Moderátoři: numismat, smith

Jozino89

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2011

#11 - 29. 5. 2011, 14:32

Myslim najpr mince Leopolda a toliare

xstancl1

Uživatel

Zaregistrován
1. 10. 2008

#12 - 29. 5. 2011, 14:38

Já osobně bych dal LEUCHTURM plata...

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

Jozino89

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2011

#13 - 29. 5. 2011, 14:41

Ok dik budem musiet nieco zohnat.

Waareon

Uživatel

Zaregistrován
29. 5. 2011

#14 - 29. 5. 2011, 15:17

Dobře, díky za rady.🙂
Knihu od Bukvice jsem četl a typy postupů, kdy bych měl doma míchat různé kyseliny, atd. mi moc nevyhovují. Navíc je kniha z roku 1992 (alespoň ta, co mám já) a technologie čištění ultrazvukem se od té doby musela hodně zdokonalit (aspoň myslím). Je použitelná na všechny typy mincí a měla by být mnohem šetrnější než chemie. K tomu mi ale nikdo neodpověděl.😉

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#15 - 29. 5. 2011, 15:32

Ultrazvuk není šetrnější, než právě třeba ta chemie. Pokud vytáhneš minci a bude mít třeba mikroskopickými trhlinkami narušený povrch, ultrazvukem se tyto trhlinky můžou zvětšit a minci víc poškodit.
Já bych se ale zase rád vrátil k tomu ukládání mincí. xstancl1 - dotázek: píšeš, že osobně bys dal mince na plata. Dobrá, ale důvod? (pokud pomineme hledisko, že je to pěknější to v tom mít 😆 ) Fakt se v papírových rámečcích můžou mince poškodit? Přece i tam se dostane vzduch, není to hermeticky uzavřené, jen jsou sešité normální sponkovačkou...????

Jozino89

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2011

#16 - 29. 5. 2011, 15:34
Ultrazvuk není šetrnější, než právě třeba ta chemie. Pokud vytáhneš minci a bude mít třeba mikroskopickými trhlinkami narušený povrch, ultrazvukem se tyto trhlinky můžou zvětšit a minci víc poškodit. Já bych se ale zase rád vrátil k tomu ukládání mincí. xstancl1 - dotázek: píšeš, že osobně bys dal mince na plata. Dobrá, ale důvod? (pokud pomineme hledisko, že je to pěknější to v tom mít 😆 ) Fakt se v papírových rámečcích můžou mince poškodit? Přece i tam se dostane vzduch, není to hermeticky uzavřené, jen jsou sešité normální sponkovačkou...????

Teda co odporucas?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#17 - 29. 5. 2011, 15:50

většinou nečistit a pokud ano, tak až po letech osvědčené praxe! Není nad to učit se na levných mincích. Osobně po dost letech lecos dokáži, ale stále jsou věci, které si do sbírky nechám udělat od kamaráda co opravdu "umí" a rád mu zaplatím...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

xstancl1

Uživatel

Zaregistrován
1. 10. 2008

#18 - 29. 5. 2011, 16:11
Ultrazvuk není šetrnější, než právě třeba ta chemie. Pokud vytáhneš minci a bude mít třeba mikroskopickými trhlinkami narušený povrch, ultrazvukem se tyto trhlinky můžou zvětšit a minci víc poškodit. Já bych se ale zase rád vrátil k tomu ukládání mincí. xstancl1 - dotázek: píšeš, že osobně bys dal mince na plata. Dobrá, ale důvod? (pokud pomineme hledisko, že je to pěknější to v tom mít 😆 ) Fakt se v papírových rámečcích můžou mince poškodit? Přece i tam se dostane vzduch, není to hermeticky uzavřené, jen jsou sešité normální sponkovačkou...????

Mě se to v těch rámečcích hrozně nelíbí 😁 A v těch albech jim to tak sluší...

Ne vážně, myslím si, že je to nejpřirozenější a nejšetrnější uložení. Mince je prostě položená ve své přihrádce a s žádnou jinou nepřijde do kontaktu. K tomu minimální otřesy při manipulaci. Měl jsem nějaké mince koupené v těch obalech a zdálo se mi, že se mince jakoby vtiskávala do obalu a při kontaktu rámečků navzájem byl slyšet kovový zvuk jakoby "oťukávání". Jasně u mince v 0/0 dojde max. k nějaké té hrance (u mince za litr už to nase.e!), a to jsou moderní mince, co mám ze středověku (zatím toho moc není) tak jsou to takové tenké plíšky, které bych v tom neriskoval...

Ale jsou jiní, co potvrdí velmi dobré zkušenosti... Když se ale vezme v potaz cena plata od leuchturmu (třeba MBS 20/41; 250,-) tak se tam dá uložit třeba 20 mincí po 1000,- koruně (není problém utratit...), to je 20 000 kvalitně uloženejch na 250 korunách... 😉

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

roland22

Uživatel

Zaregistrován
29. 8. 2007

#19 - 29. 5. 2011, 16:37

no keď dáš tie papierové holdery do albumu, tak sa mince nebudú oťukávať
inak samozrejme na tenké stredoveké razby by som to v žiadnom prípade neodporúčal

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#20 - 29. 5. 2011, 17:18

No právě. Vždyť jsem to psal, že to mám v těch papírových rámečcích (holderech) a v nich to je uložené v albu Numis😉 Ale proč to neukládat? Nějaký důvod? Jak a čím to škodí mincím???

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.