Zaregistrován
16. 11. 2012
Stav je uz temer dokonaly, jinak pokud by si nekdy nebyl spokojen, ja medene mince v oliv. oleji nechavam i v radu dnech, kazda medenka a spina nakonec pusti.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
18. 2. 2011
Díky, já jsem s olejem opatrný, záleží na konkrétní minci a míře "zasvinění" 🙂 Pokud se ne moc špinavá mince, jako je tahle, nechá naložená moc dlouho, může při otírání dojít k poškození, nebo i úplnému zničení patiny, sám jsem si to dřív na některých bezcenných kouskách vyzkoušel. Nejlepší je po kratší době vytáhnout, otřít, a pak posoudit, jestli už náhodou není akorát 🙂
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
13. 3. 2013
dobrý den jak čistit hliníkové mince a mince 10,20,50haleře z let 1972 děkuji
Zaregistrován
27. 12. 2009
Poměrně drastickou metodou je čištění hliníkových mincí 10% roztokem hydroxidu sodného, ale daleko lepší je mince ve špatném stavu vyhodit (zvlášť takto běžné, které se na blešáku prodávají na váhu) a pořídit si lepší😃
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
13. 3. 2013
a 1koruny stou paní jak sadí tu lipu
Zaregistrován
19. 4. 2013
Nevím, zda to jsem někdo dával, ale výrobou etue na mince se u nás zabývá firma http://www.bonaart.com/
Zaregistrován
22. 7. 2011
Na těchto stránkách proběhla diskuse na několik témat ohledně uložení mincí. Bohužel ve většině případů neexistují pouze bezpečné možnosti. Jsou firmy, které vyrábějí například dvoukapsičky, se kterými jsou sběratelé dlouhodobě spokojení, ale v jiných případech tomu tak být nemusí.
K výše zmíněným alternativám se již nechci vracet, protože mě zajímá zkušenost se sáčky z PP celofánu. Jedná se o čirý materiál polypropylen, který má potravinářský atest. Nemyslím sáčky slepované, ale pouze svařované. Na našem trhu jsem našel několik výrobců, ale bohužel nabízejí sáčky větších rozměrů, než by bylo potřebné.
Nedávno jsem se zůčastnil diskuse na toto téma, které bylo vyprovokováno nelichotivými názory na některé druhy kapsiček z umělých hmot. PP celofánové sáčky pak byly navrženy jako alternativní možnost k bezpečnému ukládání mincí..
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 2. 2011
pro Evropa1
Kolega je balí do celofánu (některé). Tvrdí, že je to nejlepší materiál, ale mince je zabalená a celofán je vzadu
poskládán, takže je to užitečná ochrana, ale na prohlížení to moc není. Výjimečně koupím medaili či minci od letitého sběratele (za chvíli budu i já) v celofánovém sáčku. Sám tento způsob nepoužívám. Přešel jsem na bubliny a kapsičky či listy od renomovaných výrobců, sbírám novější věci.
Zaregistrován
22. 7. 2011
To taho.
Znám některé sběratele, kteří používají dvoukapsičky, ale nedůvěřují jim a proto nejdříve zabalí minci do celofánu.
Pokud by se mince dávaly pouze do celofánových sáčků, odpovídajících rozměrů, pak si myslím, že by nebyla narušena přijatelnost prohlížení. Od věci také není výše zmíněná kombinace obou možností. Tedy nejdříve dáme minci do celofánového sáčku, který pak vložíme do kapsičky z umělé hmoty. Výhodou celofánu je jeho naprostá průhlednost. Pak by byla zaručena bezpečnost mince jak z pohledu ochrany materiálu, tak i manipulace, s naprostým komfortem prohlížení.
Pokud se zaměříme na materiály, pak je jistě bezpečnější polypropylen, než polyetylen.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.