Zaregistrován
22. 7. 2011
Ražbou dostane mince povrchovou tvrdší strukturu, která odolává vnějším vlivům. Pokud jsou části mince setřelé, stříbro již oxiduje. Můžeme si to ukázat na některých mincích, které jsou částečně z oběhu setřelé. Ta část, která byla uchráněna vypadá mnohem hezčí, než část setřelá. To samé platí v případě plochy. Pokud je netknutá, chytá hezkou patinu, ale pokud ji vyhladím, pak poruším povrchovou strukturu a to krásné je pryč. Zajisté se v aukci takto znehodnocené mince vidí a bohužel nejsou náležitě popsané, ale sběratelé se na tyto hlediska dívají. Někdy stačí pouze neodborné čištění, které tuto povrchovou strukturu nenaruší, ale i tak je někteří sběratelé odmítnou.
Dnes se v aukcích posuzování kvality rapidně zhoršilo, ale ještě před pár lety tomu bylo jinak.
Jedničková mince musela mít rozdíl mezi plastikou a plochou, která musela mít podstatnou část ražebního lesku. Pokud tam rozdíl nebyl, pak se tato mince hodnotila 1-. Pokud byla mince v kvalitě 1 a bylo šáhnuto na plochu, pak nemilosrdně se udávala zachovalost 2. Ale kdety loňské sněhy jsou.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
3. 11. 2010
Mrkněte prosím někdo na ten můj grošík,ať mám jistotu,díky.
Igni probatur aurum, virtus miseria...
Zaregistrován
18. 1. 2010
MKČ je 445-zná pouze jeden typ
v janovském to je 533 c-přesně stený kus,tu pětku tam nevidím špatné foto-snad vada v razidle
Zaregistrován
1. 8. 2010
Zaregistrován
3. 11. 2010
Dík,stejně nevím co si k němu napsat...Dá se někde sehnat ten Janovský?
Zaregistrován
18. 1. 2010
ta 443 je nesmysl -napiš si tam Janovský 533 c,halačka 443 má zcela jiného lva-obrisového,jako na tom CS ,kterým ses tam chlubil
Janovský se schání špatně-já ho koupil před lety za 5500 a jsem rád,že ho mám-komplet.Nepleť so,ale s indexem-ten stojí asi do 300
Zaregistrován
3. 11. 2010
Dík,dám se do shánění Janovského... Jak se to jmenuje? To je vícero dílů? Je to podrobnější a jsou tam fotky nebo kresby? Mám pár býlích grošů se stejným rokem,stejný typ,ale liší se třeba značkou nad hlavou
(kytka,hvězda,tečky...) Je to tam nějak dopodrobna rozlišené?
Zaregistrován
18. 1. 2010
Je to kartotéka-krabice s lístky,Janovský - Kartotéka mincí novověku,něco je popsáno,něco né.Těch variant je spousta.Sbíráš i 2 krejcary ČB?
Zaregistrován
3. 11. 2010
Taky,ale mám jich jen pár,ještě malý groše CB.Je reálný toho Jankovského nějak sehnat?
Zaregistrován
18. 1. 2010
Jo,ale chce to čas a trpělivost.Občas se objeví v aukci,či antikvariátu
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.