babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
20. 8. 2011, 18:48

ano kolega Evropa pekne napisane! ja tiez raz do mesiaca si nieco dovolim kupit do zbierky, ci literaturu, alebo filat. pomocky ako zasobniik, Varia listy... ano kazdy dochodca mina na nieco... staci si zratat kolko ludi vyhadzuje peniaze na sportku, tipos atd a kolko vyhraje, myslim to stavkovanie...

Dracik ma pravdu, vela dobrych veci sa da kupit na spomynanych aukciach, ktore vymenoval, len treba mat peniaze, a kupovat a za 10 rokov je zbierka ako lusk...

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 8. 2011, 18:58

Evropa1 napsal/a:

Já Vám rozumím, ale pokud chci mít nějaký koníček a něco sbírat, pak pro to také musím něco udělat. Já jsem se chtěl bavit v rovině normálně příjmových sběratelů, kteří si občas mohou něco lepšího koupit, kteří mají nějaké odborné znalosti, ale né v rovině lidí, kteří nemají jedinou korunu na známku, nebo minci a ani né v rovině bohatých, i když jsem tam nechtěně zabrousil, ale důvodem byla Dračkova slova o tom, že není problém sehnat rakouskou klasiku a bral to jako celek. Já se pohybuji v kolektivu normálních lidí, které baví sbírání mincí a jsme schopni pro svoji zálibu něco udělat. Kamarád například má ženu v invalidním důchodu a celou výplatu musí nechat na chod domácnosti, ale již dvacet let si na koníček vydělává mimo pracovní činností a pokud bychom mohli zhlédnout jeho sbírku, která rodinu nestála ani korunu, pak bychom si sedli na zadek. Jiný člověk, průměrně příjmový, přestal před deseti lety kouřit, každý den si do prasátka dává peníze za svoji denní dávku cigaret a z toho financuje svůj sběratelský koníček. Stačí vynásobit deset let krát cena cigaret a vydělit cenami mincí, které si koupil a můžu Vám říct, že je se na co dívat.
Myslel jsem, že se právě budeme bavit v této rovině a né na úrovni začátečníků bez možnosti si něco koupit.Nebo smysl těchto stránek je v těch názorech, které zde prezentujete?

Myslím si, že zmyslom týchto stránok je debata bez ohľadu na úroveň zberateľa (začiatočník, pokročilý alebo profík).
Len mám pocit, že vysoká odbornosť niektorých príspevkov odradzuje tých menej zdatných zberateľov. Zberatelia, ktorí už sú na nejakej tej vyššej úrovni zrejme majú svoje cesty, možnosti vymieňať si názory neverejne. Tak ako ste v iných svojich príspevkoch v sekcii mincí Františka II aj sami ste o tom zmieňovali, že ich získanie trvalo niekoľko rokov, a známostí, kontaktov. Preto nerád ich púšťajú do étera.
A z toho konec koncov vychádza, že nie je o čom viesť debatu..... Preto je tu veľa začiatočníckych otázok (niekedy veru aj naivných).

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
20. 8. 2011, 19:18

Já si také myslím, že tyto stránky by měly plnit funkci v několika rovinách, ale protože je zde několik skupin sběratelů, mělo zde být i několik rovin diskuzí. Jistě jste si všimnul, že jsem zde vyprovokoval několik debat úmyslně na hraně, abych lidi trochu i naštval a něco se zde dělo. Jakou cenu by potom tyto stránky měly, pokud by zde nikdo nepřispíval a každý čekal, co napíše druhý. Jakou cenu by mělo, pokud bych zde byl celé odpoledne a jenom čekal. Já si myslím, že žádnou, protože by mě to nic nedalo. Já chci sem přijít, něco si přečíst, zareagovat a vyprovokovat diskuzi, ve které něco druhým dám a něco od nich získám. To by měl být smysl. Každý začínající sběratel by se měl na tomto základě zdokonalovat a zapojovat se. Já jsem se také zde pustil do známek klasiky, i když je již deset let nebírám a něco mě již z hlavy uteklo, ale nechci zde jenom čekat na zázrak a proto jsem se pustil do tohoto tématu, i když nejsem již profesionál, ale právě, že mě nejrůznější debaty již něco daly, tak jsem si to dovolil. To je návod i pro ostatní, protože jenom diskuze je něco naučí.
Já si vážím hodně lidí, kteří mají znalosti. Bude se mě líbit i sbírka za pár korun, pokud ucítím, že jí dal majitel svojí přidanou hodnotu. Naopak pokud navštívím snoba, který bude mít soubor všemožných vzácností bez myšlenky, ode mě se obdivu nedočká.
To je můj postoj ke sběratelství a ke smyslu těchto veřejných stránek.
Co se týká uvolňování informací, já jsem právě v těchto diskuzích vystupoval v roli jejich zvěřejňování, mimo intimních informací.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 8. 2011, 19:25

Vyprovokovať k diskusii nie je potrebné, ale treba vyčkať koniec leta a dovolenkovej sezóny. A potom uvidíte, že je tu celkom čulá diskusia.
Šastný to človek, keď si môže dovoliť cele popoludnie tu byť, a čakať či niekto niečo napíše. 😉

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
20. 8. 2011, 19:32

To smith.
Já zde netrávím celé odpoledne, také na to nemám čas, ale pokud by mě něco zaujako, proč né.

Jinák díky za férovou diskuzi.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
21. 8. 2011, 09:07

Včera jsem již neměl čas, proto jsem nestihl zareagovat na některé podměty.
Musím plně souhlasit s kolegou babygulkou, protože jeho reakce plně vystihuje to, o čem jsem se zde snažil psát.
Naopak nesouhlasím s kolegou Smithem v této poznámce:

Myslím si, že koníček nie je o tom, že na teoretickej rovine viesť siahodlhé debaty (niekedy len keci), ktoré nevedia nikam......

Sběratelský koníček se podle mého názoru skládá z kombinace dobře zvládnutých teoretických vědomostí a z hledání mincí, nebo známek atd., ze kterých budeme budovat sbírku. Setkávání lidí stejného zájmu na těchto stránkách se může odehrávat pouze ve virtuální rovině a tedy můžeme spolu pouze diskutovat. Myslel jsem si, že se ale budeme bavit v nejrůznějších rovinách o našich zálibách, protože zde jinou možnost nemáme. Pokud případné debaty podle Vás nikam nemohou vést, pak nechápu jakou jinou možnost bychom zde mohli provozovat. Samozřejmě můžeme si vypravovat vtipy, nebo zážitky z hospody atd., ale pak toto fórum nazvěme jinak a neschovávejme se za sběratelské názvy. Můžeme zde například také jenom radit začátečníkům, jaký je rozdíl mezi známkou a zápalkovou nálepkou, ale to si myslím, že by málo koho uspokojovalo.
Když jsme zde na stránkách klasických známek, pak si myslím, že je v tomto tématu schovaných mnoho zajímavých otázek, které by mohli zaujmout. Nejde jenom o nic neříkající teorii, ale o proces zvládnutí například základních vědomostí z oblasti cen, výskytu atd.
Já právě diskuze na bázi vrstevnatých tématických debat vyhledávám a snažím se pozorně číst a mohu Vám říct, že mě některé reakce daly několik důležitých informací, které mě něčím obohatily a poučily. Na druhé straně mám takový dojem, že spousta lidí si zde nedá práci ani s tím, aby pozorně četli a proto se jim nedivím, že jim některé debaty nemohou nic dát.
V životě se snažím, abych každé činnosti, kterou dělám, alespoň v základech rozuměl. To je i případ mých zálib, protože si myslím, že například sběratelství bez základních teoretických vědomostí je k ničemu. Myslel jsem si, že tyto stránky by nám je měly také dávat.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno:
21. 8. 2011, 10:04

To Evropa1: bohužel musím konstatovat, že Vaše příspěvky, které jsou sice velmi sáhodlouhé, ovšem jsou pouze v teoretické rovině a mohu zde uvést několik případů, které potvrdí moje tvrzení, že Vaše příspěvky jsou pouze teoretické, ale chybí v nich důkazy, například obrázky mincí, o kterých se rozepisujete. .
V jednom ze svých příspěvků jste řešil publikační činnost pana Ivo Halačky a to jeho popis 20 krejcaru 1826 mincovny Praha v I.dodatku "Mince zemí koruny České 1526-1586", strana 160, kde pan Halačka uvádí typy tohoto 20 krejcaru a to 2037 a 2038 a odvolává se na aukci Rauch 50/2897 a to u typu 2037 a Numismatické listy 1989, číslo 2, strana 46-47 u typu 2038.
Zpochybnil jste to zařazení této mince podle pana Halačky a to tvrzením "Zaráží mě, zde došlo k velmi zásadní chybě, které se mohl autor vyhnout prolistováním literatury z posledních dvaceti let." Podle Vás se jedná o jednu minci a ne jak uvádí pana Halačka o dvě mince rozdílného typu. Nevím zda má pravdu pan Halačka a nebo Vy, ovšem co mě zaráží je skutečnost, že jste toto své tvrzení nedoložil obrázky z výše citovaných publikací a požadujete, aby Váš článek někdo doplnil obrázky.
Proč Vy neprolistujete literaturu za posledních dvacet let, předpokládám, že máte obsáhlou numismatickou knihovnu a mnoho katalogů ze zahraničních aukcí, alespoň tak jsem usoudil z Vašich odborných článků a nedoplníte svůj článek o chybě pana Halačky odpovídajícími obrázky. Jedině tak se dá dokázat kdo má vlastně pravdu, pan Halačka a nebo Vy.

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
21. 8. 2011, 10:05

To Evropa1: Asi sme sa nepochopili. Mal som na mysli debyty štýlu ".... vedomosti prídu časom, študovaním atď..." (čo mimochodom vo svojej téme Frant. II aj Vy sám dosť často prizvukujete)
Myslím si, že toto je každému jasné, že potrebné množstvo a hlbka vedomosti príde až časom, a poctivým študovaním. Ale ak niekto (začiatočník) položí otázku (pre pokročilého zberateľa) triviálnu, a dostane odpoveď v štýle ako som vyššie uviedol, tak naozaj nemá cenu o tom diskutovať.

Myslím si, že keď niekto položí konkrétnu otázku, tak zrejme očakáva aj konkrétnu odpoveď. Hlavne začínajúci.

Nepovažujem sa za začiatočníka v zbieraní známok (Hradčan), aj keď moje vedomosti z ďaleka nedosahujú iných "služobne" staršých. Napriek tomu, ak na moju, už nie začiatočnícku otázku dostanem odpoveď v štýle "to zistíš časom", tak to ma núti pouvažovať o tom, či má význam sem prispievať. (A toto platí všeobecne v každej téme).

Kým skúsenejší budú brať menej skúsených ako nerovnocenných partnerov, a vo svojich odpovediach to budú dávať najavo, tak asi naozaj nemá zmysel táto stránka, a zrejme by sa mali začiatočníci odčleniť niekam do iného fóra.

(Trošku som sa rozpísal, ale dusím to v sebe už dlhšiu dobu, a Evropa1 ma "vyprovokoval" [v dobrom slova zmysle] k tomu).

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
21. 8. 2011, 10:07

To numismatik-fji: Výstižné, a na príklade prezentované, čo som mal na mysli.

Ale to už sme riadne off topic.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
21. 8. 2011, 10:31

To numismatik-FJI
Věřte, že vše co zde píši je založeno pouze na hmatatelných důkazech. To je i případ, který zde zmiňujete. Bohužel nemám ani tento ročník NL, ani katalog, který se bohužel těžko schání, ale literaturu zde zmiňovanou jsem viděl, ale požádal jsem někoho jiného, kdo jí případně vlastní, aby sem poskytl fota. JINAK BYCH SI NEDOVOLIL SEM NĚCO PSÁT A TVRDIT, narozdíl od některých autorů.
Myslím, že v tomto případě jsem udělal hodně. Upozornil jsem na chybu, dal jsem srozumitelné nejpravděpodobnější vysvětlení a odkazy. To, že zde nejsou fota, není snad vážný prohřešek. Snad nemusím každého vodit jenom za ručičku, protože kdo o tuto problematiku bude mít zájem, časem si důkazy v případě NL sežene.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.