.

janpeter

Uživatel

Zaregistrován
4. 5. 2012

#460 - 18. 12. 2014, 19:12

zdravim vas, chcem sa poradit s cistenim tejto mince, uz ju macam cele dni vo vode a cistim zubnou kefkou a nic.....

Pred chvilou som dostal radu, ze cistit kefkou namocenou do jemne zriedenej citronky.Moze to pomoct? Alebo minci uz niet moci?Dakujem

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.