Zaregistrován
12. 1. 2010
Jeste k tem zmekcovadlum a nasledkum na mince pri ulozeni. Nebudu lhat, ze se u zadne mince neprojevilo ztmavnuti povrchu (u stribra). Projevilo, nekde dokonce uz v radu nekolika mesicu. Ale jedna se o nekolik kusu ve sbirce skoro 500 minci a vsechny maji horsi, naruseny povrch. Krom toho jsem si jisty, ze by tam byly zmeny i v pripade pouziti cehokoli jineho - pokud se tam dostane vzduch, tak to proste oxiduje, kdyz na minci neni ukoncena patina. U minci s ukoncenou patinou, bezvadnym povrchem nebo osetrenych k zadnm vizualnim zmenam ani po trech letech nedochazi.
Kapsicky Antium Aurum jsou pomerne tuhe, takze tech zmekcovadel asi moc nebude, coz si nejsem jisty u tech od Aurey, ktere jsou vyrazne mekci.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja pouzivam Kobry, protoze maji vnejsi rozmer presne 50x50 a pasujou do ramecku, kde se normalne davaji ctverhranne kapsle (s tou cernou penovou vyplni). Pouzivam je od podzimu a zatim zmeny na mincich nevidim. Ale je fakt, ze jsou celkem dost meke. Respektive dost tenke, tak snad ta mekost je tim🙂
Zaregistrován
23. 12. 2009
Minimalni odber bych videl 50 ks a cena 3 Kc/ks.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
12. 8. 2006
Jakékoli kapsičky dříve či později mince "sežerou". Ty hodně tvrdé (křehké a lámavé) by snad měly být šetrnější, ale tak jako tak bych v tom cennější mince nenechával. Doporučuji plata Safe nebo Lindner. Jinak pokud kapsičky, tak jedině papírové bez bělidel ...
Zaregistrován
21. 11. 2011
Problem ulozeni v platech je ten, ze uz jsem do nich nekolikrat jen lehce bouchnul a uz se mince sypaly. A v papirovych je pri kazdem koukani musim vytahovat, coz je taky dost blbe. Takze clovek si nevybere, vse je na prd.
Zaregistrován
12. 8. 2006
To Tovy: u výše zmíněných plat by při vhodně zvoleném rozměru políček nemělo k sesypávání docházet. Plata jsou navíc zasouvací. Samozřejmě třesení a obracení o více než cca 40° mince neustojí ;-)
Zaregistrován
12. 1. 2010
vassilij: omlouvam se, jestli to bude moc utocne, ale pokud 1. maji nekteri lide zkusenost s tim, ze na mincich v kapsickach ani po nekolika letech nejsou videt zadne zmeny a 2. jsou nektere mince zakonzervovane (jak by to proboha mohlo sezrat minci potazenou silikonem apod.?), tak tvrzeni Jakékoli kapsičky dříve či později mince "sežerou". je nepodlozeny vykrik. Tohle je mozne tvrdit o svych mincich na zaklade sve zkusenosti nebo mozna lze problem popsat na zaklade nevyhnutelnych chemickych procesu, jenze jak uz bylo receno, mame mince bez patiny, s narusenym povrchem, stejne tak jako mince s ukoncenou patinou, ktere ve svem stavu vydrzely v zemi treba 2000 let prakticky bez poskozeni, mince nakonzervovane mnoha ruznymi zpusoby, kde je pravdepodobnost jakekoli interakce miziva apod.
A je usmevne si myslet, ze pokud budu mit mince volne "na vzduchu", ze to narozdil od kapsicek s nekterymi mincemi nic neudela.
Ad plata - mam zkusenosti, ze dokonce i pri transportu ve vodorovne poloze mince opousteji sve misto (prestoze je nad nimi dalsi plato a teoreticky by tam nemela byt skvira. Zatimco kdyz si vezmu kufrik, kde mam plata, v jejichz okenkach jsou dvoukapsicky s mincemi, tak zustanou temer ve stejne poloze, v jake jsem je tam ulozil, prestoze jsou pri transportu vertikalne. Ale to uz je samozrejme otazka preference kazdeho sberatele, co mu vic vyhovuje.
Zaregistrován
12. 8. 2006
To tenzor: úmyslně jsem to "přehnal". S novými kapsičkami tolik zkušeností nemám, protože v nich nikdo, koho znám, mince opravdu dlouhodobě neskladuje. Co se alb týče jsem ale pozoroval u některých mincí po delším skladování narušení povrchu (pórovitost), u mincí s patinou pak v lepším případě "jen" různé povlaky, po kterých při odstranění někdy patina zůstane, někdy ne, někdy je povrch v pořádku, jindy narušen jak jsem uvedl výše.
Zaregistrován
7. 2. 2011
Kupuji kapsičky v Antium Aurum a majitel mi ukazoval 5 let uloženou medaili RU FJI. Medaile byla v pohodě a kapsička měla viditelné stopy po uložení (hnědavé kolečko). Nazval bych to otlakem či podobně. I lehčí medaile uložené do semišových plat udělají otlak či stopu. Stohovatelná plata jsou výborná, používám je, ale k uložení do bankovního sejfu se nehodí. Mám i ty menší plata, ale taky nejsou vhodná. Kupuji 9 x 9, aby zabíraly stejný prostor a nemusím řešit velikost medaile a způsob řazení.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Nedavno byla horka a pak zase zima. Premyslel jsem, jak takove pocasi muze ovlivnit skladovani minci. Ja se bojim, ze mozna i mnohem vice, nez skladovani ve kvalitnich kapsickach, kde je mozna teplota taky promenliva, ale vlhkost by mohla byt stabilnejsi. Treba kdyz vyndate mince z chladneho bankovniho trezoru na normalnich platech a prenesete je do teple a vlhke mistnosti - to se jasne na mincich musi srazet voda (i kdyz asi jen nepatrna vrstva), nebo ne? I kdyz mozna se vzapeti vypari. Docela by me zajimal nejaky vyzkum na tohle.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.