Ander, gratulujem...vzácna minca v perfektnom stave. 🙂
Mňa z posledných prírastkov najviac potešil trojgroš alebo tzv. dutka Gabriela Báthoryho z roku 1611 (Huszár 278c). Gabriel Báthory bol vraj kruté, zhýralé a nenávidené sedmohradské knieža, synovec krvavej grófky Alžbety Báthoryovej. V roku 1613 ho zabili jeho vlastní vojaci.
Zaujímavý je znak – drak, obtočený okolo troch dračích zubov, požiera vlastný chvost. Súvisí s legendou, podľa ktorej okolo roku 900 jeden z predkov zabil v súboji draka.
Prikladám aj jeho obraz tyrana pre porovnanie. 😈
Obrázky:

Sigur, to je parádní mince. Tu lze jenom závidět 🙂
Jen malá poznámka k tomu znaku :
Z legendy o zabití draka pochází ty 3 dračí zuby ve znaku rodu (zajímavé že je zobrazují směrem někdy doleva a někdy doprava).
Ale ten obtočený drak ma jiný původ - odkazuje na příslušnost rodu k rytířskému Dračímu řádu. A neměl by svůj ocas požírat, ale měl by ho mít obtočený kolem svého krku (tak jak to je v znaku řádu). Dobře to je vidět např. na znaku biskupa Mikuláše Báthoryho z r.1483. Smyčky kolem krku jsou však naznačený např. i na dukátu Gabriela Báthoryho.
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Sigur to sa stava,ono velmi zaleži z čoho čerpaš.Ja som videl vela erbov kde je ten ukaz ako pišeš ty.Možno to vzniklo len nedokanalym prekreslenim.Je fakt že na malych minciach to nie je až tak jednoznačne stvarnene.Tak ešte niečo zo starej literatury.
Obrázky:
mamabc1234@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.