Evropa, tvojím neprispievaním na fóre mi tu začalo niečo chýbať. Múdrosť.
Zlaté slová, ktoré by si mal každý začínajúci zberateľ prečítať a porozumieť ich obsahu.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Taky to tak vnimam. Jak uz jsem psal - lidi resp. chlapi (sberatelek je opravdu mizive procento) zacinaji sbirat v pozdejsim veku nez to bylo kdysi pred 30-40 lety a nesdruzuji se v klasickych KF, takze tezko rict jaky je aktualni pocet.
A prodavaji se i bezne polozky. Z ** CSR II se slusne prodavaji znamky i pres katalog. Posilal jsem do Ciny, Australie, USA, Francie, Italie, Holandska, Rumunska, Polska atd. A jak jsem se bavil s obchodnikama, tak taky prodavaji do Asie serie i po sto kusech, takze nektere kdysi bezne veci, hlavne z 50-tych let, uz nejsou moc k mani.
Pro Evropu 1..
Vítejte a děkuji,že jste zpátky. .
Zkušeni sběratelé jsou prestiží a pilířem tohoto fóra...
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Ver či never, nemám hotovosť v peňaženke len platobné karty.... a iné blbosti.
Skús popátrať čo urobilo s ekonomikou Kene bezhotovostný platobný styk. Kde vymysleli jednoduchú mobilnú aplikáciu na nahradenie hotovosti.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
vzácnost je jen jedna složka zajímavosti předmětu a tedy i poptávky...sám mám unikáty, které stojí rozumné peníze...na tom není nic divného, mnoho to neznamená, netřeba z toho dělat ctnost...
kromě vzácnosti, potřebujete příběh, kontext, pí ár známky (povědomí o ní), její cenovou tradici, dobré výhledy do budoucna, dobrý původ, prestiž známky...pak budete mít úspěch
filatelie je plná vědeckého poznání, důraz na vědeckost v poštovní historii, práci s prameny, metody, publikace, oponentury...celá RPSL a APS, znalecké komunity GB, USA, Německa... všude se klade důraz pouze na vědecké aspekty fil. ..viz. jejich publikace , displays, studying circles, awards atd atd
jako pomocná věda historická se fil., pošt. historie a dějiny fil., učí na několika universitách v USA (tuším třeba Maryland..psal o tom Linns Stamp..jistě znáte!)
o důležitosti mincí nepochybuju.....na rozdíl od numismatiky ale u fil. vidíme výraznou tradiční úctyhodnou společenskou funkci - královské sbírky, Club de Monte Carlo, světové výstavy, Royal Phil. Society, APS, AIJP, široce publikované události spojené s fil...atd atd.
MILIARDY LIDÍ ZNAJÍ POJEM MODRÝ MAURICIUS - je takový fenomén na půdě numismatiky???
je zajímavé, když je num. tak super a fil. tak mizerná , že numismatici si musí diskutovat na on line magazínu o filatelii...
dobré známky (např. Postfalschungen LV) prodáte za "tržní" cenu, nejlépe v aukci (Zanaria), ty co neprodáte nebyly dobré, tečka ...je to každého věc co a jak si nasbírá !
dobré sbírky ověnčené cenami či důkladně se znalostí budované se prodají bez problémů do mrtě a vysoko nad nabývací ceny...u nás např. p. Pour či p. Pytlíček....
Katalogy fil .a num. a jejich cenotvorbu nemá smysl srovnávat jsou to odlišné tradice . Prodává se pod i nad katalog...pod Sassone, za SG, nad Pofis...určité věci z ČSR I přece prodáte dnes prodáta za stovky % Pofisu..
Vaše argumenty "to není z PRINCIPU pravda", a podsouvání neznalosti obchodníkům či lidem s penězi jsou pozoruhodné!
Já nepodsouvám obchodníkům neznalost, pouze poukazuji na jejich neserioznost v situacích, když cítí hejla, který se musí oškubat. Bohužel to funguje jak ve filatelii, tak v numismatice. Oni totiž existují obchodníci slušní a naopak obchodníci šmejdi. Když jsem prodával známky, s jedním jsem se také setkal a jistě ho znáte, protože se jedná o velmi známé jméno. Až když jsem ukázal, že něco znám, teprve pak mne bral vážně, ale ani se nezastyděl.
Znám také některé investory, kteří se v pondělí rozhodli, že budou sbírat mince, či známky a jsou schopni již v úterý utrácet veliké peníze. Jednoho to stálo několik milionů, protože jeho neznalosti využil jeden nepoctivý obchodník atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
S těmi hejly bohužel máte pravdu. Je velice smutný případ jednoho filatelisty, který kupoval předražené Fifinky bez průseku, neperforované aršíky a podobné hlouposti, až sáhnul na peníze v advokátní úschově a na stará kolena skončil v kriminále.
Ještě zajímavější je, že s koncem filatelistické činnosti tohoto sběratele se podobné "rarity" jaksi přestaly vyskytovat.
Já bych citoval Špačka..:)
Popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček uvedl na svém blogu: „Tato pera jsou ‚spotřební‘, počítá se s tím, že si je hosté odnášejí, buď z praktických důvodů, nebo jako suvenýr. […] Je pravda, že prezident Klaus si pero bral trochu komicky. V tom je jediná příčina, proč video obíhá celý svět. Jako státník měl pero vzít s výrazem naprosté samozřejmosti a strčit si je okázale do kapsy, pak by nikoho nenapadlo, že něco není v pořádku.“[13]
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.