Moderátoři: numismat, smith

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#141 - 13. 1. 2012, 20:16

Mozna by idealni reseni na ruzne velikosti minci byly male spendliky se sametovyma hlavickama, clovek by so vzdy 4 zapichal kolem mince a bylo to🙂

jan322

Moderátor

Zaregistrován
27. 12. 2009

#142 - 13. 1. 2012, 23:30

taho: já mám mince uloženy v mincovnici z tvrdého plastu. V ní se nacházejí taktéž plastová plata (s políčky) pokrytá hrubším filcem a každá mince je uložena v plastové kapsli. S výjimkou tolarů na které mám prosklenou "vitrínu" tak uchovávám veškerou drobotinu a za 5 - 6 let skladování jsem nezlikvidoval jedinou minci.
Holt pánové nesmíte těmi platy tak třepat, když tančíte válečný tanec před aukcí 😆

Ke skladování medailí: ta plastová plata se dají koupit i bez mincovní skříňky. Nevýhodou asi budou větší rozměry, protože do trezoru se moc dát nedají.
Větší plato: 289x289x12mm s rozměry políček 68mm (16 mincí) nebo 93mm (9 mincí)
Menší plato: 261x261x12mm s rozměry políček 81mm (9 mincí)

Do obou plat se dají dokoupit ony filcové podložky a ochranné plexisklo.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

pavelgregor

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
23. 6. 2007

#143 - 14. 1. 2012, 00:12

No, já s platy skončil v okamžiku, kdy jsem jel do K.Hory. V klidu si tak jedu, přemejšlím, o čem se budeme bavit, mince v platech v pohodě, a najednou chyběj dva metry silnice.

A nastalo období opětovného třídění, pár bílých penízků prošlo odtučňovací kůrou atd.

Takže plata již nikdy více. ( Navíc se nevejdou do bezpečnostní schránky.).

Je jasný, Tolarům to nevadí, ale pokud se jedná o drobotinu, je to šílený.

Na drobotinu říkám Ne, Ne, Ne a ještě jednou Ne.😆

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#144 - 14. 1. 2012, 10:31
Z jakého materiálu udělat plato? Lepit? Mám špatné zkušenosti ze "samodíla". Pro Evropa1 ("Mě vyhovuje rovné plato, bez políček, kde si mohu dávat jakkoli velké mince, mohu tedy vedle sebe dávat různě velké nominály atd."). Pochopil jsem že sbíráte kvalitní mince a tím zároveň chcete dobře uchovat sbírku. Můžete se podělit o způsob výroby a z čeho? Chápu, že to může někdo podnikavý využít. Už jednou jsem díky špatnému skladování o některé mince přišel.

Udělat plata není žádný problém, můžeme si je udělat sami, nebo zadat někomu zdatnějšímu.

Já jsem si nechal nařezat plata z desky pertinaxu, síly 8 mm. Z tohoto samého materiálu i lišty, vysoké 15 mm, které jsem kolem plata přišrouboval. Jedná se o materiál, který se používá v elektrotechnice a je tedy naprosto bezpečný.
Následně jsem na celé plato přilepil nakrátko střížený samet. Tedy mimo spodní strany plata, je celé pokryto sametem. Na stříbrné mince se nechá použít černý samet. Na zlaté jsem viděl červený.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#145 - 14. 1. 2012, 13:12

Děkuji za infomaci.
Pertinax znám. Kdysi se používal rybáři na formy na olůvka. Děkuji. Zjistím a s kolegou, co je zručný a má dílnu něco spáchat.
Pro jan322-já bych taky použil plast, ale zkuste sehnat bublinu např. na medaili o rozměru 47*48. Viděl jsem tyto plata i bez přihrádek, ale je to plast.

jan322

Moderátor

Zaregistrován
27. 12. 2009

#146 - 14. 1. 2012, 13:21

Taho: nechápu smysl ukládání velkých medailí do plastových kapslí. Ano, ta plata jsou plastová, ale po vyložení filcovými podložkami to už tak zle nevypadá.
pavelgregor: u těch nejtenčích drobáků jsem přemýšlel přejít na systém, kteý tady zmiňoval kucera, ale jaksi se mi nedaří najít dvouchlopňové kapsičky do průměru 50mm celkem. Aurea je má větší.

Obrázky:

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#147 - 14. 1. 2012, 13:43

Smysl plat je hlavně v uložení sbírky doma do estetické polohy, kdy je to naprosto bezpečné. Pokud jsme na cestách, pak se nemůžeme divit, že může nastat problém. Z toho ale nemůžeme vinit plata, ale důvodem je skutečnost, že mince nepřevážíme v zabezpečené poloze. Proto musíme hlavně vědět, k jakým účelům ochránné pomůcky potřebujeme a až poté hledat konkrétní systém.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#148 - 14. 1. 2012, 20:11

Pro jan322: Jestliže ukládám mince či medaile do plat od fa Baron, dávám je do bublin od vyzkoušených firem a to i třeba 5 Kč 1938, kde je kapsle asi dražší než mince. Medaile bez bublin nechci ukládat do nevyzkoušených plat. Když jsem se vrátil po letech k numismatice musel jsem dost mincí vyměnit (doma dělané plata, východoněmecká alba). Už jsem to psal několikrát. Prostě chci mít sbírku uloženou tak, abych zase po pár letech nemusel obměňovat. Měl jsem běžné mince, ale z bankovního pytlíku, takže kvalita 0/0 nebo téměř a podívejte se kolik ty mince od roku 1961 v této kvalitě stojí nyní.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#149 - 17. 1. 2012, 11:04

Ahoj vsem.
Vlastnim docela dost vzacnou medenou minci, na okrajich se objevuje naruseni takove te krustovite patiny. Je to jen na okraji, asi je uz to naruseni starsi. Ale i tak me zajima, jak tuto minci nejlepe zachovat a skladovat?

Obrázky:

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#150 - 17. 1. 2012, 11:14

Hele a nebude on to početňáček?!? Nahoď celé foto...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.