Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Děkuji počkám a uvidím, docela by mne zajímalo i co je to za fotbalistu na sošce (zkusím se kdyžtak poptat někde mezi fotbalisty) a třeba i jestli nemohla být nějakým vyznamenáním.

Riešila sa tu v minulosti soška futbalistu, ale to bol bronz.
Mohol by to byť asi druhý najslávnejší ČSR futbalista 30. rokov Antonín Puč. Franta Plánička bol asi No. 1

Děkuji, myslím, že soška nezobrazuje ani Antonína Puče (hodně mu odstávali uši) ani Frantu Pláničku (měl široká ústa). To už bych to spíš tipoval na Josefa Bičana. Ten kluk, kterého zobrazuje soška může mít podle mne kolem 20 roků max 25 let bych tipl. V odkazech jsem se dočetl, že by jeden z diskutujících zařadil dle dresu a kopaček fotbalisty i do 20 tých let. Já nikde nenašel takový míč, který je na mé sošce (tedy v historii kopané). Napadlo mne i, že by ten kámen za hráčem mohl symbolizovat počátky kopané.

:) nie, nie, prečo by som sa mal urážať.
Existuje aj tá možnosť, že tá tvár je len "fantáziou" tvorcu a nemal v úmysle stvárniť nikoho konkrétneho. Ak tá soška má stvárňovať niekoho konkrétneho, nezostáva nič iné, len pátrať ďalej 😉

Tak jsem našel v diskuzi, že podobné sošky vyráběl Bernard Bloch.
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/znaceni-porcelanu-8729

Rozumím, nemyslel jsem si, že by se jednalo o práci Bernarda Blocha, jen je to zatím jediné něco podobné, co jsem na internetu z těch let (20 až 30 léta) našel, tedy tvar sošky. Mohlo se jednat o nějaké pokračování z podobné dílny. Zřejmě ale asi z těch válečných, poválečných a předválečných let nebude tolik informací. Soška je poměrně pěkná a propracovaná.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.