Zaregistrován
6. 7. 2009
To Dracek - samozrejme naroky na prostor jsou vetsi nez u alba, ale hlavne rozhoduje jake mince potrebujeme ukladat, treba ceske denary nebo brakteaty bych si do alba dat nedovolil. Pri mem systemu sbirani ruznych nominalu kazdeho panovnika muze byt i problem s mincemi tolaroveho udobi ulozenymi v chronologicke postoupnosti v albu - napr.tezky tolar muze zatezovat krehky krejcar nebo pulkrejcar. Proto i za cenu vetsi prostorove narocnosti jsem zvolil pro svoji potrebu radeji ulozeni s oddelenim.
To vassilij - problem s dvoutolarem sice zatim resit nemusim protoze doposud zadny ve sbirce nemam, ale urcite reseni zde je take mozne. Mam doma nejake kapsle od Lindnera a tak jsem je vyzkousel. Tyto kapsle maji po obvode vnitrni drazku do ktere presne zapadne vystupek hrebenu v boxu. Pokud se zvoli vnejsi prumer kapsle 50mm (vnitrni prumer 44mm), je i tato kapsle v boxu stabilizovana. Minci v kapsli muzeme stabilizovat pomoci vhodneho mezikruzi ktere je take ke kapslim samostatne nabizeno.
Samozrejme tento system nemuze vyhovovat uplne kazdemu a pro vsechno, pro moji potrebu je vsak z vyse uvedenych duvodu plne dostacujici.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Samozřejmě, že to bylo myšleno jako vtip.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 7. 2011
To Kucera.
Já nemám s tvrdými, slídovými kapsičkami dobré zkušenosti. Nějaké jsem měl, nejednalo se sice o dvoukapsičky, ale o jednoduché a velmi brzo se mě v ohybech rozlámaly. Myslím, že se jednalo o stejnou firmu. Nehrozí něco podobného i v případě těchto dvoukapsiček? Děkuji.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
23. 4. 2008
Stejně jako Dráček i já používám alba. Dokonce tam mám i české denáry, ale strach z tohoto uložení přetrvává. Alba jsem začal ukládat hřbetem nahoru, takže listy jakoby visí, protože u tolarů při normálním uložení nastojato se listy začaly tak nějak deformovat. Přesto si myslím, že u těchto krabiček uložení denárů v dvoukapsičce bude asi stejně problematické. Spíš by se je vyplatilo dát do mincovních rámečků. Ale stejně, na prohlížení, kdy se musí jednotlivé kapsičky, nebo rámečky při každé prohlídce vytahovat, mi tento způsob ukládání připadá trochu nepraktický, i když to vypadá pěkně 😃
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nic není bezchybné, každé uložení bude mít některé výhody a naopak. Já používám plata. Je to velmi přehledné, ale má to nevíhodu v tom, že mohu vidět minci pouze z jedné strany a pokud ji chci vyndat musím ji vzít do ruky. Pokud máme mince například v albech, vidíme sice obě strany, ale mince jsou zkreslené nějakým, i když průsvitným obalem atd. Ideálem by bylo vzít si z obou systému jejich výhody, ale to bohužel nejde. Proto se musíme rozhodnout pro systém, který má pro nás méně nevýhod.
Jestli Vám nevyhovují alba, zkuste plata.
Zaregistrován
23. 4. 2008
Jj, prauda, v albech to dost zkresluje ta folie. Proto radši používám alba, do kterých se mince vkládají v papírových holderech, které mají slabounkou folii, kde ke zkreslování dochází už podstatně méně. Takže i při vytažení mince z alba je stále chráněná v holderu... Ale ani ta alba nejsou, jak píšeš, bezchybná. Největší je ten strach ukládat do nich nejmenší minšišky a pak deformování listů tolarovými mincemi... Plata mám, zkoušel jsem to s nimi a právě z důvodu, kdy musím při prohlídce minc brát do ruky, jsem toto uložení zavrhl. Fakt je těžké nalézt kompromis😉
Zaregistrován
17. 11. 2011
Používám papírové holdery, ale třeba na tolary jsou holdery větší rozměrů a na ně zase nemám listy do albumu a nenašel jsem, kde bych je koupil (pokud někdo víte, budu vděčný za info). Tak mě napadlo ukládat holdery do plat. Ale zase ty plata nejsou, tak nezbývá než si je nechat udělat.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Oznaceni slida jsem pouzil jen jako prirovnani ale je to jiny material, houzevnatejsi. Pri pokusu o zniceni se chovaji stejne jako ty od Aurey nebo Raucha, roztrhnuti folie se nepodari, zacne se protahovat a pri pokusu o roztrhnuti kapsicky povoli v bocnim svu, ale to ty jine typy uplne stejne. Mohu Vam prinest pri pristim setkani vzorek.
Zaregistrován
22. 7. 2011
To Kucera.
Já vlastně používám oba systémy. Běžné věci mám doma na platech a to lepší v bance v kapsičkách. Jestli si vzpomenete a přinesete mi na ukázku tento druh, budu rád.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Alba na papirove holdery obou rozmeru dela napriklad SAFE - viz odkaz:
http://www.safe-album.de/fuer-muenzen-und-banknoten/muenzen-alben/compact-a4-muenzen-alben/compact-a4-alben.php
Na papirove holdery jsou i plata, dela je napriklad Lindner
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.