Páni nepoznáte niekto informáciu (dátum) resp. zdroj kde nájdem, odkedy dokedy Gabriel Betlén počas proti habsburského povstania okupoval mincovňu Kremnica ? V knihe Kremnická mincovňa sa mi podarilo nájsť nasledovné: "držal Kremnicu od jesene 1619 do roku 1622, potom do roku 1626 ešte trikrát obsadil banské mestá", ale chcel by som presnejšie určenie. Ďakujem.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Ďakujem, ale ako napotvoru mám M&B od čísla 4/2011... Nebol by scan ?
Sent from my ZX Spectrum

Ostatně soudím že EU musí být zničena.

Všetkým ďakujem. Ten článok Mareka Budaja v M&B bol presnou odpoveďou na moje otázky.
Sent from my ZX Spectrum

Krásny grošík Gabriela Báthoryho, bohužiaľ so stopou po ušku. Zvláštna je pri prvom "G" tá hviezdička a "niečo". Bežne to tam nebýva, ale už som sa s týmto razidlom dávnejšie stretol. Razba bola ale slabšia, preto to "niečo" tam vtedy nebolo vidieť. Nejaký nápad? Možno chybne začaté razidlo a následne opravené...🙄
Obrázky:

Ako sa u nás hovorí - "Chlapi robiť vedia, ale nerozmýšľajú..." Rytec mal už pravdepodobne urobenú baretku, no a potom to "G" začal hodne vysoko, tak sa to pokúšal "nenápadne" opraviť, aby šéf nenadával, že mrhá materiálom. Tá "hviezdička" nebude hviezdička, ale nožička písmena G. Celé slovo "GABBATHO" ide dole brehom, aby nezasahovalo do baretky.🙂
A na to uško sa vybodni. Je pekný.😉
Sent from my ZX Spectrum

Áno, je to "hviezdička", ale to je vidieť až po zväčšení. No môže to byť značka, kde sa má nachádzať nožička písmena G...😉
Celý text toho grošu je pekne zarovnaný a celý má rovnaký sklon - vzhľadom k baretke "dole z kopca" podľa prvého nepodareného riadku (žiadne cik-cak). Ešte aj koncové dvojčíslie letopočtu "13" je prispôsobené sklonu textu, takže bolo dorývané pravdepodobne až po vytvorení prvého riadku textu.😉
No a aby to nebolo úplne jednoduché, tak si myslím, že rytec tam namiesto písmena "G" strúhal písmeno "S". Fakt nemal svoj deň😃
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.