Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Já osobně bych si za 3 000 Kč koupil obličej madony, je to nádherná řezba, a pokud není poškozená za 3 000 Kč určitě drahá není.
Možná než něco koupíte, zajděte na výstavu umění, nebo do muzea. Nemyslím to ve zlém, ale sběratel zatím určitě nejste. Když si něco kupujete pro sebe musíte Vás to nejprve chytnout u srdce a potom teprve řešit cenu, nebo jak moc je to zajímavé.
Adalbert
Pri týchto artefaktoch je ťažko sa baviť o cene - ono drevorezby sú celkovo drahé a stačí si pozrieť aj súčasnú produkciu a tie ceny sú dosť vysoké. ja sa riadim tým, čo ma zaujme a cítim sa pri tom v miestnosti dobre. Tých 3000 je pre mňa dosť aj z dôvodu, že rezba je trošku "mladá". Ale celkovo viac ma zaujímajú datovanie a pôvod veci ako jej samotná cena. Pokiaľ ma vec zaujme, tak pustím z vrecka aj viac, ako by bolo pre rodinný rozpočet dobré:-))
Udělal jsem si radost a koupil si k narozeninám na aukru dohodou mimo aukro tento stojací kříž. Zaujal mne na první pohled svým provedením - litina a evidentně druhá polovina 19.století. Můj odhad nakonec potvrzoval i nápis 1872. Z tohoto období znám pouze řezbované a dřevěné kříže, tento litinový jsem nikdy neviděl. Víte o něm něco víc? Pro koho byl určen, jestli bohatší vrstvy nebo byl k dostání na každé pouti..jeho výška je asi 27 cm. Zkrátka každý střípek vědění, který vás napadne - rád si ho přečtu. Zajímavostí pro mě bylo, že kříž je ze dvou částí a ke konzole je přišroubován šroubem s opačným závitem - tedy utahování doleva. Znám staré hřbitovy nebo i boží muka z té doby a na nich dominuje černá a zlatá barva. Totéž bylo určitě i na tomto křížku, jsou na něm místy zbytky barev. Vydedukoval jsem, co kde patřilo a rád bych věděl, zda jsem se trefil (viz.foto). Dřív, než se zajdu projít po starých hřbitovech k načerpání inspirace, poprosil bych, pokud máte někdo podobný kříž, abyste mi prosím poskytly podklady či rady k renovaci tohoto kříže.
Zde foto. Celý kříž byl asi černý a jeho konce byly zlaté. Kristus byl zlatý a paprsky za ním také. Dokonce i rytina na kříži byla dle zbytků barvy zlacená..snad. Prohlíženo pod lupou. Vypadá to, že to kdysi někdo sundával dolů rýžákem nebo nějakou chemií. A konzola kříže je uplná záhada, kde nic nevím. Celá černá, nebo ty pásky a reliéf by zlacené?
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.