laco111 napsal/a:
:D caco vieš čo tak podla mna a ako som svietil do zafíru podla mna by bola kvalita aj klenotnícka a keby že ho vybereš tak by sa dal krásne presvietit.
to som chcel počuť.skvele a gratulujem
o 2 mesiace už hádam bude facetovací stroj doma a zabehnutý😁 ,tak pouvažujem na slovenským zafírom😉
laco111 napsal/a:
:D caco vieš čo tak podla mna a ako som svietil do zafíru podla mna by bola kvalita aj klenotnícka a keby že ho vybereš tak by sa dal krásne presvietit.
Nevadí pokiaľ je aj v hornine, určite poznáš či je vhodný na brúsenie .
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Modrošedá barva korundu ještě nevyvrací, že by se mohlo jednat o safíry... jnak jak jsem psal výše, safíry mají daleko větší škálu barev, než rubíny. To by ti snad i napsal "expert" na drahokamy Grofik. Jiná věc je otázkou kvality, kde se jedná o nedrahokamový kus a co je už drahokam. Protože i drahokamy mohou obsahovat kazy "nedrahokamových" kvalit.
je jasné že majú širokú škálu farieb a niekde som ich sem aj hodil na obrázku,ale sivá/šedá/ tam určite nie je.rubíny sú len v červenej a niekedy je ťažko rozhodnúť kde končí rubín a začína zafír.kazy inklúzie má väčšina drahých kamenov a je len na brusičovy ako ako kamen spracuje aby bol čo najlepší,slabo transparetné kamene sa brúsia na kabošony,ktoré môžu mať vyžšiu cenu pri skvelej farbe ako kamene transparentné,ale z nevýraznou farbou,ale samozrejme sú aj kusy nevhodné na čokolvek z tohoto a čisto len ako vzorka z lokality
Ano, šedá tam není, taky jsem nepsal, že safíry od Pokojovic jsou šedé, ale šedomodré, a to je rozdíl. Už jen nádech nebo náznak modré barvy opravňuje užít tento mineralogický výraz "safír" pro tuto varietu korundu. Vkládám pro jasnost tabulku barev, na které by se daly ty vlevo nahoře (šedomodré s velmi slabým modrým nádechem) takto zaškatulkovat. A vše jsou safíry. Samozřejmě ty nejlepší drahokamové barvy (best) jsou ty modře syté a velmi výrazné.
Obrázky:
zafír -king. napsal/a:
moje zafíri nie sú modro šedé sú to 100%-zafíri a sú modré.Sú potvrdené špičkov dipl.mineralogmi.
Však já nezpochybňuji, že to nejsou safíry, jsou, a na potvrzení netřeba žádných diplomovaných RNDr., ale stačí jednoduchý test tvrdosti rýpnutím do topazu, který jistě má každý sběratel po ruce. Měkčí minerál by do topazu nerýpnul. Korund je po diamantu druhý nejtvrdší nerost.
Spíš by mne zajímaly nějaké bližší zprávy o výskytech s popisy lokalit safírů od Hajnáčky. Po tom jsem pátral a nikde na internetu nic. No asi je to tajné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.