Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
To smith.
V otázce cenových hladin jde spíše o určité pochopení skutečnosti, co trh preferuje, co naopak. Nezáleží na jednotlivých katalogách a jejich cenách, ale na určitých poměrech, kdy si můžeme zvolit nějaký cenový základ, od kterého se bude vše odvíjet.
Základem je asi Ferchenbauerův katalog, který se používá dost hojně. Samozřejmě, že nebudeme vše platit jedním koeficientem, ale musíme si vytvořit jednotlivé skupiny cen. V některých případech budeme například násobit Euro 8, u dopisů třeba 15 a u těch opravdu dobrých kurzem atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pokud se budeme bavit o klasických známkách I emise, pak si zde můžeme položit mnoho základních a velice zajímavých otázek. Některé jsem tady již minule nastínil, ale k jedné bych se chtěl vrátit.
Je to moje preference dopisů před známkami, které nemusejí hrát v některých případech prioritní roly, ale jsou jenom součástí celé skládanky. Proto nejsem příznivcem sbírání moderních známek, kdy se celé sběratelské snažení smrskne pouze do roviny kolem lepidla známky a uniká nám to podstatné, kterým je známka jako součást poštovní přepravy.
Podle mého názoru až známka na dopise nám dokáže dát tu podstatnou radost, protože nám pokládá otázky, nad kterými musíme přemýšlet. Vezměmě si například jednobarevné, jednoduché frankatury, které patří k tomu nejběžnějšímu z pohledu známky, pokud se bude jednat o běžný typ. Když se bude jednat o dopis v místě, pak má většinou razítko Vídně, Prahy, nebo Brna a s těmito náležitostmi, se opravdu nebude jednat o žádný sběratelský zázrak. V takto velkých městech, které zabíraly území skoro celého okresu, bylo odesláno spousta dopisů a jistě se jich i dost zachovalo. Co tedy máme udělat, abychom získali zajímavější věc, než to co tu popisuji? To už nebude otázka známky, ale otázka poštovního úřadu, který nám dokáže dát i nějaký příběh. Proto si skoro za stejnou cenu počkejme na dopis s razítkem alespoň malého města, protože těch už tolik na trhu není a tím celou záležitost dokážeme podstatně sběratelsky zhodnotit, protože proč skoro soused poslal někomu dopis, když mu to mohl kdykoli říct atd.
To je můj jednoduchý pohled na filatelii, jak si jí představuji já.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Když se zde bavíme o dopisech první emise, ty dnes stojí nemalé peníze a proto můžeme jenom závidět lidem, kteří na tento koníček mají. Zajisté na našem území existuje pár nádherných a vzácných sbírek, které by dnes při prodeji přilákaly nemalý počet zájemců a majitele by odměnily nemalou finanční částkou, protože obsahují zároveň zachovalé a velmi vzácné exempláře. Možná, že někteří sběratelé museli mít k jejich získání velké štěstí a patřičné finanční prostředky, ale část sbírek vznikla naprosto náhodně a zadarmo. Jak je to možné? Přibližně na začátku padesátých let, s nástupem komunistického teroru, který vše znárodnil, byl jeho součástí i zátah proti církvím. Samozřejmě jim zabral majetek, zrušil jejich knihovny a archivy a většina věcí se odtud dostala do sběrných surovin. Pokud tam pracoval člověk, kterému bylo těchto věcí líto, zachránil je a možná, že to byl impulz k budování filatelistické sbírky.
Tyto případy jsou známé a pokud se budeme s těmito lidmi bavit, pak nám zdělí, že bez zaměstnání ve sběrných surovinách, by se nikdy nedostali k určitým velmi vzácným věcem a můžeme pouze spekulovat nad tím, kolik vzácností se vinou komunistických barbarů zničilo.
a co demokraticky barbari ty nie su???
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
To babygulka.
Samozřejmě nic není černobílé, ale nejde srovnávat nesrovnatelné. I v dnešní době mě štve hodně věcí, například s některým nakládáním kulturního odkazu národa nesouhlasím, ale srovnávání se zločiny padesátých let, pokud budu znát základní historické souvislosti, snad nejde. Nebo ano?
to Evropa, ano suhlasim s Vami, ja mam rad veci, ked sa daju na priamu mieru, zial Gottwald pocuval Moskvu, Rusi vyhrali vojnu a tak mohli diktovat podmienky... ono sa ani necudujem ked to znarodnenie prislo, kedze bolo po vojne a nebolo uplne nicoho, mne babka vela krat rozpravala ze bola chudoba a ze vsetko bolo drahe, zial nemozem to posudzovat,
zaujimam sa i o historiu cs. odboja za 2. svv, aj o cs. letcoch vo Velkej Britanii, zial tam velmi pochybili v 50. rokoch, asi viete co mam na mysli... proste nasich letcoch z hist. hladiska uplne zavrhli...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Košice - Berehovo
Obrázky:
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Tak se taky přidám ... došel mě dnes dopis od sousedů. Katalogový zápis není nijak velký (cca 400Eur.) ale radost byla na místě. Velmi mě potěšilo těch 25h s dekorativním razítkem. Přidávám ještě výstřižek, při zjištění jeho ceny v případě, že by bylo vše ok jsem celkem rád, že ho mám. Alespoň ho nemusím kupovat😃. jestli se tu nějaký sběratel shlédne tak může přispět svou troškou do mlýna. Ještě jsem neviděl takového Merkura 1851 s podobným kabátkem (to musí být nádherná věc).
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.