Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
20. 9. 2019, 11:17

Pekný deň prajem:-) Veľmi pekne by som chcela poprosiť o pomoc pri datovaní tohto relikviára. Schránka je mosadzná, obsahuje 9 ostatkov svätých. Lístočky, na ktorých sú mená príslušných svätých, sú popísané ručne červeným atramentom, nie je to tlač ako býva zvykom v 19. storočí. Na druhej strane je drevený krížik s mosadznými rúrkami zdobený a vedľa sú dva medailóniky. Ten väčší na pravo som identifikovala ako medailónik Sv. Benedikta, písmená na nej znamenajú nasledovné:
CSPB - Crux sancti patris Benedicti (kríž svätého otca Benedikta)
CSSML - NDSMD - Crux sacra sit mihi lux - non draco sit mihi dux (svätý kríž je moje svetlo - nech nie je mojím sprievodcom drak)
VRSNSMV - SMQLIVB - Vade retro satana nunquam suade mihi vana - sunt mala quae libas, ipse venena biblia - krok späť Satan, nenavrhuj mi svoje márnosti - zlo je to, čo ty ponúkaš, pi svoj vlastný jed
Druhý medailónik obsahu písmená: S · L · IL ·· SS · SAC
Zaujímavé sú tiež 4 modré sklenené gorálky, vložené po 4 stranách kríža. Medailóniky sa nedajú vybrať, sú vložené v divnej hmote (niečo ako vosk zmiešaný s čímsi neidentifikovateľným) a ich druhú stranu nie je vidno.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

Vytvořeno:
20. 9. 2019, 11:30

Podle provedení a vzhledu si myslím, že to bylo zhotoveno v 1. polovině 19. století.
Adalbert

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
22. 9. 2019, 08:54

Moc ďakujem za pomoc:-) Ešte ak sa môžem opýtať, na internete som našla takýto sakrálny predmet a naozaj netuším, načo by mohol slúžiť. Prezrela som aj ponuku novodobých bohoslužobných predmetov, aj historických, ale na nič z toho, čo som našla, sa mi nepodobá. Moc ďakujem za každú radu:-) Výška 28 cm.

Obrázky:

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

Vytvořeno:
22. 9. 2019, 10:30

Tabernákulum z 2. poloviny 19. století.
Adalbert

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
23. 9. 2019, 12:01

Moc Vám ďakujem:-) Ešte pridávam fotografiu šperku, ktorý sa mi nakoniec podarilo kúpiť a tak je aj kríž (ten som pridávala tiež tu prednedávnom) aj tento medailón v jednej zbierke:-)
Prikladám tiež pre mňa celkom prínosný link o balkánskych šperkoch.

http://www.antiquesstankovic.com/file-manager/file/Antique Montenegrin Jewellery.pdf?context=mosdoc

Obrázky:

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

Vytvořeno:
23. 9. 2019, 21:08

Moc, moc hezké. Já občas doma kutím, tak si dokáži představit kolik dá práce takový šperk. Ten článek mi připomněl, když jsem byl poprvé před mnoha desítkami let v Londýně a hledal jsem pokladnu do Britského metropolitního muzea, tak mne odchytil Bobík, co tam hlídkoval a ptal se co hledám a když jsem mu řekl, že pokladnu, tak se smál a řekl mi, že to muzeum je tam už 150 let a nikdy se tam vstupné neplatilo.
Adalbert

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
26. 9. 2019, 13:56

V prípade potreby reštaurovania by som doporučil Španielov...
Viem, že doba kedy to tu schytám je blízko..😋
-s-

Obrázky:

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
26. 9. 2019, 14:35

Oba prípady som videla:-) No na jednej strane je to komické, na druhej smutné, ak sa uvedené pamiatky nepodarí "vrátiť" do normálneho stavu.

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
26. 9. 2019, 16:07

V prvom prípade to asi ani robiť nebudú, keď si z toho dobre/lepšie žijú..
A Cecília je slávna.🙂
-s-

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
16. 10. 2019, 15:04

Myslím, že máme s pánom Fenixom veľmi podobný, dokonca skoro totožný kríž:-) Tento je z aukra, cena zaň bola cca 450 Kč. Je ale značený, výrobca je firma Joseph Glanz z Viedne, ktorá vyrábala výrobky z liatiny, bronzu a striebra. Je k nemu aj svietnik rovnako značený. Glanz bol v podstate jedným zo zakladateľov viedenského biedermeieru a tak sú jeho výrobky vcelku vyhľadávané.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.