Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Fenix: Áno, pohľadová strana je na ležato, v hrobe naozaj nestál:-) Ani ja som takúto vecičku ešte nevidela. Našla som ju na bazoši za 500 Kč a pán, čo ju predával, ju má po babičke. Nič viac o tom nevie. Všetko vrátane Krista je z dreva, na spojoch sú použité ručne kované klinčeky. Stav je výborný, žiadny červotoč a ani nič nechýba.
Kristus v hrobě není nějaká zvláštnost .Samozřejmě se v něm moc „neohřál“ a proto se dělaly spíše jiné výjevy .Nicméně již od gotiky jsou zachyceny řezby Krista s pohyblivými rukami , kdy byl symbolicky o Velikonocích sundáván z kříže , ukládán na tři dny do hrobu a poté opět vyndán a oslavován jako Kristus vítězný .Viz foto podobné řezby z 16. století
Obrázky:
Zajímavé. Kdy tak tento zvyk skončil? A na co si lidé dělali ty male hrobecky,jako součást nějakého domácího oltáře ? Jinak Dargor myslím dobře koupila a bude to ve správných rukou 🙂 .
Ja viem,že to Dargor má dobre.Chcel som len ukázať Pekettovi,ža sa to dá a byť vtipný..Ako vždy.🙂
-s-
Pekett - vyjadrím sa len, čo si myslím o krížoch s Kristom:-) Ten prvý, rezba bez polychrómie by som datovala do 1 polovice 20. stor. Druhý je podľa mňa starší, druhá polovica 19. stor. K tej tretej veci sa vyjadriť neviem - je to niečo s podstavcom na stôl alebo má ukončenie prispôsobené na nasadenie na niečo?
Pridávam ďalší úlovok - kaplnku s Ježišom vo vnútri pôvodom z Oravy. Je komplet drevená, ako kaplnka tak i socha. Pochádza zrejme z rodiny biskupa Jána Vojtaššáka, pochádza od pani, ktorá sa s ním osobne poznala a v čase jeho väznenia časť jeho majetku prešla do súkromných rúk. Bohužiaľ už zomrela, tak zistiť nič bližšie nie je možné. Kaplnka má na výšku 75 cm.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.