Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Opět zdravím a opět se na Vás obracím s prosbou o radu. Mám možnost zakoupit plastiku sv. Anny Samatřetí. Socha pochází ze severní Moravy, Slezsko, pozdní 16. století, severomoravský sochař, jde o lipové dřevo, polychromie, v. 128 cm, š. 52 cm, hl. 23 cm, stav: mírně poškozeno, viz přiložená fota. Prosím o radu jakou přiměřenou cenu bych měl prodávajícímu zaplatit maximálně za tento skvost? Jakou má cca hodnotu? Moc děkuji za jakoukoliv pomoc a radu. PK
Obrázky:
Datace asi bude souhlasit , ale zde je každá rada drahá a chtě nechtě zavádějící . Socha není v nějakém bůhví jak dobrém stavu a o skvost se bohužel nejedná .Ve starožitnostech by si klidně na něco podobného dokázali dát cenu 200 000 korun a čekat , zda se někdo chytne , ale podle mého názoru je reálná cena 30-50 tisíc korun a to zvláště proto , že se jedná o větší kus .Co je staré , ještě nemusí být drahé . Kousek za naší hranicí se dají legálně zakoupit mnohdy nádherné skvosty od gotiky počínaje za rozumné ceny a občas i NG doplňuje takto sbírky starého ,českého umění .Pro orientaci přikládám odkaz na jednu z aukčních síňí a stojí za to si na jejich stránkách projít archiv , aby měl člověk představu .Přeji hezký den .
https://www.lempertz.com/de/kataloge/detail/1108-1-gemaelde-und-zeichnungen-alter-meister-skulpturen.html
Ja by som to zobrala z iného súdku:-) Dobre by som si najprv overila pôvod diela. Keďže pri tejto veľkosti je viac ako isté, že bola pôvodne v kostole alebo kaplnke. Keby sochu ponúkali s papiermi za hranicami, verím, že cena by šla nad 100 tisíc. Tu je kúpyschopnosť úplne niekde inde a tých 50 tisíc je strop, viac pochybujem že by niekto v ČR dal. Hlavne ak nemá na sochu majiteľ povolenie od pamiatkárov.
Pred pár rokmi mi ponúkali rovnako veľkú drevorezbu Jána Nepomuckého, chýbala mu ruka s krížom, inak top stav. Ruku s atribútom mu niekto zámerne odrezal, bola to jednoznačne rezná rana, nie zlomená ruka. Majiteľ sochu zdedil a dokázal povedať, v ktorom kostole bola. Nakoniec sa mi s pomocou pracovníčok kostola podarilo dohľadať, že socha bola vyradená a predaná do súkromných rúk práve kvôli tej ruke. Zaplatila som za ňu 150 Eur, váži kúsok cez 30 kg. Ako solitér do interiéru je to výnimočná vec, tá atmosféra je niekde úplne inde potom:-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.