Pavle, na čo tá skromnosť, na Košice je to pekná, hlboká razba.😉
Ja teda ešte pridám prvý ročník nových (z kvalitnejšieho striebra) 5-denárových grošov (1625) z Veľkej Bane.
Obchodníci túto mincu často vydávavajú za raritu (na druhú stranu je výskytom skutočne vzácnejšia ako ostatné ročníky a nájsť prijateľný stav tiež býva problém - perly na madoninom rúchu), pretože má prehodené opisy, teda meno emitenta a titulatúra začínajú na strane s madonou. Podľa mojich pozorovaní, je práve tento variant štandardom. Opačné garde som zatiaľ nezaznamenal.
Obrázky:

Páni, ale ste sa rozbehli s tými grošmi. Musím si poutierať monitor😃
Sigur ani ma neprekvapuje aké pekné kúsky si tu vytiahol.
Maros ten denár vyzerá naozaj zaujímavo, ak sa smiem spýtať za čo približne sa dá zohnať tento typ?

je to tu už dlhodobo mŕtve tak čosi prihodím: na prvej fotke je denár, ktorý som tu už raz prezentoval a pre porovnanie a "efekt" pridám jeho brata - mali by to byť Resch: Gabriel Bathory 178 a 179. Ten druhý sa nachádza v Balneologickom múzeu Piešťany a touto cestou ďakujem riaditeľovi múzea pánovi Krupovi za poskytnutie fotografie a aj fyzické pozretie a "chytenie si"🙂. Inak denár z múzea pochádza zo staršieho hromadného nálezu mincí v obci Veľké Kostoľany (pred rokom 1957 - neznámy čas a neznáme okolnosti) kde vraj bolo pôvodne 1242 drobných strieborných mincí a dochovalo sa 1164. V súpise sú najväčšie nominály 3 grajciare - 2x, niekoľko polbatzenov a poľské polgroše, zvyšok sú denárové uhorské razby počnúc jedným kusom denáru Mateja Korvína a končiac tiež jedným kusom Leopolda I. Celkom veľký časový rozptyl inak.. A celkom by ma zaujímalo čo boli tie chýbajúce kusy??🙂
Obrázky:

Podľa Huszára sa v Sliezsku razili tieto mince so značkou B-Z (Baltazar Zwirner):
poltoliar klipa
24-grajciar
3-grajciar
2-grajciar
3-groš (dutka)
3-groš (dutka) klipa
5-denárový groš
5-denárový groš klipa
denár
Honza má zrejme iné zdroje informácií ako mal Huszár a uvádza aj iné nominály:
http://www.slezske-mince.cz/hornoslezska-knizectvi/opolsko-ratiborsko/
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.