Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

6000 kusov? to ma vlastne muzeum? parada
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

jano7B9 napsal/a:
6000 kusov? to ma vlastne muzeum? parada
Jo upsal jsem se bez jedné nuly to je, díky za upozornění😃 No a to jsou jen šavle, hlavně se tedy specializuje na napoleonské důstojnické a bojové šavle, ty má doma ve svém velkém domě , kde má vyhrazeno celé patro a vůbec tam není přešavlováno, ještě je místa dost. Mimo to má několik motocyklů a vozidel německé armády,uniformy, výstroj a vše co k vojenství 1. a 2, svět. válce patří. Má několik budov na pozemku , kde to má umístěno a je to soukromé muzeum, kde pustí jen pár spolehlivých lidí a sbírku vidělo na vlastní oči jen pár vyvolených a stejně movitých sběratelů, je to úzce uzavřená společnost lidí, kteří si věří. Samozřejmě, že není dělník ve fabrice to je asi jasné ....

Aby si někdo dovedl představit rozlehlost pozemku, kde si zrekonstruoval dům a několik velkých zděných bývalých skladů z 19tého století na válečnou pásovou, kolovou techniku , tak to je bývalé technické zázemí továrny. Továrnu před několika roky prodal, tam začínal s podnikáním na úvěr po revoluci a pozemek se stromy, jezírkem si nechal. Je to velice schopný a hlavně nenamyšlený bývalý dělník, který se vypracoval od píky a pořád ví odkud vzešel, což je dnes málo k vidění u namistrovaných zbohatlíků. Když jsme se před cca 20 ti lety seznámili, kdy jsem přišel do provozovny něco koupit, tak jsem se v rozlehlém areálu neorientoval a viděl dělníka v montérkách, jak kope s krompáčem přípojku vody a zeptal jsem se ho na budovu, kde mám jít. Pak mi jiný dělník, řekl že jsem se ptal na cestu majitele firmy, což mi způsobilo šok a dal se s ním po vyřízení záležitosti znovu do řeči a tím se sblížili no a pak jsem mu pár pěkných kousků do sbírky dohodil . kdy prodávajícím zaplatil třeba o 5000 Kč více, než byla cena na trhu tehdy, věděl jsem že když mu něco dohodím, tak se nebudu muset stydět, že by zaplatil málo a někoho ošulil. Když zjistil, že jsem ujetý na pendlovky, tak mi nechal přivézt dvoje z kamarádství (dodnes je mám) a nechtěl ani kačku , byl neskutečně šťastný, když jsem se radostí málem vysypal😃

Pan F. Kylián píše"
"Stejnokroj Národní gardy , jehož součásti byla šavle či kord byl schválen výnosem ministerstva vnitra č 5358/1927. Ke kordům byly v mnohých případech používané čepele za rakousko-uherských úřednických kordů.
Jako u šavlí pro armádu mohly být také šavle a kordy Národních gard označovány podle stupňů hodnosti. Důstojníci mají koš zdobený lvem, u poddůstojníků lev chybí.
U nalezených chladných zbraní je na čepeli vyražena firma Wlaszlovits Stos "
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.