Toto je k ničemu, pokud nejsou safíry nafocené přímo v matečné hornině a vězte, že korundy se ve vulkanitech nenacházejí a jsou typičtější pro pegmatity. Nafocená tmavá hornina pegmatit není ani náhodou... pegmatit je světlý. Stačí se podívat na vzorky našich pegmatitových safírů z Pokojovic u Třebíče.
v Mozambiku (Montepuez) sa nachádzajú rubíny v mramorových horninách ale aj v čadičových,takže so zafírom to môže byť podobné😉
napsal/a:
v Mozambiku (Montepuez) sa nachádzajú rubíny v mramorových horninách ale aj v čadičových,takže so zafírom to môže byť podobné😉
Pri Lučenci je jedna mramorová lokalita a tam je vysoká pravdepodobnosť nálezov korundu ... a mramor má celkom zaujímavé pukliny , pre pohodlnosť a časove nikdy som neskúšal hľadať .🙄
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Laco opravdu nevím, s čím jsem to přehnal, pokud ta světlá zrna bude vybledlý olivín, tak ti jistě nebudou šumět v octě ale taky nebudou rýt do topazu, Caco, v Pokojovicích se nachází šedomodrý safír, takže nevím, proč by to nemohl být, když korund je celá skupina s různými barvami a safír obsahuje celou škálu, Grofik to snad jasně vysvětlil. Korundy jsou nejrozšířenější v Al bohatých pegmatitech, ano vedle spinelů se dají najít i v mramorech, erlánech a dokonce i vzácně ve skarnech, ale v bazických vulkanitech typu čedič je to dost raritní věc. O tom jasně svědčí to, že pokud si do googlu napíšu dvě hesla a to Hajnáčka + zafír, vypadne pár odkazů, z toho jeden je ten na mindatu. Nenašel jsem další seriozní fotky safíru od Hajnáčky z jiných sbírek od jiných sběratel, nebo vzorky na prodej na aukro atd. A pokud někdo najde další, byl bych moc vděčen. O této lokalitě se toho asi moc neví a je i žalostně málo článků.
achondrit---tak tie 2-zafíri čo sú na mindate tak tí sú z Ciech-a sú aj na Ceskej strane -a úž z 1899-je zmienka v archíve v Budapešti.Dalej v topo.Kodera -spomína -zafíri drahokamovej odrodi.Je pravda že Hajnáčka nie je preskúmaná -je pravda že sa nikde nepublikuje a takáto významná lokalita je velmo málo známa.Dalej čakám na Daniela Ozdína, PhD.--ktorí bude publikovat zafír z Hajnáčky.Mám doma ešte zopár zafírov ako dôkaz ale ked to nestačí osobne ta môžem zobrat na najdeš si svoj zafír.
toto je adresa kde sa spomíne zafír -Hajnáčka --Lovec pokladu.cz a do hladaného vírazu treba zadat safir Hajnáčka a tam to vyskočí celé forum---23. listopad 2011 ... Rýžování drahokamů na Jizerce a Safírovým potoce,na lokalitě s nejkrásnějšími rubíny a safíry drahokamové kvality v Evropě. Ale s povolením ... harymar-Tak to tiše závidím.Vlastní sběr safírů mám jenom ze Slovenska z Hajnáčky.Nicméně lepší nežli kupovat... 8-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.