Zaregistrován
15. 7. 2007
uz jsem tady asi nekde napsal, jak by se musela(y) takove mince sterilne uchovavat. proste to nikdy nebude dokonale, kazde ulozeni ma sve vyhody a nevyhody a proste stejne po vsech diskusich skoncime u toho, ze si to clovek bude delat tak, jak mu vyhovuje.
voda je na tech mincich nakondenzovana neustale. rekl bych, ze mam solidni zkusenosti s praci v bezvodem a inertnim prostredi a kdybyste videli, jake doslova "psi kusy" musel clovek pred syntezou udelat se zdanlive cistou nadobkou pred tim, nez ji pouzil, asi byste jen nevericne kroutili hlavou. Duvodem je mimo jine prave ten tenky film vsudy pritomne vody, ktery se na nekterem povrchu drzi lepe, na jinem hure, ale kazdopadne tam je a dokaze naprosto zvratit pripravovanou chemickou reakci (namatkou o zminene technice zjednoduse napr. zde).
tudiz - temto vecem se nema normalni smrtelnik sanci nijak vyhnout. samozrejme fakt je, ze zamezeni kolisani teploty, vlhkosti, ale i napr. koncentrace nekterych plynu muze minci prospet, ale to se bavime uz vazne utopicky (pokud nechcete mit sbirku v rukavicovem boxu)
Zaregistrován
15. 7. 2007
a jeste doplnim - v muzejnich sbirkach (kde resi velmi podobne problemy) se projevuji tendence nektere negativni vlivy (napr. vypary z nabytku apod.) resit ulozenim minci spolecne s pohlcovaci vlhkosti (neco na zpusob tech pytlicku, co najdete napr. v nove zakoupenych botach) a pohlcovaci plynu. neco malo se o tom objevilo na konferenci:
takze pokud si pockate na sbornik, mozna tam toho bude vic (nevim)
Zaregistrován
22. 7. 2011
Před časem zde proběhla diskuse o PP celofánových sáčcích. Konečně jsem se odhodlal je podle odkazu v článku 290. koupit a jsem zatím spokojen.
Velikost 30x40 mm se hodí pro všechny drobné mince, velikost 40x40 například pro půltolary. Materiál je naprosto čirý, tedy neskresluje stav mince. Kdo má celofánové dvoukapsičky, může je takto zabalené do nich dát. Cenové relace jsou velmi nízké, protože 350 sáčků mě stálo 107 korun.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 7. 2011
Omlouvám se za omyl. Dvoukapsičky jsou samozřejmě umělohmotné.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nedávno, na jiném místě proběhla diskuse nad neodborným vyčištěním jednoho PG Václava II. V závěru jsem poznamenal, že v kontextu ohromných nákladů ražeb tohoto panovníka se ještě nechá jedna zkažená mince překousnout. Horší by pak byl případ vzácné mince.
Aníž bych to tušil, včerá jsem se stal účastníkem takového případu, kdy jsem viděl neodborně vyčištěnou minci ve vzácnosti RRR, tedy výskytem pouze v jednotkách kusů. Někdo ji vyleštil, že se leskla jako nerezový hrnec. Bohužel, předtím vypadala velice slušně a nechala se s klidným srdcem zařadit do sbírky.
Po této zkušenosti jsem vzal kolo a udělal si delší projížďku, abych to vydýchal.
Zaregistrován
19. 5. 2010
Chtěl jsem se zeptat, jaké popisky používáte do dvoukapsiček kobra? Nejjednodušší mi přijde natisknout si je na laserové tiskárně. Na mnohé jiné dvoukapsičky se ale toner po nedlouhém čase otiskne. Jak jsou na tom kobry? Taky se na ně toner otiskuje? Nebo používáte nějaké dodatečné zapečení toneru?
Zaregistrován
22. 7. 2011
Řešením může být i popis tužkou, aby cedulky neplatily pouze na jedinou minci. Když si koupíte jinou minci, například stejného ročníku, stačí pouze nehodící se údaje vygumovat a přepsat.
Zaregistrován
19. 5. 2010
Díky, ta tužka mě taky napadla, akorát, že to bude vypadat hůř a bude to pracnější.
Zaregistrován
18. 2. 2011
Jelikož nechci spamovat aktuálně vytěžované vlákno o pocení mincí dotazem tak trochu off topic, ptám se zde - když už jsme u Kober, nevíte někdo o boxu, jako je tento od Safe (viz. obrázek), do kterého je používám, ale který by měl větší kapacitu? Vím o větších boxech na papírové holdery, ale ty jsou co jsem viděl bez drážek... A jelikož Kobry stojí jednoznačně hůře než holdery, nechce se mi je úplně používat.
Obrázky:
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
19. 5. 2010
Kromě tohoto boxu SAFE 748 používám na kobry ještě kufřík SAFE 548. Ten je sice bez drážek ale kapsičky se do něj vkládají líp než do boxu. V boxu mám občas problém se trefit oběma kapsičkama přesně do drážky. Do kufříku stačí zasunout a mít jej přiměřeně zaplněný, což se dá docílit zarážkama. Kvalita provedení je ale u kufříku výrazně horší než u boxu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.