Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101

A abych neplácal jen tak do větru, tak pár příkladů jak pracuju s typy. Někde se spokojím jen s popisem, jinde dávám naskenovaný (a trochu zvýrazněný) detail, dále jsem využil drobného ilustrativního nákresu (u toho Lajtabánságu, ty Parlamenty - je sice ne zcela přesný, ale pro pochopení to myslím dostačuje; to prázdné místo byl omyl a tato stránka navíc doznala změn, byť zatím jen teoreticky, protože se mi zadařilo získat další 3 známky - zástupce typů, takže příště to bude jednotně 5 řádků po 3 známkách + ty spojené typy. 5 let žádná ani neťukla, neukázala se, a najednou 3 nové!). Na dalším listě uvažuju, že šipkou vyznačím ta přerušení číslic, ale bojím se, že si tím moc nepomůžu, že bude spíš vidět šipka než známka, natož přetisk.
U Prelogu se dopouštím spekulace a tam jsem ty dopisy skutečně popsal. Sice nejednotně, ale jak vidět, bojuju s místem a nechcu to mít úplně na zemi. Proč na tom druhém není napsáno to Express, to by mne zajímalo.
Nález větších číslic u toho Bánátu mi udělal radost (získal jsem to v rámci kolekce, kdybych to měl extra hledat, nenajdu to nikdy), protože u Témešváru (je to přetisk na přetisku) je tento typ uváděný, ale u Bánátu to nikdo nezmiňuje, byť, logicky by měl existovat. A vskutku existuje! 😋
Na ukázku ještě popis typů jak jej uvádím u známek po 2. válce. Typy Oradei jsem "ukradl" z CD maďarského katalogu, to je fajn, takto bez práce, u Nyíregyházy jsem se spokojil s popisem a drobnou spekulací (literatura nijak nevysvětluje proč jeden typ je znám jen použitý a druhý jen nepoužitý).
No, snad je z toho zřejmé, že dělat obrázek ke každému druhu přetisku není zrovna to nejjednodušší co může být! 😳 By mne z toho fakt nejspíš jeblo.😕
Obrázky:

Moc pěkné, ale s těmi obrázka přetisků má Ikánek pravdu...(no nepotěším)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pokud mi s tím někdo pomůže a poradí kam to esteticky naroubovat ... vždyť jenom u toho Bánátu, pokud bych chtěl být skutečně tedy korektní, jsou 4 základní druhy přetisku (malé známky, malé známky s KÖZTÁRSASÁG nebo novou hodnotou, známky s Parlamentem a doplatní) + 6 hodnotových (i s typem). Takže když to tak všechno cca sečtu, dělá to (i s Lajtabánságem a všemi typy PČ1919 na uherských známkách, když budu ignorovat některé hodnotové přetisky u Aradu nebo Debrecína) těžko představitelných možná i přes 130 obrázků, které často ani není kam dát, a do toho tedy odmítám jít!👿
A po druhé váce by to bylo ještě horší, na všechny typy u Zilahu zkrátka ani není místo, ani je nemám.

Od Pavla: Dopisy se popsat snažím, ale slyšel jsem i výtku, že "si přece každý přečte kam to šlo, dyť je to na tom dopise jasně napsané".
Obávám se, že zde ta výtka je mimo. Musela jsem u dopisů taky doplnit popis a zdůraznit, že šlo třeba o cenzurované dopisy a to i v případě, kdy cenzurní páska byla přes půl celistvosti a pozná to i blbec.😉 V hodnocení jury je to kolonka"Filatelistické znalosti".

No, ona to není žádná velká myšlenka 😉
V podstatě si myslím, že přesně toto razítko nemělo vylámaný text. Možná se ani v tomto období nepoužívalo a po "převratu" ho prostě vyndali ze šuplíku protože bylo neporušené. Ale nemám k tomu dost materiálu (respektive skoro žádný), abych to prokázal, takže bych se v tom nerad zatím dál pitval.

Jan, myslím si, že máš pravdu, a je veľmi jednoducho dokázateľná správnosť. Pozri si vo svojom článku tú obálku odo mňa, zo dňa 23.12.1918. Je to tá istá pečiatka Znojmo 2, rozlišovacie písmeno a.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

To ano, ale ten otisk není zrovna nejlepší a v tom razítku co jsme tady řešili jsem se také mohl zmýlit. I když na druhou stranu nevím, jak moc je reálné, že by stihli to razítko tak rychle opravit.

Ale jo, většinou to uvádím, že "cenzurovaný dopis", pravda, ne vždycky (berme to jako součást vylepšení do II. kola 😉 ) a většinou, nebo skoro vždycky, popisuju příchozí razítko na rubu, je-li nějaké (pokud tam je jen zpáteční adresa, tak to teda opravdu nepíšu). Ale ty celistvosti mají především ilustrovat reálné poštovní použití přetisků, není to exponát typu "x krejcarů za 3 loty na vzdálenost 200 mil". Ale je fakt, že u ukázky použití přetiskových i definitivních definitivních známek Debrecína /ty s nátiskem/ - cenzurovaný špatně vyplacený místní dopis s doplatkem /použití doplatní známky Debrecína/ a rovněž cenzurované čumkarty jsem nenapsal nic, opravdu není kam.
Sice uznávám užitečnost mnoha údajů, a určitě by nebylo od věci zmínit i smíšené frankatury a vůbec platnosti čehokoliv a fungování na tom kterém území, jenže exponát tak, jak jsem ho pojal, toto zkrátka neunese. A smíšené frankatury různých vydání ani nemám (až na předvedené Mursko Središče + SHS). Nehledě k tomu, že filatelisté si hráli a existují dopisy se smíšenými frankaturami, které vůbec zároveň neplatily (ty ale nemám taky). U nás by to bylo něco ve stylu Šrobár + Fontána na jednom dopise.
Sběratelé Hradčan to mají v tomto ohledu jednodušší. Napíší "doporučený dopis 2. váhové kategorie" + výpočet daných sazeb a je každému jasné, já tady mám různé sazby v různých oblastech a za různá období a podrobně všechno vypisovat tak nějak "přesahuje záměr exponátu". Kdyby to bylo podle mé představy, dal bych tam i veškeré celiny (a u SHS je jich skutečně mraky), ovšem z 5 rámů by to bylo najednou 7, s Lajtabánságem (včetně ukázky některých částí archů VII. emise) 9. Se skutečně podrobným popisem a obrázky dle přání bych to možná dotáhl na 11 nebo i 12 a to by mi asi neprošlo! 😈
No, asi to zní do značné míry jako výmluva, ale záměrem exponátu má být především seznámit s pestrostí různých vydání realizovaných na uherských známkách, případně s definitivními vydáními (jedno je Debrecínská II. emise, druhé Lajtabánság VII. emise a třetí Lajtabánság IX. emise, kterou už objevil i Michel) a ne podrobný popis poštovních poměrů a sazeb na území Uherska v době jeho dělení. Ale netvrdím, že s tím jury nebude mít problém.🙄
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.