Zaregistrován
23. 4. 2008
Mince ukládám, jak se to líbí mě a ne druhému 😆 Mě se prostě líbí mít minci v papírovém holderu a ty uložené v albu. Někdo si zase ukládá do kapsiček a ty má v krabičkách. Jiný zase v platech. Proto se také prodávají kapsičky, etue, rámečky, alba... Každý vidíme tu svoji výhodu 😁 😆 😆
Zaregistrován
6. 11. 2008
Holdery se hodí tak maximálně pro běžnější drobný materiál na výměnu a nebo moderní mince cca po roce 1900
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 7. 2011
To krokodill.
Já samozřejmě respektuji názor každého, na uložení své sbírky, ale má odpověď směřovala k tazateli a upozorňovala ho na alternativní možnost, kterou já osobně považuji za lepší. Hlavně jsem měl na mysli velkou výhodu v jednoduchém vyndávání mincí, v lepší možnosti popisování atd. a bude pouze na něm, jak se rozhodne.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 7. 2009
Co se tyce popisu na ramecky tak dnes jiz je jejich nova generace ktera je jiz na to urcena - viz:
http://www.lindner-original.de/shop/numismatik/munzenrahmchen/rebeck-coin-l.html
Zaregistrován
22. 7. 2011
Já jsem to napsal nepřesně, protože v popisování jsem měl na mysli i to, že si mohu do jedné kapsičky dát například několik popsaných kartiček, včetně podkladového lístku vydražené mince z aukce atd. Prostě všechny výhody v tomto směru, které nám dávají dvě spojené kapsičky.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
29. 8. 2007
ja som z holderov prešiel na akrylátové kapsle a platá, samozrejme je to dražšie než holdery, ale zas tá bublinka sa dá otvoriť a je pre mincu takpovediac doživotne 🙂
Zaregistrován
6. 7. 2009
Kdyz se tak podivam na to jak jsem ukladal a ukladam mince ja tak jsem behem tech svych nekolika desetileti sbirani vyzkousel snad vsechny mozne systemy - v pocatcich pres papirove sacky, po plata s policky, alba, holdery, kapsle i dvoukapsicky. Kazdy system ma sve vyhody i nejake nevyhody. Nejdulezitejsim kriteriem pri vybere ulozeni minci by melo byt vybrat takovy system ulozeni ktery mincim do budoucna nijak neublizi, vse ostatni je az na druhem miste. Potom teprve nasleduje vyber podle dalsich pozadavku jako je treba skladnost, variabilita, esteticke hledisko a podobne. Proto zadny system nijak predem nezavrhuji, ne kazdy ma stejne pozadavky a tak mu muze vyhovovat neco jineho, ale opet zduraznuji ze pozadavek na bezpecnost pro mince musi byt na prvnim miste.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Souhlasím s Vámi, že hledisko bezpečnosti musí být na prvním místě a předpokládám, že v dnešní době by již neměla žádná relevantní firma přijít s nějakým závadným systémem.
Na druhém místě je hledisko účelu a až po té bychom měli hledat nějaký pro nás vyhovující systém.
Souhlasím i s tím, že neexistuje systém, který by spojil pouze výhody všech ostatních, ale pravda je taková, že každému musíme odpustit i některé vady.
Když celý problém vezmu ze svého pohledu, tedy sběratele mincí před rokem 1835, pak se mě líbí ukládání mincí na plata, bez dalších ochranných náležitostí, kde vynikne jejich estetická hodnota. V tomto případě se nemusím bát okolnosti, jestli mince získá časem patinu, nebo nikoli, protože ta k těmto mincím zákonitě patří. Ze své zkušenosti mám vypozorované, že každá mince může na stejné prostředí reagovat jinak, tedy na některou nikoli a na jinou již ano. Asi bude záležet na materiálu, výrobních postupech atd. , které již ražbu pro budoucnost vybavily nějakým chováním.
Druhý systém, který se mě líbí, tak jsou umělohmotné kapsičky, které nám uchrání mince před jejich poškozením a po estetické stránce se k mincím hodí a nepůsobí rušivě. Jejich velkou výhodou jsou velké popisové možnosti. mince lehce vyndáme atd.
Každý z těchto dvou systémů má velké výhody, ale zároveň i některé vady. Bylo by ideální, kdyby šly jejich přednosti spojit do jednoho systému, ale bohužel to nejde, tedy musíme si rozmyslet, co je pro nás ideální.
Znovu opakuji, výše popsané řádky odrážejí pouze moje subjektivní preference, kdy ostatní možnosti již mají z mého pohledu více negativ, než pozitiv a proto je zde neuvádím.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Kdyz vezmu jaky me by se nejvice libil ulozny system z pohledu sberatele minci prevazne 10.-19.stoleti tak to budou mincovni plata. Bohuzel ale doba je takova ze lepsi sbirku jiz nemuzete mit doma ale v sejfu v bance. A pokud s mincemi potrebujete pracovat, t.j. obcas nektere prepravovat tak vyber vhodnych uloznych systemu se zacina rapidne snizovat. Takze nakonec jsem take skoncil u dvoukapsicek a prenosneho boxu jak jsem zde jiz nedavno prezentoval.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Shodli jsme se v preferování plat, ale bohužel i v jejich nepoužitelnosti z hlediska ochrany proti krádežím a tedy preferování dvoukapsiček, z mnoha důvodů, je na místě.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.