Zaregistrován
6. 11. 2008
tyhle rámečky jsou spíše na krátkodobé uložení moderních dublet k prodeji...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
23. 6. 2007
S ukládáním středověké drobotiny ještě stále laboruju.
Plata - absolutně nevhodný dojde vlivem pohybu mince k olámání okrajů.
Albumy - je to lepší, Snadno přenosné, ale vzhledem k jejich tuhosti dochází k namáhání mince, která není zcela rovná. Nepraktické při vyndávání mincí. Pár mi jich takto prasklo.😳
Kapsle - testuju je teprve krátce. Nejlepší mi přijdou ty zlatnický ( ale nedaří se mi je sehnat ). Mají měkký podklad, takže minci nenamáhají, popiska se dá snadno doplnit. Nevýhoda mince je vidět pouze z jedné strany a větší nároky na umístění.
Teď zkouším Quadrum bez výřezu. Podklad je trošičku tužší, ale dá se to zkorigovat. Takže je lepši do nich dávat trošičku odolnější mince. Výhodou je, že se do kapsle vejdou 4 mince. Popisku dávám na druhou stranu. Uvidíme po pár letech.
Velmi křehký dávám do zlatnických kasplí, pevnější do Quadrumu. Čas ukáže.
Jinak mince nečistím. Maximálně odstraním měděnku. Vlažná voda ale nikdy nic nezkazí.
Zaregistrován
29. 5. 2011
Takže tomu mám rozumět tak, že ultrazvuk není vhodný na čištění mincí? Co tedy ta prodávaná čistidla?
Jinak samozřejmě nemám v plánu čistit nějaké vzácné mince. Spíš mě zajímá, jak vyčistit podobné nečistoty. Jak říkám, do domácí chemie se moc pouštět nechci.😉
Zaregistrován
6. 11. 2008
podobné běžné mince si kup rovnou pěkné, nevyplatí se je čistit a na Ag stačí běžná chemie(slabší roztok příslušné kyseliny) pokud to musíš čistit, jde také o zcela běžné mince s cenou Ag kovu
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
9. 3. 2010
ZAJÍMAVOSTI / Čištění mincí
http://www.richtera.cz/numismatics/loadframe.html?interest/cleaning_cuni.html
Zaregistrován
29. 5. 2011
Hmm, já bych si je ale rád vyčistil a nechal.🙂 Mají pro mě větší cenu, než kdybych si je kupoval. A přebytky mincí myslím také prodám za lepší cenu, když budou čisté (myslím těchto moderních). Nad koupí ultrazvuku uvažuji, spíše mě ale zajímalo, jestli můžu použít i ty levné ultrazvuky na čištění mincí.
Zaregistrován
23. 4. 2008
Jj, také jsem si před pár lety ten ultrazvuk koupil. Možná bych ho i někde našel😁 ale s výsledky jsem vůbec nebyl ani trochu spokojený. Nebudu radit, na to absolutně nemám, nejsem vůbec odborník ani přes mince, ani přes chemii, jen ti napíšu, co já používám na stříbrné mince (novodobé, měďáky, nikláky a pod. ani nečistím, nemá to význam). Pokud nestačí opláchnutí, či namočení na dva dny v destilce, tak používám chelatonovou lázeň z již zmiňované knihy. Žádná kyselina citrónová a už vůbec né ty srágory z drogerie, které ti dokážou minci pěkně zku.vit. Výsledky chelatonové lázně jsou, aspoň pro mě, uspokojivé.😉
Zaregistrován
29. 5. 2011
Mohu se zeptat na značku a typ ultrazvuku? Jinak většinou na internetu jsem četl kladná hodnocení na ultrazvuky, ale taky záleží, co z toho je skrytá reklama. A na mince se nemusí hodit každý ultrazvuk.
Jinak, je tedy dobré využít papírové sáčky k uskladnění přebytků?
Zaregistrován
1. 10. 2008
krokodill:
Těma srágorama z drogerie čistí několik obecně známých prodejců... Sry. ale mě ještě žádnou minci nezkur..ly... (použito pouze na kvalitní moderní mince s garantovanou ryzostí...) PS: co znamená zkurv..y? Třeba to na těch mincích pak najdu... 😉
Warderon:
Jo, papírový sáčky na přebytky proč ne, když si dáte práci s kvalitníma popiskama, tak ani nebude vadit, že minci nevidíte... (hlavně soudný stav mince)😎
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“
Zaregistrován
23. 4. 2008
xstancl1 napsal/a:
...ale mě ještě žádnou minci nezkur..ly... (použito pouze na kvalitní moderní mince s garantovanou ryzostí...)...
Na tyto mince to asi nemá vliv, jafánek, tam to jenom potřebuješ lehce dočistit. Tady je myšleno dlouhodobé čištění stříbrných, zoxidovaných mincí, kdy tyto vodičky (srágory😆 ) dokážou do mince vyžrat póry, takže se na toto nehodí. Je potřeba používat chemii, která ani po měsíci namáčení v tomto roztoku s mincí nic neprovede, pouze rozpouští oxidy a bohužel i patinu... Ale jak píšu, já se bavím o čištění starých, zoxidovaných mincích, bo kolega se ptá na čištění nalezených a vykopaných mincí, tudíž dlouhodobé čištění, kdežto ty se bavíš o moderních mincích a jejich přečištění řádově v minutách. Ale neva, stejně se nakonec k něčemu dobereme😁 😆 😁
Já se také pořád ptám, proč nejsou vhodné holdery, následně uložené v albu a také se nic nedozvím. Třeba odpověď, že se mi to nelíbí (mě jo😃 ), nebo že to je pouze na krátkodobé uložení... Ale proč? Je někde napsáno, že dlouhodobé uložení škodí a jak a čím????
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.