Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
11. 3. 2009
Ja tam toho dvouhlavého orla nevidím. Možná se pletu, ale po pootočení obrázku tam vidím řadu měsíčků a vocas.
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
6. 7. 2009
mas pravdu, nyni je to pekne videt
Zaregistrován
20. 8. 2007
Ander - ano to souhlasí
Zaregistrován
7. 10. 2006
takže asi přeražený PG co?
Zaregistrován
6. 7. 2009
urcite, ale ktereho panovnika?
Zaregistrován
11. 3. 2009
Samotný tento fakt však ještě neznamená, že to musí být falzum. Protože jak psal pár stran zpět Kekule :
kekule napsal/a:
... Kalkowski dokonce uvadí, že tyto groše byly raženy pro nedostatek stříbra v Polsku rovnou přeražbou na české groše...
Tipuju však, že to není tento případ. Obraz mince mi podobně jako Silvercoinovi nějak nesedí (pravda pravý jsem v ruce nikdy neměl 😐 ). Originál by byl nabízen asi jinak a v Polsku již byly zaznamenány případy falz na původním PG Václava IV.
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
18. 1. 2010
je to novodobé falzum na starém pražském groši Václava IV..Měl jsem pravý kus a ten vypadal úplně jinak a byl vyražený na pražském groši Jana Lucemburského a hlavně všechny co jsem vyděl na fotkách nebo naživo byly krásně ražené a centrované
Zaregistrován
23. 1. 2009
Z tym dwugłowym orłem to był żart.
Ano! Fakt. Ja też widzę teraz rząd półkiężyców i ogon. Co jeszcze nie udowadnia, że nie jest to:
a) falsyfikat z epoki (dobove falzum);
b) falsyfikat współczesny na szkodę kolekcjonerów (novodobne falzum).
Istnieje teoria, że emisje z inskrypcją KAZIMIRVS PRIMVS/GROSSI CRACOVIENSSES miały wyłącznie charakter manifestacyjny, a srebro pozyskiwane było na ten cel z PRZETOPIONYCH groszy praskich; ergo: nie mogły być bite w sposób, jaki jest zrealizowany w omawianej tu monecie.
Istnieje wszakże inna teoria, która mówi, że celem emisji tych monet był tylko i wyłącznie zysk. Czyli można założyć - a jest to tylko wstępna hipoteza - że na jakimś tam etapie nie przetapiano już groszy praskich, ale po prostu odciskano "krakowski stempel" (kojarzący się z epoką "dobrych groszy" Jana) na kutnohorskich aktualnych emisjach Karola, lub (już po śmierci i Karola, i Kazimierza) na groszach Vaclava IV. i puszczano je w obieg poza Czechami po cenie "dobrych groszy" Jana.
Teza ta jest jednak zupełnie anachroniczna, bowiem przecież nikt wtedy raczej nie czytał inskrypcji na groszu, a stwierdzał jego wiarygodność jedynie organoleptycznie.
Tak więc powyższe dywagacje potwierdzają raczej przypuszczenie, że jest to współczesna (dobra) mistyfikacja.
Non est similis tui in diis, Domine; et non est secundum opera tua.
[Ps 86(85),8 Ps 85,8]
Zaregistrován
19. 1. 2008
mám tu na ukázku jednu předvánoční radůstku ze sousedních Rakous .. Mincičku docela vzácnou, že jsem i zamhouřil oči nad tou dirkou ..
Fridrich III. - achter - mincovna Vídeňské Nové Město .... jen netuším, jakou to mělo hodnotu .. 8 krejcarů ? .. neví někdo ??
Obrázky:
Zaregistrován
30. 9. 2010
nebolo by lepsie nechavat tie obcasne dierky priznane?
jacisin76@yahoo.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.