Výše uvedený příspěvek byl napsán na reakci na uživatele caco, ne laco111, takže tomuto nějak nerozumím, s čím jsem měl přeháněl a čím jsem se měl urážet... nikdo mě neuráží, jen jsem porovnal množství odkazů a fotek korundů na naši českou lokalitu Pokojovice, kde jsou vyfocené primární výchozy pegmatitu, a tuto slovenskou, kde jsou známy jen dva nálezy z náplavů a další možná dva až tři přímo z vulkanitu, čímž vyjadřuji jisté rozporuplnosti.
Ano jsou to Jizerské hory, jde navíc o chráněnou mineralogickou lokalitu (stejně jako třeba Bobrůvka nebo Heřmanov) a žádné povolení není a neexistuje, veškerá "těžba" v tomto CHKO je na černo a chycený si koleduje o pěkný průser a pokuty. Stejně jako s vltavínama. Tam se taky nikdo nikoho na nic neptá. A kdo kope, riskuje. Jako kdyby nestačilo hledat jen na polích a sbírat povrchově.
A budete vědět o které místo se jedná, kde se hledají 😉 😁 To se hledá přímo v řece Jizerce? 😉
Jojo, už jsem četl reportáž Marcela Vaněka. On povolení dostal 😉 Takže jít to musí 😁
No povolení sice dostali, ale ne tam, kde je ta lokalita, ale jinde... jak právě čtu na jeho reportáži. http://www.laskaksutrum.cz/jizerska-louka/
A kdo určí, že to je safír nebo ne? Vždy jde o subjektivní pocit určovatele, jestli šedá přechází do slabě modré, na vše to jsou tabulky o tom by ti povyprávěl Grofik. Ano, na Jizerce se safíry našly, krásně průhledné, tyto od Hajnáčky jsou zase jiné, max. průsvitné. Jinak drobné safíry se našly i v pegmatitu Dolní Bory, zarostlé do andaluzitu, a taky nikdo nezpochybňuje, že by nešlo o safíry... jsou modré, ale bohužel vůči své maličkosti nedrahokamové.
Obrázky:
ono prťavé safíry sa dajú nájsť vo vela lokalitách a dokonca by sa hodili aj na výbrus i ked malý. tu ti prikladám nálezy hádam budú dosť viditelné
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.