Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Cena bola ani moc malá ani moc veľká, 50 Eur za kus. Mne sa ale veľmi páčili, a to som ešte nevedela, že pochádzajú z banského regiónu. Až pri platení som sa pýtala na históriu, či niečo nevedia. Inak v starožitnostiach im ponúkali 20 Eur za kus a keď povedali že majú kupca za 50, tak zrazu núkali 60. Ale chlapci už povedali, že to predajú mne. Starožitník že má veľký záujem o tú Madonu, ale nakoniec že ju predajú mne, aby boli všetky tri sochy zase spolu:-)
Tak práve mi ju doviezli, podľa hada, na ktorom stojí, sa myslím jedna o Máriu, teda Madonu. Je vyrezaná z veľmi ťažkého a pevného dreva - 100% iný druh dreva ako anjeli. Výška je cca 43 cm. Cenu sme nakoniec dohodli na 120 Eur, nie je to málo ale veľmi sa mi páči a mám z nej radosť:-)
Obrázky:
Obraciam sa na radu s takýmto čímsi:-) Za 50 Eur som kúpila túto drevenú sochu anjela, výška 75 cm, mohutný a ťažký kus. Bola vo veľmi zlom stave, uložená vo vlhkých pivničných priestoroch, polychrómia dostala zabrať, v podstate sama začala opadávať. Kamarát reštaurátor mi poradil damarový lak (žiadna syntetika, ale prírodné živice) a ním sa mi asi po mesiaci podarilo polychrómiu zakonzervovať tak, že neopadáva. Keďže to nie je syntetický lak (ktorý by som na drevo určite nepoužila), bolo potrebné nanášať veľa vrstiev, ktoré pomaly schli a išlo to celé strašne pomaly. Výsledok je ale taký, že naozaj je zakonzervovaná, drevo vyzerá prirodzene a krásne vonia po živici:-)
Čo ma ale zaujalo, sú ruky anjela. Celá socha je komplet drevená, vrátane podstavca a krídel, len ruky od konca plášta sú akoby z pieskovca či malty a to držia pevné kliny. Pôsobením vlhkosti sa ten materiál rozpadol na prach a ostal len zvyšok, čo vidieť na foto. Stretli ste sa s niečím takým u drevorezieb? Trošku som pátrala po pôvode sochy, našla sa v starej nemocnici a zrejme môže pochádzať z nemocničnej kaplnky. Pri rekonštrukcii ju chceli vyhodiť a niekto ju vzal a predal. Tiež je taká netypická, že nejako neviem odhadnúť je vek. Za každú radu moc ďakujem:-)
Obrázky:
Tak sa s Vami musím podeliť o príbeh tých dvoch anjelikov a poslednej Madony v príspevku č. 54. Fotografie som poslala do múzea, aby mi pomohli s určením autora, keďže som vedela, že pochádzajú z Novej Bane. Po pár dňoch mi prišiel neradostný mail, že sošky sú kradnuté - vnuci ich ukradli svojmu dedovi a ten ich nechcel dať udať na políciu. Keďže starý pán veľmi chcel, aby sošky po jeho smrti skončili v múzeu tiež v Novej Bani, bol z toho veľmi nešťastný. Chlapci samozrejme peniaze minuli na alkohol, ja som zase nechcela prísť o 220 Eur, ktoré pán nemal ako vrátiť. Nakoniec sa k tomu vynikajúco postavilo múzeum, peniaze za sošky mi vyplatia oni a sošky budú v múzeu a oni ešte doplatia pánovi naviac (keďže doma má aj tretiu sošku). No aj takto môže dopadnúť prvotná radosť z dobrej kúpy:-) Ale som rada, že to nakoniec dopadlo tak, že sme všetky strany spokojné. Síce mi bude za nimi smutno, ale na oplátku mi dali kontakt na pána, čo predáva z pozostalosti dve sošky z Banskej Štiavnice a už nie kradnuté:-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.