Vzhledem k tomu, že je povrch mince již docela narušen (alespoň podle té horní fotky, na spodní není nic vidět), bych jí už nečistil nebo se z ní stane porézní houba.
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Ahoj,
v jakých rozměrech se vyrábí dvoukapsičky Kobra a kde nejlépe je (v Brně) sehnat?
(Vím, že před časem je nabízel Misak + myslím asi někde v propadlišti tohoto vlákna nějaká pražská firma bez e-shopu)

Dobrý deň, som začiatočník a chcem sa opýtať na tieto tri mince, ktoré som si kúpil. Sú v podstate v stave, v akom som si ich zaobstaral.
Je ich stav v poriadku, alebo ich treba ešte nejako čistiť?
Resp. je ich stav nejako poškodený? Je normálne, že jedna je taká tmavá a druhá naopak?
Tie jasnejšie plôšky na tmavšom grajciari (1800) znamenajú poškodenie patiny, alebo je to OK?
Naozaj mi veľmi pomôžu vaše rady, nech sa zorientujem, čo je vlastne „normálne“ a čo už poškodenie. Vopred ďakujem.
Obrázky:

Minuly týden jsem konečně po dlouhé době čekání obdržel tento denár Ludvíka Jagelonského. Přestože mince nečistím a ukládám do sbírky ve stavu v jakem je obdržím, v tomto případě bych rád udělal výjimku a minci trochu očistil (patrně byla dlouhou dobu v kontaktu s nějakým jiným nušlechtilým kovovým materiálem).Může mi někdo poradit nedestruktivní metodu jak zbavit minci povlaku?
Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.